Νέα ΝΑΤΟική δομή στο ανενεργό πεδίο βολής;

Εντονη ανησυχία προκαλούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του ανενεργού Πεδίου Βολής στη Φλώρινα, μεταξύ των χωριών Λόφοι, Μελίτη, Βεύη, Αχλάδα και Κέλλη. Πρόκειται για το πεδίο βολής βαρέων όπλων, όπου ασκούνταν άρματα μάχης του πυροβολικού και το οποίο έκλεισε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες φορέων της περιοχής, αφού ήταν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους.

Μεγάλες κινητοποιήσεις είχαν γίνει τον Οκτώβρη του 2008, με αίτημα την οριστική απομάκρυνσή του από τις κατοικημένες περιοχές, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο ακόμα και για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ασκήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε τοπικές ιστοσελίδες, υπάρχει και πάλι κινητικότητα γύρω από το Πεδίο Βολής, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εξετάζουν την αξιοποίησή του. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής θεωρείται «πρότυπο» και τηρεί «υψηλές προδιαγραφές σε επίπεδο Βαλκανίων», κάτι που το καθιστά «ελκυστικό» για υψηλής σημασίας διακλαδικές και ΝΑΤΟικές ασκήσεις!

Τις πολύ σοβαρές αυτές εξελίξεις ανέδειξε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Θανάσης Χαστάς, με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, μάλιστα, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν, επιβεβαίωσε ότι πριν από δύο μήνες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου έγινε ενημέρωση ότι ο στρατός σκοπεύει να επαναλειτουργήσει και μάλιστα να επεκτείνει (!) το Πεδίο Βολής.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και αφορούν το λαό της περιοχής που έχει δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια σ’ αυτήν την υποδομή: Ποιο είναι το ακριβές σχέδιο για το ανενεργό πεδίο βολής; Τι σημαίνει ότι «σχεδιάζεται επέκτασή του»; Τι δραστηριότητες σκοπεύει το υπουργείο Αμυνας να αναπτύξει στην περιοχή και πόση σχέση έχουν αυτά τα σχέδια με τη Συμφωνία για τις βάσεις;

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10535816