Οι τοποθετήσεις του Δημοτικού Συμβούλου Παπαγρηγορίου Γιώργου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ισολογισμό οικ. έτους 2019

Οι τοποθετήσεις του Δημοτικού Συμβούλου Παπαγρηγορίου Γιώργου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ισολογισμό οικ. έτους 2019 και στη συζήτηση για το νέο ν/σ του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις νέες βάσεις εισαγωγής και τις επιπτώσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ισολογισμός

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ο Ισολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα δεν έχει σχεδόν καμία ουσιαστική διαφορά από τον ισολογισμό του 2018, ο οποίος, παραδόξως, συζητήθηκε και ψηφίστηκε από τον παρόν Δημοτικό Συμβούλιο 2 χρόνια μετά το τέλος της χρήσης, ήτοι το 2020.

Κύριε Δήμαρχε απευθύνομαι σε εσάς. Γνωρίζετε από επιχειρηματικότητα. Πιστεύω κατέχετε το επιχειρείν, διότι η οικογένεια σας διατηρούσε τη γνωστή επιχείρηση τυροκομικών προϊόντων.

Εάν σας παρουσίαζαν λοιπόν μια επενδυτική πρόταση για την αγορά μιας επιχείρησης το πρώτο που θα σας ενδιέφερε θα ήταν τα οικονομικά της μεγέθη και σίγουρα θα ζητούσατε τον ισολογισμό της και θα κρίνατε θετικά σε πρώτη φάση, εάν από την ανάγνωση του δεν διαπιστώνατε προβλήματα. Αν όμως κάνατε μια πιο αναλυτική έρευνα και διαπιστώνατε ότι υπάρχουν απαιτήσεις τρίτων, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στον ισολογισμό, σας ερωτώ: Τι θα κάνατε; Θα απορρίπτατε χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση.

Το ίδιο συμβαίνει και εδώ.

Έχουμε έναν ισολογισμό που έχει τα ίδια δομικά προβλήματα με τον ισολογισμό του 2018.

Δεν υπάρχει καταγραφή για τυχόν εμπράγματα βάρη επί ακινήτων διότι πολύ απλά ο Δήμος δεν έχει ενημερώσει τον ορκωτό λογιστή για ζητήματα σχετικά με την κυριότητα αυτών.

Δεν έχει ενημερώσει επίσης για αξιώσεις τρίτων πολλές εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Ενημερώνει όμως η οικονομική υπηρεσία για εκκρεμείς υποθέσεις τρίτων κατά του Δήμου  ύψους 2.661.169,30€, αυξημένες κατά 430.000€ σε σχέση με τον ισολογισμό του 2018, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στον ισολογισμό, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη.

Ερωτώ λοιπόν. Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας ισολογισμός στον οποίο δεν καταγράφονται οι απαιτήσεις τρίτων εναντίον μας; Από πού προέρχονται αυτές οι απαιτήσεις; Πότε δημιουργήθηκαν; Γιατί δεν μας δίνετε την ανάλυση του ποσού αυτού για να δούμε επιτέλους σε ποιους και γιατί χρωστάμε;

Πράγματα τα οποία γνωρίζετε βέβαια, αφού προσδιορίζετε το ποσό με ακρίβεια λεπτών του ευρώ.

Θα τα ζητήσω, γιατί δεν μπορώ να ανεχτώ από τον εαυτό μου να βρίσκομαι στη θέση αυτή και να μη γνωρίζω την πραγματική εικόνα του Δήμου, την πραγματική οικονομική του κατάσταση. Και όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι συνδημότες μας.

Κλείνοντας σας δηλώνω εκ προοιμίου ότι καταψηφίζω τον ισολογισμό. Σας ευχαριστώ.

 

Ν/Σ Υπουργείου Παιδείας –Νέες βάσεις εισαγωγής 

Θα ξεκινήσω με 2 παραδοχές της κ. Κεραμέως.

Πρώτον, ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολλεγίων είναι ισότιμα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Πανεπιστημίων.

Και ρωτώ. Θεσπίζει ελάχιστη βάση εισαγωγής γιατί θεωρεί τους υποψήφιους φοιτητές ανάξιους να φοιτούν με βαθμό εισαγωγής π.χ. 10 στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ταυτόχρονα τους θεωρεί άξιους να κατέχουν τον ίδιο πανεπιστημιακό τίτλο ή τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα φοιτώντας στα κολλέγια όπου θα οδηγηθούν, εάν αποκλειστούν από το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Δεύτερον, μιλάει πλέον η Υπουργός για κλείσιμο τμημάτων με μικρό αριθμό φοιτητών και μάλιστα προσδιορίζει και αριθμό των τμημάτων που γνωστικά καλύπτονται μεταξύ τους σε 460.

Συμπερασματικά  λοιπόν η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι το μικρό κακό που θα οδηγήσει όμως σε ένα μεγαλύτερο. Στο κλείσιμο τμημάτων. Το νομοσχέδιο αυτό είναι το προοίμιο των λουκέτων.

Επίσης μας τάισαν την καραμέλα ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα είναι πρωταγωνιστής στην απολιγνιτοποίηση. Αλήθεια. Πως όμως; Συρρικνωμένο και αδύναμο; Ένα παράδειγμα μόνο.

Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στη Φλώρινα θα έχει περίπου 80% λιγότερους φοιτητές με τη  εφαρμογή του νομοσχεδίου. Και εδώ να πω ότι δεν λαμβάνεται υπόψη από την κ. Κεραμέως ότι είναι η καλύτερη σχολή των Βαλκανίων, διαθέτει τα καλύτερα εργαστήρια, 2 μεταπτυχιακά, προετοιμάζει ένα νέο τμήμα το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, έχει 450 ενεργούς φοιτητές και περίπου συνολικά 1000 που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Το νομοσχέδιο αυτό θα είναι καταστροφικό και η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι ισχυρή. Καλά τα ψηφίσματα κ. Δήμαρχε αλλά τα θεωρούσα και τα θεωρώ αναιμικές αντιδράσεις. Συμφωνώ στην έκδοση του αλλά αναμένω κλιμάκωση των δράσεων μας στις οποίες θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση και την ενεργό συμμετοχή μου.

Σας ευχαριστώ.