Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας: Κινδυνεύει η λειτουργία και βιωσιμότητα των βρεφονηπιακών σταθμών

Κινδυνεύει η λειτουργία και βιωσιμότητα των βρεφονηπιακών σταθμών εξαιτίας: της καθυστέρησης πληρωμής των vouchers, του προγράμματος «Νταντάδες στη Γειτονιά» και του βλαπτικού για τα παιδιά προγράμματος «Κυψέλη»

Ερώτηση με το πιο πάνω θέμα κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομέαρχη για την Κοινωνικής Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου.

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται φέτος στην καταβολή, από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, της αξίας των vouchers για τα παιδιά που φιλοξενούν. Αυτό δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας στους σταθμούς, δημοτικούς, και ιδιωτικούς.

Η κυβέρνηση απαιτεί να εφαρμοστεί από 1/1/2022 ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέσω εφαρμογής στα κινητά γονέων και εργαζομένων, κάτι που εκτιμάται ως εξαιρετικά προβληματικό κατά τις ώρες αιχμής της προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών.

H παράλληλη υλοποίηση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», που χαρακτηρίζεται από υποτυπώδεις απαιτήσεις και προϋποθέσεις για τους παρόχους των υπηρεσιών κατ’ οίκον, τορπιλίζει το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών. Αντίκειται δε στη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσονται καλύτερα όταν φιλοξενούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένους και πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φροντίζονται από εξειδικευμένους παιδαγωγούς.

Παράλληλα, η επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων από το ταμείο Ανάκαμψης για να ιδρύσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά των εργαζομένων τους δημιουργεί εκ νέου προνομιακή μεταχείριση για τις μεγάλες εταιρείες.

Το πρόγραμμα «Κυψέλη» ανατρέπει σημεία του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και επιβάλλει ένα ενιαίο πλαίσιο στην προσχολική αγωγή στο οποίο είναι αντίθετοι όλοι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς (Τμήματα Παιδικής Αγωγής των Πανεπιστημίων Δυτικής Ελλάδας, Ιωαννίνων και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας) και εκείνοι που θα κληθούν να το εφαρμόσουν, οι βρεφονηπιαγωγοί, διότι το κρίνουν «αντίθετο με το συμφέρον των παιδιών», «βλαπτικό» και «άσχετο με την Ελληνική πραγματικότητα».

Οι 43 βουλευτές (με την συνυπογραφή της Βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους δύο Υπουργούς: α) Ποιος ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται φέτος στην πληρωμή των vouchers των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, β) Αν θα αποσύρουν το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αναπτυξιακές ανάγκες των βρεφών και νηπίων και γ) Αν θα ανακαλέσουν  το αντιεπιστημονικό και βλαπτικό για τα παιδιά πιλοτικό πρόγραμμα «Κυψέλη».

Γρ. Τύπου

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας