Ομιλία του βουλευτή Φλώρινας και εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας Γιάννη Αντωνιάδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ομιλία του βουλευτή Φλώρινας και εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας Γιάννη Αντωνιάδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (3/5/2022), κατά τη συζήτηση τριών διεθνών συμφωνιών με τη Χιλή την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία στον τομέα των αερομεταφορών

Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Γιάννης Αντωνιάδης Βουλευτής Φλώρινας, Εισηγητής της Κυβέρνησης σε τρία Σχέδια Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο:
«Κύρωση της Αεροπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας»

«Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου»
«Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Χιλής»

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά σε τρεις κυρώσεις μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντίστοιχα αυτές της Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Χιλής. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως και δέχεται ετησίως εκατομμύρια επισκεπτών, που γοητεύονται από τις ομορφιές του τόπου μας, τη φιλοξενία των κατοίκων, τα ήθη και τις παραδόσεις μας.
Μεταφέροντας εμπειρίες τους στα πέρατα του κόσμου και γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και διεκδικούν σημαντικό κομμάτι του τουριστικού πακέτου, χώρες που προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα διακοπών βασιζόμενες στο χαμηλό εργατικό κόστος, ενώ φιλοδοξούν να γίνουν διεθνείς αεροπορικοί κόμβοι, πράγμα που κάποιες έχουν καταφέρει να επιτύχουν σε ένα σημαντικό βαθμό.
Σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό τουριστικό περιβάλλον, η χώρα μας δεν μπορεί να παραμένει παρατηρητής και να ελπίζει να την ευνοήσουν οι διεθνείς συγκυρίες ή απλά να ποντάρει στην τύχη. Χρειάζονται ενέργειες από την πλευρά μας και διεθνείς συμφωνίες και συμπράξεις, που θα κρατήσουν ψηλά το τουριστικό μας πακέτο. Εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν από τον τουρισμό, ο οποίος μαζί με τη ναυτιλία, αποτελεί τον κατεξοχήν εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στον κρατικό κορβανά. Είναι από τους κλάδους που μας κράτησαν όρθιους, σε δύσκολες στιγμές οικονομικών κρίσεων. Σε αυτά τα πλαίσια οι διακρατικές συμφωνίες για αεροπορικές υπηρεσίες και συνδέσεις της χώρας μας με χώρες που μπορούν να συνεισφέρουν στον εθνικό στόχο, για συνεχή ανάπτυξη του τουρισμού και των διεθνών εμπορικών σχέσεων, είναι όχι απλά καλοδεχούμενες αλλά απαραίτητες.
Συζητούμε λοιπόν, τις τρεις κυρώσεις συμφωνίας. Η μεν πρώτη που αφορά Ελλάδα και Χιλή υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου 2021, η άλλη που αφορά την Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 και η τρίτη που αφορά την Ελλάδα και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Με τις προς κύρωση συμφωνίες, επιδιώκεται η καθιέρωση και εκτέλεση τακτικών αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ και πέρα των επικρατειών των μερών και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον αεροπορικό τομέα, ενώ παράλληλα προωθείται ένα σύστημα διεθνούς αεροπορίας στη βάση του ανταγωνισμού των αερομεταφορέων στην αγορά με ελάχιστες κυβερνητικές παρεμβάσεις, διασφαλίζοντας τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας και προστασίας στις διεθνείς αεροπορικές υπηρεσίες. Πρόκειται για αναγκαίες συμφωνίες, καθώς προορίζονται να εξυπηρετήσουν τα γενικότερα αλλά και τα ειδικότερα αεροπορικά συμφέροντα της χώρας μας.
Επί της αρχής με τις εν λόγω συμφωνίες παρέχεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης της οικείας αγοράς από τους αερομεταφορείς της Ελλάδας και των κρατών που περιλαμβάνουν οι συμφωνίες μέσω ενδιάμεσων σημείων σύνδεσης. Ειδικά στη συμφωνία με τη Χιλή, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μελλοντική έναρξη εκτέλεσης απευθείας δρομολογίων μεταξύ σημείων της χώρας μας και της Χιλής. Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη για εκτέλεση απεριόριστων δρομολογίων αμιγώς φορτίου, μεταξύ των δύο χωρών και παρέχονται απεριόριστες δυνατότητες διακίνησης αγαθών, όχι μόνο μεταξύ σημείων των δύο χωρών, αλλά μέσω αυτών στην παγκόσμια αγορά
Περνώντας στα άρθρα, οι Συμφωνίες με τη Χιλή και την Αίγυπτο περιλαμβάνουν 23 άρθρα, ενώ με τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει 36 άρθρα.
Καταρχήν τίθενται οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο κείμενο της υπό κύρωση Συμφωνίας και χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της.
Περιγράφεται η παροχή δικαιωμάτων που αφορούν στην εκτέλεση διεθνών αεροπορικών δρομολογίων και χορηγούνται με την υπό κύρωση Συμφωνία στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν οριστεί από τα συμβαλλόμενα μέρη. Αφορά σε δικαιώματα υπερπτήσης του εδάφους της συμβαλλόμενης χώρας, δικαιώματα στάθμευσης, επιβίβασης, αποβίβασης επιβατών, διακίνησης εμπορευμάτων και ταχυδρομείου, αλλά και στην απαγόρευση στις ανωτέρω εταιρείες να έχουν δικαίωμα, κατά περίπτωση, επιβίβασης και ενδομεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων στην επικράτεια του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.
Παρέχεται σε κάθε μέρος η δυνατότητα διορισμού μίας ή περισσότερων αεροπορικών εταιρειών για την εκτέλεση τακτικών αεροπορικών δρομολογίων στις συμφωνηθείσες διαδρομές. Επιπλέον, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή εξουσιοδότησης και τη χορήγηση αδειών στις ανωτέρω εταιρείες.
Προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής ή ανάκλησης ή περιορισμού της εξουσιοδότησης λειτουργίας των αερομεταφορέων σε περίπτωση που δεν εκπληρούνται οι όροι και οι προθέσεις διορισμού τους ή δεν τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί περί εκτέλεσης διεθνών δρομολογίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που παραβιάζονται διατάξεις για την ασφάλεια των πτήσεων.
Όπου αυτό προβλέπεται, γίνεται αναφορά στην επιβολή δίκαιων και εύλογων τελών χρήσης στους αερομεταφορείς των δύο πλευρών, χωρίς διακρίσεις και προνομιακή μεταχείριση για τη χρήση αερολιμένων και εγκαταστάσεων κατά την εκμετάλλευση των συμφωνημένων διαδρομών.
Προβλέπεται η αμοιβαία αναγνώριση των εν ισχύ πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και πτητικής ικανότητας και αδειών που εκδίδονται ή επικυρώνονται σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς των συμβαλλομένων μερών. Σε περίπτωση που είναι επιτρεπτή η απόκλιση από τα πρότυπα της Σύμβασης για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, προβλέπεται η προσφυγή σε διαβουλεύσεις, ενώ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής ή ανάκλησης ή περιορισμού της άδειας λειτουργίας αεροπορικής εταιρείας.
Συμφωνείται η αμοιβαία απαλλαγή από περιορισμούς εισαγωγής, δασμούς, άλλους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τέλη και επιβαρύνσεις επί των αεροσκαφών, καυσίμων, εφοδίων και άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από τους αερομεταφορείς τους κατά την άσκηση των συμφωνηθέντων δικαιωμάτων κίνησης, καθώς και οι εξαιρέσεις.
Προβλέπεται η υποχρέωση επίτευξης επαρκούς χωρητικότητας από τις αεροπορικές εταιρίες για τη μεταφορά επιβατών, φορτίου και ταχυδρομείων, κατόπιν σχετικής συμφωνίας των μερών.
Θεσπίζεται η υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών των συμβαλλομένων μερών να υποβάλουν έγκαιρα στην αεροπορική αρχή του άλλου μέρους προς έγκριση τα προγράμματα δρομολογίων τους, καθώς και πιθανές μεταγενέστερες τροποποιήσεις τους.
Δίνεται η δυνατότητα παροχής από τις αεροπορικές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες των μερών, πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων που αφορούν στην αεροπορική κίνηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή νόμων, κανονισμών και διαδικασιών από τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν οριστεί κατά την είσοδο, παραμονή και αναχώρηση των αεροσκαφών τους στην επικράτεια του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.
Παρέχονται ρυθμίσεις σχετικά με την είσοδο, παραμονή και απασχόληση διοικητικού, τεχνικού, εκτελεστικού και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού των αερομεταφορέων στην επικράτεια του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.
Προβλέπεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες των συμβαλλομένων μερών καθορίζουν ελεύθερα τα τιμολόγια των αεροπορικών μεταφορών βάσει των κανόνων της αγοράς, ενώ οι αεροπορικές αρχές των συμβαλλομένων μερών έχουν το δικαίωμα παρέμβασης μόνο για να προστατεύουν τους καταναλωτές από υπερβολικές τιμές λόγω κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και να προσλαμβάνουν την εφαρμογή τιμολογίων που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Συμφωνείται μεταξύ των μερών η υιοθέτηση μέτρων για τη διασφάλιση διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων, μέσω της διενέργειας ελέγχων σχετικά με την έκδοση, πιστοποίηση και χρήση διαβατηρίων που εκδίδονται στην επικράτειά τους, ενώ θα υπάρχει συνεργασία για την καταπολέμηση της απάτης που αφορά σε ταξιδιωτικά έγγραφα.
Προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων σε επιβάτες, αποσκευές και εμπορεύματα άμεσης διέλευσης, μέσω του εδάφους ενός συμβαλλόμενου μέρους, που παραμένουν στον αερολιμένα, μόνο για λόγους αεροπορικής ασφάλειας, για ναρκωτικές ουσίες, καθώς και για πρόληψη παράνομης εισόδου. Τελωνειακοί δασμοί δεν επιβάλλονται σε αποσκευές και εμπορεύματα άμεσης διέλευσης. Προβλέπεται η υποχρέωση των μερών για δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση των αεροπορικών εταιρειών, για την παροχή διεθνούς αερομεταφοράς και η μέριμνα για την εξάλειψη διακρίσεων και πρακτικών αντιθέσεων στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό.
Αναγνωρίζονται ως αθέμιτες ανταγωνιστικές πρακτικές που έχουν σοβαρή επίπτωση στους αερομεταφορείς, όπως οι χαμηλές χρεώσεις ναύλων, η υπερβάλλουσα χωρητικότητα, η συχνότητα δρομολογίων που έχουν σοβαρή επίπτωση ή ζημία σε άλλον αερομεταφορέα, με πιθανή συνέπεια τον αποκλεισμό του από την αγορά. Παρέχεται στους αερομεταφορείς των συμβαλλομένων μερών η δυνατότητα να μισθώνουν, για περιορισμένο χρόνο, αεροσκάφη με ή χωρίς πλήρωμα από αερομεταφορείς των συμβαλλομένων μερών ή τρίτων χωρών και προβλέπονται οι όροι των εν λόγω μισθώσεων. Ρυθμίζεται η διαδικασία επίλυσης των διαφορών που δύναται να προκύψουν από την εφαρμογή ή την ερμηνεία της υπό κύρωση συμφωνίας. Προβλέπεται η λήξη της υπό κύρωση συμφωνίας μέσω έγγραφης καταγγελίας η οποία κοινοποιείται ταυτόχρονα στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.
Τέλος προβλέπεται η καταχώριση της συμφωνίας στα αρχεία που τηρεί ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ στο τελευταίο άρθρο κάθε συμφωνίας προβλέπεται η έναρξη ισχύος της υπό κύρωση συμφωνίας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.