Να σταματήσουμε την πλήρη διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!

Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και όλες!

Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που πετάει έξω απ’ τις σχολές 40.000 μαθητές

Με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας και των βάσεων σε κάθε σχολή, είναι φανερό πως η στόχευση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ενίσχυση των συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Περίπου 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός πανεπιστημίων, καθώς από τους 103.468 υποψήφιους εισήχθησαν 63.239, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ μια σειρά πανεπιστημιακά τμήματα να μένουν με ελάχιστους ή και καθόλου εισακτέους και η προοπτική τους είναι απλά να κλείσουν.  Σε αυτή την προοπτική φαίνεται να οδηγείται και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας  με μείωση εισακτέων πάνω από 50% και με πολλά τμήματα (που έτσι και αλλιώς είναι υποστελεχωμένα από καθηγητικό προσωπικό) να έχουν σχεδόν ανύπαρκτο αριθμό πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών. Υπαρκτά βέβαια παραμένουν (και ενισχύονται) κολέγια και ΙΕΚ της περιοχής, ως η μόνη προοπτική πολλών νέων της περιοχής μας για σπουδές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια βάρβαρη ταξική εκπαιδευτική πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων που είναι πλήρως συνδεδεμένη με τις επιταγές της ΕΕ, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ολόκληρη η λαϊκή οικογένεια. Μία εκπαίδευση, εξεταστική κόλαση όπου θα περιέχει διαγνωστικά τεστ στην ΣΤ’ δημοτικού και την Γ’ γυμνασίου, τράπεζα θεμάτων (που θα παίζουν ρόλο για τον βαθμό στις πανελλαδικές εξετάσεις) από την Α’ Λυκείου, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όρια σπουδών και διαγραφές φοιτητών.  Γενική ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση από τα γυμνάσια και λύκεια που θα υποχρεώνονται να αναζητούν χορηγούς και να βρίσκουν έσοδα, μέχρι τα πανεπιστήμια και την έρευνα που είναι απόλυτα υποταγμένα στις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς. Μια εκπαίδευση βαθιά αυταρχική μια διοικητική στρατιά «αξιολόγησης», ελέγχου και εκβιασμών, αστυνόμευσης και καταστολής.

Η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία έκλεισε με εγκληματικό τρόπο για πάνω από 1,5 χρόνο όλη την εκπαιδευτική δραστηριότητα των πανεπιστημίων και τώρα την ανοίγει χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών για την προστασία από την πανδημία. Η αναλγησία της είναι έκδηλη μιας και με το νέο σύστημα εισαγωγής σήκωσε ακόμα έναν ακόμα τοίχο ως εμπόδιο στους νέους και τις νέες που θέλουν να σπουδάσουν σε μία χρονιά που ουσιαστικά τα σχολεία ήταν κλειστά (αφού το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς έγινε με τηλεκπαίδευση).

Αυτή η βάρβαρη ταξική πολιτική που φέρνει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους πρέπει να ανατραπεί! Όχι με την αναμονή «αλλαγής κυβέρνησης» στις εκλογές, αλλά με αποφασιστικό πανεκπαιδευτικό αγώνα από σήμερα!

Από σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν τα αντιδραστικά νομοσχέδια τους για την παιδεία!

  • Να καλυφθούν τώρα οι 18.000 κενές θέσεις σε Τμήματα! Να μην εφαρμοστεί ποτέ ξανά το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους και όλες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης !
  • Όχι στον αυταρχισμό, κανένας αστυνομικός δεν θα πατήσει το πόδι του στις σχολές.
  • Μέτρα για την βελτίωση των υποδομών και των αιθουσών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Όχι στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις! 15 μαθητές ανά τάξη. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα παιδί προσχολικής αγωγής σε κοντέινερ! Αίθουσες τώρα για την στέγαση των νηπίων! 
  • Όχι παιδεία για την αγορά, αλλά για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.
  • “Απεγκλωβισμός” όχι της νεολαίας από την μόρφωση και την δουλειά, αλλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ και την συναίνεση σε αυτή!

 

Κοζάνη 3/9/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία