Ο Βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου Πρεσπών

           Εκφράζω την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου, γιατί οι κόποι και η καλή συνεργασία των τελευταίων μηνών, όλων ημών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παρά τις αντιξοότητες (λόγω κορωνοϊού) καθώς και γιατί οι προσπάθειες όλων των τελευταίων 10 ετών δικαιώθηκαν.

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο, το αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών, πήρε επιτέλους το δρόμο της υλοποίησής του. Συγχαίρω και ευχαριστώ τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκα Κώστα, αλλά και τους προκατόχους του, όπως και τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Δήμαρχο Πρεσπών κ. Πασχαλίδη Παναγιώτη για τις προσπάθειες 5 ετών αλλά και τον προκάτοχό του κ. Τσέπα Βασίλη και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Είναι μέρα χαράς και γιορτής για την Πρέσπα, για την Π.Ε. Φλώρινας και για τη Δυτική Μακεδονία. Ένα έργο 20.000.000 € που θα αλλάξει την εικόνα στην περιοχή των Πρεσπών, θα αυξήσει τον πλούτο της περιοχής και τα εισοδήματα των παραγώγων. Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά του έργου.

Το έργο κατασκευάζεται στην περιοχή του Δήμου Πρεσπών του Ν. Φλώρινας και συγκεκριμένα στις  περιοχές  Πλατύ – Καλλιθέα – Λευκώνας – Καρυές – Οξυά – Σέλτσα και Μικρολίμνη. Αφορά στην εφαρμογή στάγδην άρδευσης μέσω κατασκευής νέου κλειστού υπό πίεση αρδευτικού δικτύου, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου ανοικτού με διώρυγες δικτύου, στην περιοχή ανατολικά της Μικρής λίμνης  Πρεσπών που περιλαμβάνει τις περιοχές των Δ.Δ. Πλατέως – Λευκώνα, Μικρολίμνης – Καρυών και την περιοχή της Πρόδαινας του Δ. Πρεσπών.

Οι συνολικές καθαρές αρδευόμενες εκτάσεις είναι της τάξης των 13.600 στρεμμάτων.

Η περιοχή χωρίστηκε σε 2 ζώνες:

  • Η χαμηλή ζώνη συνολικά αρδευόμενης καθαρής έκτασης 8.741 στρ. αφορά την περιοχή κατάντι της κεντρικής διώρυγας της χαμηλής ζώνης (κατά το τωρινό σύστημα άρδευσης), στα αγροκτήματα Πλατύ – Καλλιθέα – Λευκώνας – Καρυές – Οξυά – Σέλτσα και Μικρολίμνη και επιπλέον την χαμηλή ζώνη των αγροκτημάτων της περιοχής του Λαιμού. Θα εξυπηρετείται μέσω του αντλητικού συγκροτήματος Α-Α/Σ.1 του υπάρχοντος αντλιοστασίου
  • Η υψηλή ζώνη συνολικά αρδευόμενης καθαρής έκτασης 4.865 στρ. αφορά την περιοχή κατάντι της κεντρικής διώρυγας της χαμηλής ζώνης (κατά το τωρινό σύστημα άρδευσης), στα αγροκτήματα Πλατύ – Καλλιθέα – Λευκώνας – Καρυές – Οξυά – Σέλτσα και Μικρολίμνη και επιπλέον την ζώνη των αγροκτημάτων της περιοχής του Λαιμού που σήμερα αρδεύονται από το ρ. του Αγ. Γερμανού. Θα εξυπηρετείται μέσω του αντλητικού συγκροτήματος Α-Α/Σ.2 του υπάρχοντος αντλιοστασίου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ