Μεγάλο Παμφλωρινιώτικο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας για τη Θέρμανση.

 Αύριο  Τετάρτη στις πέντε το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Μόδη πολίτες, φορείς, σωματεία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος των καυσίμων σε όλες τους τις μορφές αλλά και για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά.

Το συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή επεσήμαναν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κατά την συνέντευξη τους στις 2.10.22 στο ΕΚΦ.

Είναι γεγονός πως αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνανε και κατά το παρελθόν το 2013 όταν το πετρέλαιο είχε ξεπεράσει την τιμή του 1.30. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση έγινε από Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτισσες και στην Αθήνα δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση δεν συγκινήθηκε και ο λαός κυρίως της Βόρειας Ελλάδας πλήρωσε το «μάρμαρο», δαπανώντας ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού του για την θέρμανση.

Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και τώρα μήπως το συλλαλητήριο αποτελέσει μια «βελούδινη» κινητοποίηση, που το μόνο που θα κάνει θα είναι  να βοηθήσει την κυβέρνηση εκτονώνοντας τον κόσμο από την αγανάκτηση του για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια  που επικρατεί στα καύσιμα και την αγορά.

Στη συνέντευξη τα μέλη της επιτροπής αγώνα Κώστας Σιάκος, Μαρία Νεοκαζιώτου, Διαμάντω Κρητικού και Σάββας Σαπαλίδης επεσήμαναν την αναγκαιότητα οι πολίτες να βγουν από το «καβούκι» τους, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και με την μαζική παρουσία τους αύριο στην κεντρική πλατεία της  Φλώρινας να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για το υψηλό κόστος των καυσίμων.

-Ο πρόεδρος του ΕΚΦ Κώστας Σιάκος τόνισε πως το συλλαλητήριο είναι   «η αρχή της διεκδίκησης και του αγώνα που θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι, όχι μόνο η οργανωτική επιτροπή, αλλά και όλοι οι κάτοικοι οι οποίοι θα βγουν την Τετάρτη στο δρόμο να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε και μας ανήκει».

-Η Μαρία Νεοκαζιώτου,  πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος Φλώρινας ΑΔΕΔΥ  ζήτησε την  «επιδότηση σε όλες τις μορφές ενέργειας, την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης στον Νομό Φλώρινας λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών επειδή τα νοικοκυριά μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες θέρμανσης του χειμώνα, επειδή η κοινωνία της Φλώρινας παγώνει, επειδή τα σχολεία, οι εκκλησίες, οι σύλλογοι, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, υπηρεσίες, επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν  στο έργο τους».  

-Η Διαμάντω Κρητικού,  πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου , τόνισε ότι «η Φλώρινα θα βγει να διεκδικήσει δικαιοσύνη, αυτό είναι το σύνθημά μας, θα βγούμε να ζητήσουμε δικαιοσύνη γι’ αυτόν τον τόπο ο οποίος πραγματικά έχει εννέα μήνες χειμώνα και το γνωρίζει και ο μακρινότερος κάτοικος στην Ελλάδα ότι όταν λέει για κρύο μιλάει για Φλώρινα, μιλάει για παγωνιά, μιλάει για χιόνια».

-Ο Σάββας Σαπαλίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και στην   «υποχρέωση να αναδείξουμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε, να δείξουμε πραγματικά τι συμβαίνει στην περιοχή αυτή η οποία αποτελεί την πύλη της Ευρώπης, την πύλη των Βαλκανίων, είναι μία περιοχή η οποία αιμορραγεί»  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αναλυτικά στη συνέντευξη τα μέλη της επιτροπής αγώνα είπαν: 

Κώστας  Σιάκος,  πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας

Εμείς ως συντονιστική επιτροπή  σε σχέση με το συλλαλητήριο το οποίο πραγματοποιούν οι φορείς, οι σύλλογοι, τα σωματεία για το κόστος της θέρμανσης την προσεχή Τετάρτη στις 17:00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, σας ευχαριστούμε πολύ που είσαστε σήμερα εδώ, εγώ, στα δεξιά μου η Διαμάντω Κρητικού και στα αριστερά μου η Μαρία Νεοκαζιώτου.

Η σημερινή συνέντευξη εντάσσεται στα πλαίσια της κινητοποίησης του κόσμου της Φλώρινας να συμμετάσχει στο μεγάλο παμφλωρινιώτικο συλλαλητήριο για το κόστος θέρμανσης, το ονομάζουμε παμφλωρινιώτικο για να δώσουμε αυτή τη χροιά που χρειάζεται γιατί το κόστος της θέρμανσης είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας.

Μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να καλέσω όλους τους πολίτες της Φλώρινας να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο για τη Φλώρινα μας,  για τη Φλώρινα που αγαπάμε, για τη Φλώρινα που θέλουμε να ζήσουμε.

 

Μαρία Νεοκαζιώτου,  πρόεδρος Νομαρχιακού τμήματος Φλώρινας ΑΔΕΔΥ

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια που χτυπά πλέον κάθε γωνιά της χώρας και προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση φέρνει σε δύσκολη θέση ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  Το κυρίαρχο πρόβλημα η θέρμανση και τα καύσιμα για το χειμώνα, το πρόβλημα της μεγάλης διάρκειας του χειμώνα σχεδόν εννέα μήνες και οι χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής μας κυρίως από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο καθιστά επείγουσα την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.

Ωστόσο η ακρίβεια στο καύσιμο θέρμανσης, στην ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη και στα καυσόξυλα απαιτεί τη στήριξη της πολιτείας αφού το επίδομα θέρμανσης, δεν μπορεί να καλύψει παρά μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αναγκών.

Η Φλώρινα ξεχωρίζει από την υπόλοιπη χώρα ως προς την  ιδιομορφία των κλιματολογικών συνθηκών και της μεγάλης διάρκειας του χειμώνα επομένως το πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών θέρμανσης είναι επείγον. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Το επίδομα θέρμανσης είναι εντελώς άδικο για την περιοχή μας.  Η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων δεν αποτελεί λύση για την περιοχή μας διότι κατατάσσει τον πληθυσμό μας σε δύο κατηγορίες εκ των οποίων όσοι δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης πολλές φορές ακόμη και για 100 ευρώ καλούνται να δαπανήσουν τα μισά τους πενιχρά έξοδα για τις ανάγκες της θέρμανσης.

Άλλη μια άδικη αντιμετώπιση στο Νομό μας, διότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης διπλό επίδομα θα εισπράξουν τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν τον κλιματισμό και το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα όταν στη Φλώρινα ούτε δυνατότητα κλιματιστικού είχαμε διότι παγώνει κάτω από κάποιες συνθήκες ούτε φυσικό αέριο είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό καθιστά άδικο το δεδομένο ότι σε κάποιες περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες θα κάνουνε διπλή επιδότηση θέρμανσης.

Επίσης προχθές έγινε μία ανακοίνωση με απόφαση της ΑΑΔΕ που προβλέπει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να δηλώνουν στην εφορία ότι παραχωρούν δωρεάν τμήμα των κατοικιών τους στα ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα τους με τα οποία συνοικούν, ούτε αυτό βρίσκει έρεισμα σε εμάς. Η δυνατότητα αυτή σε χιλιάδες οικογενειάρχες που συγκατοικούν με ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα τους έχει την προϋπόθεση να έχουν ετήσια εισόδημα 3.000 ευρώ που ούτε αυτό είναι δυνατό στην περιοχή μας διότι οι εργασιακές δυνατότητες της περιοχής όταν η ανεργία μας στους νέους φτάνει το 70% δεν μπορούν να καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα οι φόροι στα καύσιμα είναι τόσο υψηλοί που με το ΦΠΑ 24% ξεπερνούν το 60% της τελικής τιμής και αποτέλεσμα είναι η φτωχοποίηση της κοινωνίας διότι η αύξηση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης κατέστησε απαγορευτική την αγορά του με συνέπεια την κάθετη πτώση των πωλήσεων.

Επειδή λοιπόν τα νοικοκυριά μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες θέρμανσης του χειμώνα, επειδή η κοινωνία της Φλώρινας παγώνει, επειδή τα σχολεία, οι εκκλησίες, οι σύλλογοι, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, υπηρεσίες, επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν  στο έργο τους υποχρεούνται να δαπανήσουν τεράστια ποσά για το αυτονόητο αγαθό της θέρμανσης,  επειδή οι αγρότες μας δεν μπορούν να συντηρήσουνε θερμοκήπια στην περιοχή μας, επειδή οι λαϊκές αγορές μας χρήζουν καύσιμα για να συντηρήσουνε τα διατροφικά τους προϊόντα για να τα δώσουν για κατανάλωση στο κοινό, επειδή πέραν των ανωτέρων είμαστε αναγκασμένοι κάθε τέσσερα χρόνια να προβαίνουμε σε μια εναλλαγή ελαστικών αυτοκινήτων, διεκδικούμε άμεση μείωση των φόρων για όλους τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα του Νομού μας, επιδότηση σε όλες τις μορφές ενέργειας, κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης στον Νομό Φλώρινας λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών σε όλον τον Νομό και σε όλους μας.

Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου

Οι δύο συμπατριώτες του Νομού μας ανέλυσαν το πρόβλημα που το ξέρει ο κάθε πολίτης που κατοικεί σε αυτόν τον Νομό και όχι μόνο σε αυτόν στη Δυτική Μακεδονία γιατί το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί δεν θα είναι μόνο από το Νομό της Φλώρινας αλλά και από τον όμορο Νομό της Καστοριάς και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα.

Η Φλώρινα θα βγει να διεκδικήσει δικαιοσύνη, αυτό είναι το σύνθημά μας, θα βγούμε να ζητήσουμε δικαιοσύνη γι’ αυτόν τον τόπο ο οποίος πραγματικά έχει εννέα μήνες χειμώνα και το γνωρίζει και ο μακρινότερος κάτοικος στην Ελλάδα ότι όταν λέει για κρύο μιλάει για Φλώρινα, μιλάει για παγωνιά, μιλάει για χιόνια. Όλα αυτά τα χρόνια λίγο με το λιγνίτη, λίγο από δω λίγο από κει μπορούσαμε και επιβιώναμε και ζεσταινόμασταν πλέον όμως αυτό είναι αδύνατον.  Τα δύο προηγούμενα χρόνια και ο φετινός χειμώνας που έρχεται δυσκολεύει την κατάσταση να απολαμβάνουμε αυτό το αγαθό, τη θέρμανση και δεν είναι ούτε δύο μήνες, ούτε τρεις μήνες. Τα εισοδηματικά κριτήρια του καθενός είναι να διαθέτει κανείς τα μισά του έσοδα για να ζεσταθεί και όχι για να ζεστάνει όλο του το σπίτι.

Σε αυτόν τον Νομό υπάρχουν κτίρια, υπάρχουν σχολεία, υπάρχουν πανεπιστήμια που πραγματικά τη φετινή χρονιά δεν θα λειτουργήσουν, δεν θα μπορέσουν να ζεσταθούν και καταλαβαίνετε ότι όλα θα είναι πιο δύσκολα για εδώ. Γι’ αυτό ζητάμε μία δίκαιη αντιμετώπιση από τα κέντρα εξουσίας, να υπάρξει μία οικονομική στήριξη στον κάθε πολίτη. Αυτοί θα βρουν τον τρόπο, το πώς θα στηρίξουν τον κάθε πολίτη, την  κάθε επιχείρηση, το κάθε λειτουργικό κτίριο που έχει απομείνει σε αυτόν τον ακριτικό Νομό με μια πολύ δύσκολη πληθυσμιακή κατάσταση. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι στην τελευταία απογραφή η μείωση του πληθυσμού είναι πάρα πολύ μεγάλη, η μεγαλύτερη ίσως στη χώρα και αυτό ακόμη έχει τη σημασία του.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους κατοίκους, να μην , είναι απογοητευμένος κανείς, εάν είμαστε πολλοί το κάλεσμά μας, το άκουσμά μας, η διεκδίκησή μας θα φτάσει εκεί που πρέπει και δεν θα μας αψηφήσει κανείς.

 

Σάββας Σαπαλίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας

Εκπροσωπώντας την ομοσπονδία επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων νομού Φλώρινας συμμετέχουμε και εμείς στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι κοινωνικοί εταίροι, οι φορείς και οι σύλλογοι στο μεγάλο παμφλωρινιώτικο συλλαλητήριο για το κόστος των καυσίμων της ενέργειας.

Ξέρει πολύ καλά ο συμπολίτης μας τι σημαίνει αύξηση στα καύσιμα, τι σημαίνει 7 μήνες χειμώνας, τι σημαίνουν όλα τα προβλήματα που έχουνε βρει τη χώρα, τα μνημόνια, τον covid, τους πολέμους και όλες τις περιπέτειες που πέρασε η περιοχή η οποία μετράει τις πληγές της όπου χιλιάδες συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εξαιτίας των προβλημάτων αυτών. Έρχονται λοιπόν απολιγνιτοποίηση και προβλήματα με το κόστος της θέρμανσης τα οποία για μας σημαίνει κόστος χ 2, φανταστείτε στην επιχείρηση, φανταστείτε στο νοικοκυριό του καθενός τώρα τι σημαίνει αύξηση των παροχών υπηρεσιών, αύξηση των προϊόντων λόγω του κόστους αυτού το οποίο θα το βιώσει ο συμπολίτης μας, με την ανταγωνιστικότητα και φυσικά στην ποιότητα ζωής μας το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πολικό κρύο και όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα που θα συμπαρασύρει η τιμή της αύξησης των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου θέρμανσης.

Πρέπει να πετύχουμε. Το 2013 δυστυχώς τότε που το πετρέλαιο είχε πάει στο 1,35 και μέσα στα προβλήματα της χώρας μας, οι Φλωρινιώτες διαμαρτυρήθηκαν αλλά δεν είχε τα αποτελέσματα.

Εμείς από την πλευρά μας εκπροσωπώντας φορείς έχουμε την υποχρέωση να αναδείξουμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε, να δείξουμε πραγματικά τι συμβαίνει στην περιοχή αυτή η οποία αποτελεί την πύλη της Ευρώπης, την πύλη των Βαλκανίων, είναι μία περιοχή η οποία αιμορραγεί, βιώνει πάρα πολλά προβλήματα και δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα, είναι και η ανεργία και όλα τα άλλα προβλήματα τα οποία έχουν αιμορραγήσει την περιοχή αυτή.

Οι επαγγελματίες και βιοτέχνες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, θα δώσουν το δυναμικό παρών και τα σωματεία και οι εμπορικοί σύλλογοι και θα είμαστε παρόντες την Τετάρτη στις 5:00 για να δηλώσουμε την αντίδρασή μας με την ακρίβεια, να ζητήσουμε από την κεντρική εξουσία να δει πολύ σοβαρά αυτή την περιοχή η οποία μετράει τις πληγές της και έχει πάρα πολλά προβλήματα.

Θέλω να ευχηθώ καλό αγώνα και πραγματικά η Φλώρινα να πάρει τη θέση που της αξίζει.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης): Πράγματι όταν μιλάμε για κρύο εννοούμε τη Φλώρινα και όταν μιλάμε για Φλώρινα εννοούμε βαρύ χειμώνα, η ερώτησή μου είναι η εξής: Μήπως τελικά με μια τέτοια βελούδινη διαμαρτυρία ενισχύουμε την κυβέρνηση σε αυτό που έχει αποφασίσει; Ή πρέπει να προχωρήσουμε σε δυναμικότερες αναμετρήσεις και συγκρούσεις με την κυβέρνηση και τα όργανά της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κώστας Σιάκος, πρόεδρος ΕΚΦ): Αυτό το συλλαλητήριο είναι η αρχή της διεκδίκησης και του αγώνα που θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι, όχι μόνο η οργανωτική επιτροπή, αλλά και όλοι οι κάτοικοι οι οποίοι θα βγουν την Τετάρτη στο δρόμο να διεκδικήσουμε αυτό που είπαμε νωρίτερα.

Ξεκινάμε με το συλλαλητήριο και είναι απαραίτητη η συμμετοχή του κόσμου και από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι με την κατάλληλη πίεση και τα κατάλληλα επιχειρήματα μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα.

Η μία επιλογή είναι να καθίσουμε στα σπίτια μας και να αγχωνόμαστε για το μέλλον και η άλλη να βγούμε στους δρόμους. Εγώ είμαι υπέρ του δεύτερου. Φωνή λαού οργή Θεού λέει ο σοφός λαός μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου): Η δύναμη του κόσμου θα είναι αυτή που μετά από αρκετά χρόνια μπορέσαμε και ενώσαμε τις φωνές μας όλοι οι Δήμοι, όλα τα χωριά της Φλώρινας γι’ αυτό και το συλλαλητήριο ονομάζεται Παμφλωρινιώτικο. Η συμμετοχή του κόσμου θα είναι το έναυσμα για την αρχή. Αν υπάρξει πρώτη ένωση, πρώτη δύναμη όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους.