Νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο λαός πληρώνει το λογαριασμό της «απελευθέρωσης» και των ανταγωνισμών στην Ενέργεια

Άγριο «κυνήγι» και εκβιασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά για τα χρωστούμενα, με μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων για διακοπές ρεύματος

(*)à Το λογαριασμό στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να γίνει η ΔΕΗ ΑΕ «ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά», ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας ακάθεκτη την πολιτική της «απελευθέρωσης», που με συνέπεια υπηρέτησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

(*)à Η «αναπτυξιακή τροχιά» της ΔΕΗ και το «καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο», που προανήγγειλε πρόσφατα ο νέος διοικητής, περιλαμβάνουν αύξηση της τιμής του ρεύματος, ένταση των εκβιασμών σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες για την είσπραξη οφειλών, επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και έναν επόμενο γύρο πώλησης παραγωγικών μονάδων της εταιρείας σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει από 1 Σεπτέμβρη αυξήσεις ύψους 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι με διαβεβαιώσεις πως οι αυξήσεις αυτές «δεν θα γίνουν αισθητές» από τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού θα αντισταθμιστούν υποτίθεται από τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% στο 6%.

Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η πρόταση για πλήρη κατάργηση του πριμ έγκαιρης εξόφλησης, με την «έκπτωση συνέπειας» να έχει ήδη μειωθεί από την 1η Απρίλη στο 10% από 15% επί των χρεώσεων προμήθειας του εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος απειλεί να ανεβάσει και το σενάριο της επιβολής «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το οποίο μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν η τιμή των ρύπων άνθρακα θα ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από ένα επίπεδο.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η ατζέντα περιλαμβάνει απολύσεις, μειώσεις μισθών και επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, σε μια επιχείρηση που τα εργατικά «ατυχήματα» και η εργολαβική εργασία ήδη τσακίζουν κόκαλα.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στα σχέδια «εξυγίανσης», «διάσωσης» και επαναφοράς της ΔΕΗ σε τροχιά «ανάπτυξης» αποτελεί η ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στους όρους ρύθμισης της οφειλής τους που επιβάλλει η επιχείρηση. Η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εταιρείες που «ειδικεύονται» στην είσπραξη οφειλών, χρησιμοποιώντας και ένδικα μέσα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «σαφάρι» με εξώδικα σε περίπου 890.000 πελάτες, με συνολικό χρέος άνω του 1 δισ. ευρώ. Υποτίθεται πως η διαδικασία θα ξεκινήσει από τους 65.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά περί τα 700 εκατ. ευρώ, δεν θα περιοριστεί όμως σε αυτούς αλλά θα συνεχιστεί στους υπόλοιπους. Ο σχεδιασμός, που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ακόμα «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds), ή κατάθεση ως εχέγγυου αυτών των τιτλοποιημένων οφειλών για τη δανειοδότηση της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο των εκβιασμών για να εισπραχθεί μεγαλύτερο μέρος από τα ανεξόφλητα χρέη, αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν οι εκβιασμοί που καλούν τα λαϊκά στρώματα να προσέλθουν στο ταμείο, οι διακοπές ηλεκτροδότησης που βυθίζουν στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρωστούμενα για το ρεύμα, σε συνδυασμό με τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο και με την κλιμακούμενη φοροληστεία των εισοδημάτων.

Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ

27/8/2019