Μήνυμα της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μάρτη…η μέρα της γυναίκας!Την τιμούμε ως μέρα γιορτής και όμως το 2021 καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες, ενώ το 2022 που διανύουμε, έχουμε ήδη αρκετές μέσα σε 2 μήνες και ο όρος ακόμη δεν έχει κατοχυρωθεί νομικά.

Μέρα για αναστοχασμό και απολογισμό. Γιατί οι γυναίκες διεκδικούν ακόμη και σήμερα τα αυτονόητα;

Μιλάμε για αγώνες που κερδήθηκαν, για αγώνες που είναι μπροστά μας. Αγώνες για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών σε όλους τους τομείς. Είτε αφορούν στην απουσία ίσων ευκαιριών και μισθολογικών ανισοτήτων, είτε στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και σεξισμού, είτε στην ενδοοικογενειακή, είτε στην έμφυλη βία.

Είναι στίγμα για την κοινωνία μας ότι η γυναίκα χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να μιλήσει. Είναι στίγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό ότι σε πολλά μέρη του πλανήτη η γυναίκα θεωρείται υποδεέστερη.

Οι γυναίκες ήταν πάντοτε οι μαχήτριες της πρώτης γραμμής και μπροστάρισσες σε πολλούς τομείς στο διεθνές στερέωμα, αλλά η επίσημη ιστορία φρόντισε να το αποσιωπήσει.

Το γυναικείο κίνημα δε σταμάτησε να διεκδικεί και δεν πρόκειται να σταματήσει, ώσπου να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων. Ο αγώνας είναι διαρκής και ο δρόμος ακόμη μεγάλος. Η καθημερινή μάχη αφορά στην εξάλειψη των στερεοτύπων, των διακρίσεων, των ανισοτήτων, ακόμη και των προκαταλήψεων σε βάρος των γυναικών.

Διεκδικούμε επομένως αδιάκοπα:

  • ισότιμη συμμετοχή και εκπροσώπηση στην πολιτική και κοινωνική ζωή και σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων
  • εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Όχι άλλες γυναικοκτονίες
  • δημόσιες πολιτικές και ισχυρό συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις
  • πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.
  • προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας-δικαίωμα στη μητρότητα και στην άμβλωση.
  • εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση, ώστε να πετύχουμε και τη διαπαιδαγώγηση των αγοριών έξω από σεξιστικά πρότυπα και επομένως την αλλαγή νοοτροπίας μακροπρόθεσμα.
  • ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στις νέες τεχνολογίες.

Το ευχάριστο είναι ότι μέσα στο σκοτάδι των γυναικοκτονιών, πάει να αναδυθεί και να γεννηθεί μια υγιέστερη αντίληψη για τη θέση της γυναίκας σήμερα σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό και μιλούμε ανοιχτά μέσα από δράσεις και κινήματα. Ήρθε η ώρα να σταθούμε δίπλα σε όλες τις γυναίκες και να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην έμφυλη βία.Εκφράζουμε μηδενική ανοχή στο σεξισμό, στην πατριαρχία, στην παρενόχληση και στην κουλτούρα της βίας. Καμία λιγότερη – καμία δεν περισσεύει.

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα