Με τον νέο διοικητή του Νοσοκομείου Φλώρινας Γ. Μάντσο συναντήθηκαν ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Π. Μπογιατζίδης και ο βουλευτής Γ. Αντωνιάδης

Το νοσοκομείο Φλώρινας επισκέφθηκε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης ο οποίος μαζί με τον βουλευτή ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη και τον νέο διοικητή κ. Γεώργιο Μάντσο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και είπαν αναλυτικά:

Μάντσος Γεώργιος, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας

Καλή σας ημέρα, καλωσορίζουμε στο Γενικό Νοσοκομείο της Φλώρινας τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Μπογιατζίδη καθώς και τον βουλευτή Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Αντωνιάδη. Το νοσοκομείο μας όπως και όλα τα νοσοκομεία ως ζωντανοί οργανισμοί καθημερινά δέχονται προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η παρουσία τους και μόνο πιστοποιεί το ενδιαφέρον της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Είμαι σίγουρος για την αγαστή συνεργασία που θα έχουμε στο μέλλον.

Αντωνιάδης Γιάννης, Βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας

Βρισκόμαστε σήμερα στο Γενικό νοσοκομείο Φλώρινας για να συγχαρούμε και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην άσκηση των νέων καθηκόντων στον νέο διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μάντσο. Θέλω να ευχαριστήσω τον ΥΠΕάρχη γιατί σήμερα, την συγκεκριμένη ημέρα μπόρεσε να ξεπεράσει όλες τις υποχρεώσεις και να βρίσκεται κοντά μας, βεβαίως η παρουσία μας εδώ εκτός από συμβολική είναι και ουσιαστική, ήδη είδαμε τον σύλλογο εργαζομένων, το επιστημονικό προσωπικό και θα ακολουθήσει και μία ακόμα σύσκεψη που θα δούμε τα πρώτα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Διοικητή με τον οποίο είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία τον κ. Παπούλκα και βεβαίως ευελπιστούμε ότι και με τον νέο διοικητή θα συνεχιστεί στον υψηλότατο βαθμό. Να κάνω και μια επισήμανση η οποία μας ενδιαφέρει ως ακριτική περιοχή με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε «Γιατρός για όλους» με τη θέσπιση και την καθιέρωση του προσωπικού γιατρού, πέραν του ότι υλοποιείται σε έναν μεγάλο βαθμό η προσπάθεια της κυβέρνησης για να δώσει υψηλού επιπέδου και ποιότητας παροχή υγείας στους πολίτες, αυτό το οποίο μας ευνοεί στις ακριτικές περιοχές και όλη την περιφέρεια είναι η δυνατότητα που δίνει για χρησιμοποίηση των χειρουργείων τα απογεύματα. Σήμερα για απλές επεμβάσεις όπως είναι χολής, καταρράκτη κ.α. υπάρχει ένας κατάλογος και ο πιο σύντομος χρόνος είναι και εδώ στο νοσοκομείο μας 3 μήνες. Με αυτό που θα γίνει, θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των χειρούργων και πιστεύουμε ότι θα αποσυμφορηθεί ο κατάλογος και ότι πλέον αξιοπρεπώς όπως εφαρμόζει στους κατοίκους της ακριτικής περιφέρειας και του ακριτικού νομού να μπορούν από την στιγμή που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον για μια μικρή επέμβαση την επόμενη κιόλας εβδομάδα να γίνεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με αυτά τα ολίγα εύχομαι στον κ. Μάντσο καλή επιτυχία, είναι δεδομένη η συνεργασία, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον κ. Μπογιατζίδη, ο οποίος είναι ο άμεσα υπεύθυνος, και τον ευχαριστώ με την ευκαιρία για όλη αυτή την καλή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και η οποία εννοείται θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια.

Παναγιώτης Μπογιατζίδης, Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ευχαριστώ κ. Αντωνιάδη, πράγματι αυτό το χρονικό διάστημα υπήρχε άψογη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο, σήμερα βρίσκομαι στην Φλώρινα, δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, βρίσκομαι πολύ συχνά στο νοσοκομείο, επισκεπτόμενος το νοσοκομείο, συνεργαζόμενος τόσο με την απερχόμενη διοίκηση που και εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο τον Παπούλκα  για την συνεργασία αυτών των ετών. Βρίσκομαι εδώ για να συγχαρώ τον νέο Δοιηκητή κύριο Μάντσο, είναι δεδομένο το πλαίσιο συνεργασίας, ήδη στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσα σ αυτές τις λίγες μέρες διαχειριστήκαμε ζητήματα και ταυτόχρονα είμαστε σε άμεση επικοινωνία. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε και κοινές συσκέψεις με διοικητές όμορων νοσοκομείων και των άλλων νοσοκομείων της υγειονομικής περιφέρειας σε ένα κομβικό σημείο, αυτό το σημείο είναι κομβικό γιατί περνάμε από το πλαίσιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης του covid και της πανδημίας η οποία επιτυχώς το σύστημα υγείας μπόρεσε να ανταποκριθεί σε μια μεταβατική περίοδο που τα νοσοκομεία μας αρχίζουν και αποκτούν τον χαρακτήρα που είχαν πριν την πανδημία, δηλαδή την παροχή φροντίδας υγείας και εξυπηρέτησης των αναγκών των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο λειτουργίας αυτό, η διοίκηση οφείλει και αυτό θα κάνει, θα διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας. Ήδη το νοσοκομείο Φλώρινας κατόπιν του σχεδιασμού της 3ης υγειονομικής περιφέρειας και της αποδοχής εκ μέρους την πολιτείας των προτάσεων ενισχύθηκε με ανθρώπινο δυναμικο, με οικονομικούς πόρους με την αύξηση προϋπολογισμού και επίσης ενισχύθηκε υλοποιώντας προγράμματα προμήθειας υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την προσέλκυση κάποιων ιατρικών ειδικοτήτων που αυτό συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας, δεν συμβαίνει μόνο στη Φλώρινα, συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, η κυβέρνηση οφείλει και αυτό κάνει να αναδιαμορφώνει το πλαίσιο των κινήτρων για την αντίστοιχη στελέχωση αυτών των θέσεων να συγχαρώ γι ακόμα μία φορά τον νέο διοικητή , είναι δεδομένη η στήριξη της υγειονομικής περιφέρειας και του υπουργείου.

Απαντώντας, στη συνέχεια, σε ερωτήσεις ο κ. Μπογιατζίδης ανέφερε:

– Σχετικά με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Φλώρινας: “Στο πλαίσιο προκηρύξεων θέσεων μόνιμου προσωπικού μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε ειδικότητες όπως π.χ. της παθολογίας που σήμερα αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα όπως επίσης το ίδιο πρόβλημα ισχύει και στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και της Καστοριάς. Η πολιτεία οφείλει να κάνει και αυτό κάνει, καθορίζει, κατανέμει ένα σύνολο θέσεων στις υγειονομικές περιφέρειες τα οποία αντίστοιχα μεταβιβάζονται προς προκήρυξη στα νοσοκομεία, γίνονται αντίστοιχες προκηρύξεις, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως κάποιες από αυτές τις ειδικότητες είναι αδύνατο να καλυφτούν, δηλαδή δεν υπάρχει το ενδιαφέρον από νέους γιατρούς για την ενσωμάτωση στο σύστημα. Προκηρύσσουμε θέσεις και αυτές οι θέσεις προκύπτουν ως άγονες. Αυτό το οποίο πετύχαμε φέτος είναι όσες άγονες θέσεις υπήρχαν από την προηγούμενη προκήρυξη να μην εμπίπτουν στον νέο σχεδιασμό, άρα να έχουμε την δυνατότητα προκήρυξης νέων θέσεων.

Αυτό το οποίο θα κάνουμε τώρα είναι η κατανομή της νέας προκήρυξης των θέσεων και ελπίζω ότι και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που γίνονται για την προσέλκυση νέων γιατρών, αυτές οι θέσεις αντίστοιχα να καλυφθούν. Σήμερα, όποιος νέος παθολόγος γιατρός ή άλλης ειδικότητας επιθυμεί να ενταχθεί στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο της Φλώρινας, αυθημερόν η διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας θα υπογράψει την ενσωμάτωσή του. Την ίδια μέρα, την οποία θα έχουμε αίτημα ιατρού να παρέχει όχι μόνο τις υπηρεσίες, όχι μόνο της ειδικότητάς του αλλά και άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο της Φλώρινας από οπουδήποτε και να προέρχεται αυτός ο γιατρός, γιατί και οι πιστώσεις υπάρχουν και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει.

Υπάρχει δυνατότητα συμβάσεων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, υπάρχει δυνατότητα υπογραφής πλήρους απασχόλησης, επικουρικού προσωπικού. Τι πιο θετικό για έναν νέο γιατρό να ενταχθεί στο σύστημα υγείας, γράφοντας την αντίστοιχη προϋπηρεσία του στο δημόσιο σύστημα υγείας οπότε στην επόμενη προκήρυξη που εμείς ήδη ετοιμάζουμε και θα βγει στον αέρα, αυτός να ενσωματωθεί στη οικογένεια του δημόσιου συστήματος υγείας”.

– Για το κλίμα στο Νοσοκομείο: “Για εμάς είναι αδιανόητο να υπάρχει ενδιαφέρον από νέους γιατρούς προς ένταξη στο σύστημα υγείας και αυτοί λόγω συμπεριφορών, στάσεων όχι της διοικήσεως αλλά και εσωτερικών λειτουργικών ζητημάτων να αφήνονται έτσι. Να μην υλοποιούνται και να μην προχωρούν στην ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Υπάρχει δέσμευση της διοίκησης τόσο της υγειονομικής περιφέρειας αλλά και των διοικητών, ειδικά των νέων διοικήσεων, η φιλικότητα, η άμεση συνέργεια και η άμεση συνεργασία ώστε το σύστημα υγείας να μην δεινοπαθεί”.

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο κ. Μάντσος, ο οποίος πρόσθεσε “πως δεν υφίστανται πλέον τέτοιες αντιπαραθέσεις και στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων θα καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια να μην φτάνουμε εκεί που είπατε”.

– Για την αντικατάσταση του προηγούμενου διοικητή: “Καταρχάς δεν πρόκειται για αντικατάσταση. Πρόκειται για τη λήξη της θητείας, υπάρχει ολοκλήρωση. Αυτή η κυβέρνηση, το υπουργείο μας, ποτέ δεν προέβη σε λήξη θητείας υπηρετούντων διοικήσεων στα νοσοκομεία. Ολοκληρώθηκε η θητεία της προηγούμενης διοικήσεως και από εκεί και μετά, κατόπιν αξιολόγησης από την μεριά του υπουργείου, έγινε η συγκεκριμένη τοποθέτηση της νέας διοικήσεως. Το ίδιο συμβαίνει και τα υπόλοιπα νοσοκομεία και θέλω να το τονίσω αυτό, αυτή είναι η διαφορά μας, αυτή είναι η διαφορά αυτής της κυβερνήσεως, αυτής που εφαρμόστηκε στο κομμάτι της υγείας από την ανάληψη της διοικήσεως καμία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν καρατομήθηκε.

Υπήρχε ένα σχέδιο συνέργειας και συνεργασίας και μετά ο υπουργός τοποθέτησε τις νέες διοικήσεις. Καταλαβαίνετε ότι μετά από 26 χρόνια στο σύστημα υγείας έχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις, από την επόμενη μέρα της αλλαγής της κυβερνήσεως και της τοποθέτησης νέας πολιτικής ηγεσίας, υπήρχανε άμεσα παραιτήσεις. Αυτό δεν συνέβη. Υπήρχε πλαίσιο συνέργειας και πλαίσιο συνεργασίας και έτσι προχωρήσαμε στην επόμενη μέρα, και εδώ είναι η επόμενη μέρα του νοσοκομείου της Φλώρινας και όπως επαναλαμβάνω, ευχαρίστησα την προηγούμενη διοίκηση για το πλαίσιο συνέργειας και συνεργασίας και να ξέρετε το εξής: η κατεύθυνση γίνεται σε ένα κεντρικό επίπεδο από την πολιτική ηγεσία από την κυβέρνηση μέσα από το υπουργείο υγείας κατευθύνεται στην υγειονομική περιφέρεια και από εκεί μετά το πλαίσιο της λειτουργίας ανήκει σε ένα κεντρικό επίπεδο”.

Ο βουλευτής κ. Αντωνιάδης, ολοκληρώνοντας υπογράμμισε: “Αυτό το οποίο θέλουμε για το νοσοκομείο της Φλώρινας είναι να είναι ένα νοσοκομείο φιλικό και ανοιχτό στους πολίτες, να έρχεται ο πολίτης και να μην αισθάνεται παραμελημένος ή να νιώθει την αδιαφορία και πολλές φορές την περιφρόνηση, η οποία δεν γίνεται και εσκεμμένα, πολλές φορές γίνεται απ’ την δουλειά, το φόρτο εργασίας. Άρα το πρώτο που θέλουμε είναι αυτό και το δεύτερο να λειτουργεί το νοσοκομείο όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Ο Γιώργος Μάντσος έχει και τα δύο τα στοιχεία αυτά, έχει δώσει εξετάσεις, έχει περγαμηνές και στην καλή διοίκηση και στις καλές σχέσεις με την κοινωνία. Εσείς όμως είστε εδώ για να μας βοηθήσετε στην πορεία, έχετε μία άμεση επαφή με τον κόσμο οπότε μέσω υμών θα ξέρουμε κι εμείς αν το αποτέλεσμα είναι θετικό. Ήδη απ’ ότι μου έχει πει ο νέος διοικητής έρχεται σε επαφή με τους εργαζόμενους, το επιστημονικό προσωπικό αλλά και με όλους τους πρώην διοικητές θα έρθει σε επαφή. Είναι πολύ σημαντικό γιατί η υγεία δεν έχει ούτε χρώματα ούτε κόμματα είναι ένα πολύτιμο αγαθό το οποίο οφείλει η πολιτεία να το παρέχει διαχρονικά σε όλους τους πολίτες, πολύ περισσότερο στον Φλωρινιώτη που ζει σε μία τέτοια ακριτική περιοχή. Είμαστε εδώ για μια καλή συνεργασία”.