Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα : «Τελικά στη ΝΔ είναι πολύ γρήγοροι στις εξαγγελίες, αλλά πάρα πολύ αργοί και καταστροφικοί πολλές φορές στην υλοποίηση αυτών που εξαγγέλουν»

Στην ομιλία της στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον η κ. Πέρκα, ανέφερε  τα εξής:

«Και ο εισηγητής της ΝΔ, αλλά και ο κ. Υπουργός καμάρωσαν ότι στην Ελλάδα λέει έρχονται όλα νωρίτερα απ’ όσο χρειάζεται. Έχουμε τραγική εμπειρία –  είμαι Βουλευτής Φλώρινας – είδαμε την εξαγγελία για την απολιγνιτοποίηση και βλέπω την περιοχή μου να ερημώνει, οι θέσεις εργασίας να χάνονται και τίποτα ουσιαστικό να μην έχει συμβεί, αλλά να έχει μείνει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού.

Για να πετύχει μια μεταρρύθμιση, δεν είναι πολύ απλό πράγμα. Απαιτεί να προσέξουμε και το χρόνο εφαρμογής και τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως πάντα να έχει καθαρό θεσμικό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο «καίει» τη μεταρρύθμιση. Η θετική λοιπόν ενσωμάτωση μιας Οδηγίας κινδυνεύει να «κάψει» όλο το εγχείρημα, λόγω προχειρότητας. Και μη λέμε ότι δεν έχει σημασία που δεν έχουν βγει οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξέρουν και οι καταναλωτές, αλλά κυρίως η αγορά, η βιομηχανία, ποια προϊόντα εμπίπτουν, ποια δεν εμπίπτουν. Όλα θα εξειδικευτούν με ΚΥΑ.  Το επιτελικό κράτος της ΝΔ σε κάθε νομοσχέδιο  προβλέπει  δεκάδες ΚΥΑ. Αυτές τις  ΚΥΑ που έχουν προβλεφθεί σε προηγούμενα νομοσχέδια, τις περιμένουμε ακόμα, δεν έχει βγει καμία και οι νόμοι που ψηφίζετε δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Εδώ δεν υπάρχουν στοιχεία καν για τη λεπτή σακούλα, την πλαστική, του 2019. Σήμερα υπάρχει χάος. Αυτά όλα δε συνάδουν με μια σοβαρή Κυβέρνηση και μια προσπάθεια μεταρρύθμισης. Η οδηγία εμπίπτει στη  στρατηγική κυκλικής οικονομίας, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι είμαστε μέσα στις 10 ευρωπαϊκές χώρες που ήδη από το 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν Εθνική Στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας.

Προφανώς η ενσωμάτωση της Οδηγίας έχει και πολλά θετικά στοιχεία, όπως είναι η υψηλότερη στοχοθεσία για την περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο πλαστικό των φιαλών για το 2030, η δημιουργία ενός χωριστού ΣΣΕΔ για την εγγυοδοσία φιαλών, η καθιέρωση σήμανσης κτλ. Ακόμα όμως και γι’ αυτά τα θετικά, δε δίδονται τα αντίστοιχα κίνητρα.

Τελικά, είστε πολύ γρήγοροι στις εξαγγελίες, αλλά πάρα πολύ αργοί και καταστροφικοί πολλές φορές στην υλοποίηση αυτών που εξαγγέλετε».

 

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/huzLygkg6ac

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία: https://bit.ly/2SxJmcD