Ο Α. Ξανθός στη Φλώρινα: «Ο στόχος είναι όσο το δυνατόν η μεγαλύτερη υγειονομική αυτοτέλεια των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ στη Δυτική Μακεδονία και στη Φλώρινα – όχι η συρρίκνωση»

Ο πρ. Υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθός επισκέφθηκε την Φλώρινα, την Τετάρτη 09/03/22 στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του και εξόρμησης των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας για την υγεία.

Ο κ. Ξανθός, συνοδεία της Βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα και των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας βρέθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, όπου μετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους του προσωπικού του ΓΝΦ.

Στις δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του τύπου, σημείωσε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να δοθεί η κατεύθυνση μιας γενναίας παρέμβασης για την ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού για δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης το ανθρώπινο δυναμικό έδωσε μια άνιση μάχη με λιγότερες δυνάμεις. «Λέμε όχι, προφανώς, στις συζητήσεις για απαξίωση, συγχωνεύσεις, περικοπές και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό το πολιτικό σχέδιο που δρομολογεί η κυβέρνηση μετά την οξεία φάση της πανδημίας είναι εντελώς αναντίστοιχο με τις ανάγκες και τις προκλήσεις που έχει αναδείξει η παγκόσμια υγειονομική κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρατήρησε ότι πρέπει να κλείσουν οι συζητήσεις και τα σενάρια περί αλλαγής του υγειονομικού χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, που θα περιλαμβάνει περικοπές σε δομές, σε κλίνες, σε Τμήματα, σε προσωπικό: «Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισόρροπη στήριξη όλων των σημερινών νοσηλευτικών μονάδων. Ο στόχος είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη υγειονομική αυτοτέλεια των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ στη Δυτ. Μακεδονία και την Φλώρινα -όχι η συρρίκνωση ή ακόμα η ιδιωτικοποίηση μέρους από αυτές». Επίσης, ο π. Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι είναι αναγκαία η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και αμοιβής του ανθρώπινου δυναμικού της υγείας: «Αυτή είναι η απαίτηση και η παγκόσμια τάση. Να ενδυναμώνονται τα συστήματα υγείας για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες -όχι μόνο σε περιόδους κοινωνικής κρίσης – αλλά για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες υγειονομικής φροντίδας των πολιτών. Με καθολικότητα, ισότητα και ποιότητα».

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα σημείωσε πως η επίσκεψη του Α. Ξανθού δεν είναι απλά συμβολική, αλλά έχει τεράστια ουσία καθώς έχει αποδείξει την πολιτική στόχευση κατά την περίοδο της Υπουργικής του θητείας και την έντονη στήριξη που έδωσε στις δομές υγείας της Φλώρινας και της Δυτ. Μακεδονίας. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η ιδιαιτερότητα της περιοχής: Όποιος έρχεται εδώ καταλαβαίνει πρώτα τις καιρικές συνθήκες που ζούμε και συγχρόνως είμαστε σε ένα καθεστώς βίαιης απολιγνιτοποίησης με πάρα πολλούς ανέργους. Το μεγάλο μας παράπονο είναι ότι η Αθήνα μας ξεχνά. Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο πλαίσιο, έχουμε το πιο σοβαρό αγαθό της υγείας, για το οποίο προκύπτει ξαφνικά ένα σχέδιο, που εκπορεύτηκε από έναν Δήμαρχο που ξεπέρασε τις αρμοδιότητές του για να επηρεάσει τον υγειονομικό χάρτη όλης της Δυτ. Μακεδονίας. Αυτό το καταγγείλαμε εγκαίρως και είναι εμφανές πως είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Α. Ξανθού. Θα γίνει λοιπόν πολύ παραγωγική και ουσιαστική κουβέντα για τα γενικότερα προβλήματα της Φλώρινας», παρατήρησε.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του και μετείχε σε αναλυτική συζήτηση με το προσωπικό της δομής. Σημειώθηκε η αναγκαιότητα παρουσίας του στην περιοχή, οι τεράστιες ανάγκες που αυτό εξυπηρετεί, η σημαντική συμβολή του στην αποκατάσταση και η συνεχής ανάγκη στήριξής του από πλευράς Πολιτείας. Ο Α. Ξανθός, η Π. Πέρκα και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατήρησαν ότι όπως ενισχύθηκε η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι πρέπει να ενταθεί η στήριξή του δίχως ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ, αλλά να συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της αποκατάστασης στον υγειονομικό χάρτη της περιοχής.

Νομαρχιακή Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας