Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για την παγκόσμια ημέρα διαβήτη

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη χαιρετίζει τη μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το σακχαρώδη διαβήτη, με απήχηση σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, σε περισσότερες από 160 χώρες. Η 14η Νοεμβρίου επιλέχθηκε γιατί είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, πρώτοι συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στη καλύτερη διαχείριση του διαβήτη μέσα από την ενημέρωση σε ζητήματα υψίστης σημασίας όπως τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση αυτού και στην παραμονή του διαβήτη στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για τη δημόσια υγεία σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια εξελισσόμενη ασθένεια, αλλά τα άτομα με διαβήτη μπορούν με καλή διαχείριση της γλυκαιμίας και των παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές, να ζήσουν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και σωστή χρήση φαρμάκων, όπως αυτά παρέχονται από ειδικούς σε ιατρεία και υγειονομικές μονάδες.

Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα, με ένα στους τρεις να μην το γνωρίζει, όπως έδειξαν μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό. Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με τους συλλόγους ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό στη πρόληψη του διαβήτη και να ευαισθητοποιήσει τους λειτουργούς υγείας στην πρώιμη διάγνωση αυτού.

Ο «Διαβήτης μπορεί να προληφθεί» και στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι συναγωνιστές και αρωγοί.

 

Γραφείο Τύπου

Δημάρχου Αμυνταίου