Μήνυμα του Βουλευτή Π.Ε Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει την χώρα και τον πλανήτη σε μια σημαντική συγκυρία. Ο κόσμος βγαίνει από την περιπέτεια της πανδημίας, μια κατάσταση που ανέτρεψε τα δεδομένα και υποχρέωσε κράτη και κυβερνήσεις να συνασπιστούν σε μια μεγάλη συμμαχία απέναντι σε έναν αόρατο και επικίνδυνο εχθρό.  Αυτή η δύσκολη κατάσταση που βίωσε και βιώνει ο κόσμος  δίνει την αφορμή για να αναθεωρήσουμε πρακτικές, πολιτικές  και συνήθειες.

Πλέον η προστασία του περιβάλλοντος έχει  καταστεί αδήριτη ανάγκη στη συνείδηση του κάθε πολίτη.  Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ έχουν θέσει στόχους για την Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη και έχουν προχωρήσει σε τομές και δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη ορατά.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας -που τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκε από ενέργειες  και παραλείψεις που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην διαμόρφωση του ανάγλυφου της περιοχής- ο  φετινός εορτασμός σηματοδοτεί  ένα νέο ξεκίνημα. Η έλευση του φυσικού αερίου, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δίνουν την σκυτάλη σε μια νέα εποχή, στην οποία  πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην περιοχή που ζούμε.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη και υποχρέωση  όλων μας. Χρέος μας να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν καθαρό και πράσινο πλανήτη.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ  Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ