Μη εφαρμογή του μέτρου παράτασης αποπληρωμής επιταγών που λήγουν 31 Μαρτίου 2020 στον πρωτογενή τομέα

Εκδόθηκε στις 30-03-2020 Πράξη Νομοθετικής Παρέμβασης (άρθρο δεύτερο αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων) κατά την οποία οι προθεσμίες λήξης των επιταγών αναστέλλονται μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους ή έχουν πληγεί δραστικά (συγκεκριμένοι ΚΑΔ), όχι για όσες παραμένουν ανοιχτές (σούπερ μάρκετ κ.λπ.), λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή που στάλθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας τη «Μη εφαρμογή του μέτρου παράτασης αποπληρωμής επιταγών που λήγουν 31 Μαρτίου 2020 στον πρωτογενή τομέα»,

Στην εν λόγω επιστολή τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου στον τομέα της κτηνοτροφικής και αγροτικής παραγωγής θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Οι αιγοπροβατοτρόφοι ένα ολόκληρο εξάμηνο δεν είχαν έσοδα καθώς δεν πουλούσαν γάλα ή κρέας. Από τον Ιανουάριο και μετά που γεννήθηκαν τα μικρά και έχουν αρχίσει να αρμέγουν και να μεγαλώνουν τα σφάγια γάλακτος και προσδοκούν τα έσοδα της χρονιάς, που γίνονται συνήθως με δίμηνες επιταγές. Εάν δεν πληρωθούν άμεσα κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση καθώς τα έξοδά τους συνεχίζουν να τρέχουν ενώ παράγουν με αμφίβολο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι προμήθειες ζωοτροφών, φαρμάκων και υλικών δεν έχει γίνει για αυτούς με επιταγές, έτσι ώστε να ωφεληθούν από το μέτρο.

Σκοπός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι να συνεχίσει να «ζει» η ελληνική κτηνοτροφία και να βγει αλώβητη από την εξαιρετικά περίπλοκη θέση που βρίσκεται.

Συνημμένη η 44849 30-03-2020 Επιστολή.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΆΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Επιστολή για το μέτρο παρατασης αποπληρωμής επιταγών