Ο Γιάννης Αντωνιάδης για τον κάθετο άξονα, το κλειστό αθλητικό κέντρο Φιλώτα και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, ο Βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης, στο γραφείο του την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου για τον κάθετο άξονα Φλώρινας-Αμυνταίου-Πτολεμαΐδας, το κλειστό αθλητικό κέντρο (γυμναστήριο) Φιλώτα και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Πιο αναλυτικά είπε:

Καλό μεσημέρι. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν όλες αυτές τις μέρες και τις επόμενες. Καλές γιορτές σε όλους τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες, αν και για τις Άγιες εκείνες μέρες θα βρεθούμε για να απευθύνουμε και επισήμως τις ευχές.

Σας κάλεσα για 2- 3 θέματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικά και βέβαια τηρώντας την υπόσχεση την οποία έδωσα στο Φλωρινιώτικο λαό, ότι για οτιδήποτε γίνεται και όποια εξέλιξη έχουμε για τα μείζοντα θέματα, για τα δίκαια του νομού θα ενημερώνεται.

Την προηγούμενη Τετάρτη τελικά με ονομαστική ψηφοφορία μέσα από το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ενέργειας στο άρθρο 37 επιτέλους εγκρίθηκε η διέλευση του υπό μελέτη οδικού άξονα Αμμοχώρι- Ξινό Νερό. Επιτέλους μπορεί πλέον απρόσκοπτα η εταιρεία Εγνατία να συνεχίσει τη μελέτη, η οποία έχει καθυστερήσει περίπου 8 μήνες από την ανεξήγητη και επίμονη άρνηση του πρώην υπουργού του κ. Σταθάκη να μην επιτρέψει τη διέλευση αυτού του οδικού άξονα μέσα από το ανενεργό ορυχείο της Βεύης κάτι που θα μας κόστιζε και σε χρήμα και σε χρόνο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν πέρασε την Τετάρτη. Τις επόμενες μέρες ενημέρωσα διεξοδικά τον πρόεδρο της Εγνατίας τον κ. Κωνσταντόπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κουτσούκο, τον προϊστάμενο μελετών της Εγνατίας, μέλη του γραφείου μελετών μέχρι και τον υπεύθυνο της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία ανετέθη από την Εγνατία για να τους πω ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς την μελέτη για να προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο να την έχουμε ολοκληρώσει και να ακολουθήσουμε το συμπεφωνημένο πρόγραμμα, το οποίο λέει ότι το κομμάτι Αμμοχώρι- Ξινό Νερό μέχρι τέλη του 2023 να έχει δημοπρατηθεί, να έχει ξεκινήσει η κατασκευή του και να έχουμε απορροφήσει 15 εκ. ευρώ για να μπορέσει να γίνει έργο γέφυρα και στο 6ο ΕΣΠΑ. Τέλη του 2023 λήγει το 5ο ΕΣΠΑ για να μπορέσει λοιπόν να γίνει έργο γέφυρα. Το παρακολουθούμε, είναι ένα έργο μείζονος σημασίας και για τη Φλώρινα και για το Αμύνταιο, είναι ένα προσωπικό στοίχημα και ανά τακτά διαστήματα θα συζητάμε μέσω υμών θα ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας.

Επίσης ένα άλλο θετικό νέο είναι το θέμα του Αθλητικού Κέντρου του Φιλώτα. Προ ενός μηνός με τον δήμαρχο τον κ. Μπιτάκη είχαμε επισκεφτεί τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Αθλητισμού. Τον ενημερώσαμε ότι πρόκειται για ένα ημιτελές αθλητικό κέντρο, το οποίο επί 9 χρόνια περίπου στέκει εκεί και σε λίγο θα αρχίσει να γκρεμίζεται και πλέον θα πληρώσουμε και χρήματα για να το κατεδαφίσουμε. Κατάλαβε το δίκαιο του αιτήματος, το ενέταξε στο πρόγραμμά του πλην όμως δεν είχε λεφτά. Τα λεφτά τα είχε ο υπουργός ο κ. Λιβάνιος Θόδωρος. Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον κ. Λιβάνιο στον οποίο είπα ότι θα βρεθώ μαζί του μόνο εφόσον καταφέρει να βρει τα λεφτά, γιατί ξέρετε ότι είμαστε στο τέλος του 5ου ΣΕΣ και τα περισσότερα χρήματα έχουν κατανεμηθεί. Δεσμεύτηκε, γιατί είναι και προσωπικός φίλος (έχουμε μια γνωριμία πάρα πολλών ετών), να βρει από κομμάτια άλλων έργων, λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο για να συγκεντρώσει το 1εκ. και πλέον το οποίο θα χρειαστεί. Κάποια στιγμή την προηγούμενη βδομάδα είχαμε τη συνάντηση (έστειλα σχετικό δελτίο τύπου) και μου ανακοίνωσε ότι τα χρήματα βρέθηκαν. Άρα δεν υπάρχει τίποτα, έχω ενημερώσει και τον δήμαρχο Αμυνταίου, που να μας εμποδίζει. Εφόσον 31 Δεκεμβρίου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τις συμπληρωματικές εργασίες, θα δημοπρατηθεί και το Αμύνταιο και ο Φιλώτας θα έχει ολοκληρωμένο το αθλητικό του κέντρο.

Επίσης εδώ και 2-3 μήνες καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες να δοθούν αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς και στους κτηνοτρόφους. Τελικά μετά από πιέσεις και δικές μου και άλλων συναδέλφων θα δοθούν αποζημιώσεις για τα επιτραπέζια ροδάκινα. Εμείς ζητάμε κατ’ εξαίρεση να δοθούν και για τα βιομηχανικά, τα συμπύρηνα, τα πρώιμα. Δεν είναι μεγάλο το ποσό, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και βεβαίως θα δοθούν σίγουρα και στους κτηνοτρόφους, στους οποίους είχε δοθεί και τον Δεκέμβριο του 2018 5€ ανά κεφαλή θα δοθεί όμως και τώρα από το de minimis από τα 43 εκ. ένα μικρό ποσό. Είναι λοιπόν και αυτό ένα ευχάριστο γεγονός για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Ευελπιστούμε και πιέζουμε για να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Είχε προγραμματιστεί 2 φορές μία σύσκεψη των βουλευτών της ΝΔ Δυτ. Μακεδονίας των 4 νομών, γιατί ακούμε πάρα πολλά παράπονα και στα προηγούμενα χρόνια και τώρα από τους κατοίκους των χωριών, που είναι αυτοί οι οποίοι προμηθεύονται τα ξύλα, ότι καθυστερούν ακόμα και τώρα αρχές Δεκεμβρίου υπάρχουν ξύλα στα βουνά, δεν μπόρεσαν οι κάτοικοι να τα προμηθευτούν εγκαίρως. Το ένα λοιπόν είναι ότι δεν τα προμηθεύονται εγκαίρως και το δεύτερο είναι ότι προμηθεύονται λίγα χωρικά. Εξήγησα ότι και γι’ αυτήν τη χρονιά, όλα αυτά είναι προαποφασισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση και ο προϋπολογισμός και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ξεκινήσαμε μία σύσκεψη με τον κ. Μιχελάκη και με όλους τους βουλευτές και προσκεκλημένους τους δημάρχους και την περιφέρεια, δεν μπόρεσε να γίνει δυο φορές λόγω των υποχρεώσεων τη μια φορά του κ. Μιχελάκη και την άλλη φορά των βουλευτών. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει και θα εξετάσουμε αυτά τα προβλήματα, θα κλειστεί το ανάλογο ραντεβού με τους βουλευτές και με τα αρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε εγκαίρως οι κάτοικοι των χωριών να παίρνουν τα ξύλα και ει δυνατόν να διπλασιαστεί το κονδύλιο για να παίρνουν και τα διπλάσια χωρικά.

Προτελευταίο, έχει ανακοινωθεί ήδη νομίζω στον τύπο, 3 είναι οι κατηγορίες, οι οποίες θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 700- 1.000€. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι με περιορισμό του εισοδήματός τους και οι οικογένειες που έχουν κάποιο άτομο με αναπηρία.

Προ 2 εβδομάδων είχαμε συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο καθορίζει τις επόμενες τουλάχιστον 2 δεκαετίες την πορεία του τόπου. Θέλω να σας πω ότι υπήρχαν πάρα πολλά σημαντικά νέα στοιχεία, παρότι δεν πέρασαν όλα όσα θα θέλαμε. Μιλάω για την ιδιωτικοποίηση, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την δυνατότητα της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, αυτό δεν μπόρεσε να περάσει, αλλά πέρασε η ψήφος των αποδήμων, πέρασε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα τέτοια θετικά, τα οποία γνωρίζετε.

Θέλω όμως να αναφερθώ σε δύο δικές μου προτάσεις, οι οποίες δεν πέρασαν, αλλά έχουν καταγραφεί και αφορούν βασικά την περιφέρεια, όλους τους νομούς της περιφέρειας πλην των δύο κέντρων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το ένα θέμα το οποίο κατέθεσα ήταν το θέμα των ισοδύναμων περιφερειών, γιατί αυτό είναι πραγματική εμβάθυνση της δημοκρατίας και τους ανέφερα ότι σε κράτη προοδευμένα και δημοκρατικά, όπως η Γαλλία, η Αγγλία, υπάρχουν οι μονοεδρικές περιφέρειες, στη Γαλλία νομίζω είναι 577 ή 578 ισοδύναμες μονοεδρικές, περίπου 100.000 ψηφοφόρων η κάθε περιφέρεια, όπου πολίτες και υποψήφιοι σε όλη τη Γαλλία έχουν τα ίδια δικαιώματα. Είτε είναι από τη Φλώρινα, είτε από το Καστελόριζο, είτε από την Αθήνα , είτε από την Κρήτη οφείλει το Σύνταγμά μας και αυτό λέει μέσα στο άρθρο 4, είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο και ότι προσφέρει στους πολίτες ίσες ευκαιρίες και ίδιες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να αντιστοιχεί ίδιος αριθμός ψηφοφόρων σε ίδιες, ισοδύναμες περιφέρειες. Γιατί όταν στο Περιστέρι ένας υποψήφιος παίρνει 80.000 ψήφους , μέσα στις 80.000 ο ψηφοφόρος δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες, όπως έχει ο Φλωρινιώτης να δει τον βουλευτή του. Άρα οι ψηφοφόροι εκείνοι αδικούνται και επίσης οι υποψήφιοι της περιφέρειας αδικούνται σε σχέση με τους υποψήφιους των κέντρων. Αυτό είναι πραγματική εμβάθυνση της δημοκρατίας, βάθεμα της δημοκρατίας και πραγματική δημοκρατία. Ένα δεύτερο ήταν το θέμα της θεσμοθέτησης κάποιων λειτουργιών μέσα στα κόμματα, συνταγματικής κατοχύρωσης αυτών. Είδαμε στην εποχή της κρίσης να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια νέα κόμματα, τα οποία είναι εν δυνάμει κυβερνήτες ή συγκυβερνήτες και κάνει ό,τι θέλει κατά κύριο λόγο ο πρόεδρος και μιλάω για τα μικρά κόμματα, γιατί στα μεγάλα λίγο πολύ έχουν θεσμοθετηθεί και από μόνοι τους. Δεν μπορεί λοιπόν το Σύνταγμα το οποίο προβλέπει την επιδότηση και την επιχορήγηση αυτών των κομμάτων, να μην προβλέπει και κάποιο μίνιμουμ διαδικασίας για να μην γίνονται αυθαιρεσίες. Και ένα τελευταίο, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό και το συζητάμε εδώ και δεκαετίες είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια. Αυτά τα τρία για μένα προσωπικά είναι θέματα πραγματικής δημοκρατίας. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα τρία ουσιαστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό υπονομεύεται και η λειτουργία της δημοκρατίας και η ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στην εξουσία. Σε αυτό το σημείο σταματώ, τα κατέθεσα , το θεώρησα υποχρέωσή μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην περιφέρεια, η οποία βασανίζεται από ένα ισχυρότατο κέντρο, το οποίο μαζεύει και τις εξουσίες και τα χρήματα και τους πόρους. Έχουν κατατεθεί, βεβαίως δεν μπόρεσαν να περάσουν. Ευελπιστούμε σε κάποια άλλη στιγμή. Η δημοκρατία αυτά έχει, θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσουν αυτές οι προτάσεις και βεβαίως να τις ενστερνιστούν όλο και περισσότεροι βουλευτές και άλλοι παράγοντες του πολιτικού βίου για να μπορέσουν κάποια στιγμή να γίνουν πράξη.

Σταματώ εδώ και είμαι στη διάθεσή σας .

κ. Βούζας: Κ. Αντωνιάδη όσον αφορά τα ξύλα, να ξεκινήσουμε από αυτό που είναι και πολύ επίκαιρο. Τι μπορεί να γίνει ώστε η διαδικασία να είναι πιο απλή, να μην χρειάζεται να δίνουμε  και τόσα έγγραφα. Και αν μπορούμε να έχουμε και περισσότερους δικαιούχους, γιατί σήμερα αν ένας νέος μένει στο σπίτι των γονιών του δεν δικαιούται. Και ο στόχος είναι δηλαδή να έχουμε δύο χωρικά;

Αντωνιάδης: Καταρχάς ως προς τα χωρικά, γιατί ξέρω το Λέχοβο και το Βαρικό παίρνουν πολύ λίγα και νομίζω ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την υπόλοιπη περιοχή του Αμυνταίου, γιατί είναι ορεινά χωριά. Το ένα είναι πολύ ορεινό και το άλλο πάλι βρίσκεται σε μια δύσκολη τοποθεσία, μιλάω για το Βαρικό και σίγουρα γι΄ αυτά τα δύο θα το ζητήσω τώρα και θα γίνει μια εξαίρεση για να πάρουν οπωσδήποτε επιπλέον χωρικά ασχέτως αν αυξηθούν ή δεν αυξηθούν τα χωρικά συνολικά για την περιφέρεια. Για το άλλο το οποίο είπατε, τα ξύλα δίνονται για τα σπίτια, δεν δίνονται για τα πρόσωπα. Έτσι λοιπόν όταν είναι μια οικογένεια και μένει σε ένα σπίτι σημαίνει ότι ζεσταίνεται ενιαία. Τώρα θα το δούμε αυτό αν μπορεί να μπει κάποια διευκόλυνση ανάλογα με τα πρόσωπα. Ας πούμε σε ένα σπίτι μένουν 10 άτομα που εννοείται ότι θα θέλει και περισσότερες  ώρες, αλλά συνήθως έτσι γίνεται. Αυτό θα το εξετάσουμε. Άρα το θέμα της απλούστευσης- και αυτό θα εξεταστεί, γι αυτό θέλουμε να γίνει η συνάντηση, συνεδρίαση όλων των φορέων που εμπλέκονται, γιατί κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί και κρούσματα αισχροκέρδειας. Και γι αυτόν τον λόγο συνεχώς πυκνώνουν τα έγγραφα για να αποκλείσουν τις  περιπτώσεις αισχροκέρδειας, τα οποία και εμείς τα έχουμε δει και όντως είναι αλήθεια δεν είναι ψέματα, καθορίζει η υπηρεσία μια περιοχή για τόσα κυβικά για τόσα χωρικά και τελικά φεύγουν πολύ περισσότερα. Και γι’ αυτό  δημιουργείται μια γραφειοκρατία για να αποτρέψουμε την κλοπή δένουμε τα πόδια μας χειροπόδαρα με τη γραφειοκρατία και βασανίζονται οι απλοί πολίτες, θα το δούμε αυτό πως μπορεί να λειτουργήσει, να είναι πιο λειτουργικό το σύστημα, αλλά παράλληλα να αποτρέπεται και η δυνατότητα ανατροπών, γι’ αυτό θέλουμε να γίνει η σύσκεψη.

κ. Φίλος: Θα γίνει σούσουρο με το κοινωνικό επίδομα, όπως γίνεται και έγινε με το επίδομα θέρμανσης. Θέλετε να πείτε κάτι γι αυτό;

Αντωνιάδης: Το κοινωνικό μέρισμα έχει μοιραστεί προκαταβολικά προεκλογικά και γι αυτό το λόγο δεν περισσεύουν περισσότερα χρήματα για να πάρει όλο το φάσμα των ανέργων. Τα χρήματα τα οποία μοιράζουν το Δεκέμβρη είναι το 1/5 ίσως και λιγότερο από τα χρήματα που έπρεπε να μοιραστούν. Κατά παράδοξο τρόπο, προκλητικό θα έλεγα εγώ, προεκλογικά με παλαιοκομματική μέθοδο μοίρασαν το μέρισμα το οποίο ήταν να μοιραστεί το Δεκέμβριο. Άρα από τη στιγμή που τα χρήματα δε φτάνουνε έπρεπε υποχρεωτικά να μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων και γι΄αυτό το λόγο θα συμβεί αυτό που είπατε. Τώρα απομένει μόνο το 20%, δεν μπορεί να είναι τα ίδια χρήματα με αυτά που μοιράστηκαν τότε, εκτός να εννοείται να ξαναδώσουμε στον ίδιο αριθμό δικαιούχων από 50 €.

κ. Φίλος: Δε μιλάω για 50€ , θέλω να πω θα υπάρξει μια κατακραυγή στην κυβέρνηση, όπως γίνεται με το επίδομα θέρμανσης.

Αντωνιάδης: το επίδομα θέρμανσης, εκεί όντως ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αδικίες, κάποια άτομα μπορεί να αδικηθούν να μην πάρουν αυτά τα οποία παίρνανε. Κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, είναι πολύ πιο απλό, όπως εφόσον βάλεις  το διπλάσιο, πχ. 500€, παίρνεις 250€ δε χρειάζεται να βάλεις 1000 και 2000€.

κ. Γεωργούλας: Από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης εκτός από τη δημοπράτηση του αρδευτικού έργου της Πρέσπας , έχουμε κανένα νεότερο για τα υπόλοιπα έργα;

Αντωνιάδης: Καταρχάς το έργο που παρουσιάζει κάποια προβλήματα είναι το έργο της Τριανταφυλλιάς, το άλλο προχωράει κανονικά, της Πρέσπας ήταν ώριμο, είναι πρώτο και ήδη δημοπρατείται. Του Δήμου Κλεινών προχωράει κανονικά δεν έχει κανένα πρόβλημα, είναι μικρό αλλά προχωράει. Απομένει μόνο της Τριανταφυλλιάς το οποίο βλέπουμε και προσπαθούμε να λύσουμε τα μικρο-προβλήματα τα οποία έχει, αυτό θα μας καθυστερήσει λίγο.  Και το συγκεκριμένο της Τριανταφυλλιάς το έχει το Υπουργείο Μεταφορών ενώ τα άλλα δύο τα έχει το Υπουργείο Αγροτικής.

κ.Τριανταφυλλίδης:  Μας έλεγαν πως το αρδευτικό της λεκάνης της Φλώρινας ήταν έτοιμο για δημοπράτηση.

Αντωνιάδης: Είναι αλλά έχει κάποια προβλήματα. Το έχουμε 2 φορές. Προσπαθούν να τα επιλύσουν, θέλει το χρόνο. Εστιάζουν στα θέματα  των αναδασμών. Τα έχουμε δει. Ακόμα δεν μπορούν να προχωρήσουν για δημοπράτηση.

κ.Τριανταφυλλίδης: Για τα 20.000 στρέμματα του κάμπου Κλεινών, Αγίας Παρασκευής, Πολυπλατάνου έχουν γίνει οι αναδασμοί; Το αρδευτικό της Τριανταφυλλιάς είναι 45.000 στρέμματα σε δύο φάσεις, πρώτη φάση λένε ότι είναι έτοιμη από το 2017. Εκεί τα 20.000 στρέμματα τι γίνεται;

 

Αντωνιάδης: Τα 20.000 στρέμματα, που ανήκουν στο Δήμο Κλεινών θα πάρουν νερό από το Παρόρι. Είναι το αρδευτικό του Παρορίου, είναι έτοιμο και προχωράει. Της Τριανταφυλλιάς το έχει το Υπουργείο Μεταφορών και έχει πρόβλημα.

κ. Γεωργούλας: κ. Αντωνιάδη, προ ημερών είχαμε και τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  για το μεταναστευτικό, εκεί δεν ακούστηκε η δική σας άποψη. Σήμερα έχουμε μετανάστες στην περιοχή, το σχόλιό σας.

Αντωνιάδης: καταρχάς, εγώ είμαι από τους πρώτους Βουλευτές που είχα πάρει ξεκάθαρη θέση και στα θέματα της ενέργειας και του μεταναστευτικού. Μίλησα κατά της φιλοξενίας μεταναστών, είμαι ξεκάθαρος, ότι, δεν υπάρχει το περιθώριο, υπάρχει μία κόπωση και ένας κορεσμός, δεν υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα, να φιλοξενήσει άλλους μετανάστες.  Για τους “πραγματικούς” πρόσφυγες που προέρχονται από την Συρία ή κάποια άλλη περιοχή όπου υπάρχει όντως πόλεμος, εκεί με κάποιες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις να δεχτούμε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό. Ο κόσμος βάζει 2 ερωτήματα πάρα πολύ απλά. Τα οποία χτυπάν την καρδιά του προβλήματος. Το πρώτο ερώτημα είναι το εξής: όταν φιλοξενείς έναν Αφγανό έναν Πακιστανό, σε ένα ξενοδοχείο, αυτόν και την οικογένειά του. Έχει στέγαση, έχει σίτιση, και έχει και επίδομα για να μπορεί να κινείται, είναι δυνατόν αυτός να θελήσει ποτέ να πάει  στην  πατρίδα του, όπου δούλευε, ανατολή με δύση, για να βγάλει τέσσερα πιάτα φαΐ. Όχι μόνο δε θα ξαναπάει, αλλά θα πάρει και τον ξάδερφο και τον φίλο του και θα του πει ρε “κουτέ” γιατί κάθεσαι και δουλεύεις για ένα πιάτο φαΐ, εδώ υπάρχουν όλα τσάμπα. Εδώ είμαστε μια χαρά, σε μόνιμες διακοπές. Όλοι οι Έλληνες έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της φιλοξενίας, δεν υπάρχει περίπτωση Έλληνας να δει έναν συνάνθρωπό του όποιας φυλής, όπου χρώματος, όποιας θρησκείας και να τον αφήσει από έξω, θα τον φιλοξενήσει, θα τον κοιμίσει, θα τον ταΐσει και θα του δώσει και από το υστέρημά του χρήματα, για να συνεχίσει το δρόμο του, αλλά τι λένε οι Έλληνες πολίτες καλοπροαίρετα: πες τε μας, πόσους θέλετε να φιλοξενήσουμε και για πόσο χρόνο, να δεχτούμε 300, μάλιστα, για πόσο χρόνο, για 2 χρόνια, από κει και πέρα σταματάμε. Μπορεί να το πει αυτό κανένας; Όχι, άρα αν δεν μπορεί να το πει αυτό κανένας, τότε δε θέλουν να καταντήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές όπως τα νησιά. Ξεκίνησαν από 500, έγιναν 5000 και τώρα έγιναν 30.000 και συνεχίζετε. Τι λέει  λοιπόν ο ελληνικός λαός, ξεκάθαρα, πρώτα θα φυλάξετε τα σύνορα για να ξέρουμε ότι δεν μπαίνει κανένας και από τη στιγμή που δεν μπαίνει κανένας, τότε ελάτε να μοιραστούμε όλοι ισότιμα, αυτό το κόστος των υπαρχόντων. Και αυτή η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει, έχει προμηθευτεί νέα σκάφη και από δωρεές και με έξοδα της ίδιας της κυβέρνησης, προχωράει στην πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων και στον Έβρο και στα νησιά, να διαφυλάξει τα σύνορα της για να μπορέσει να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας και της αμοιβαίας αξιοπιστίας ανάμεσα  στην κυβέρνηση και στους πολίτες. Ότι κύριοι να εγώ βλέπετε ότι είμαι εδώ με σύγχρονα μέσα φυλάω τα σύνορά μου και από δω και πέρα βοηθήστε και εσείς να γίνει μια δίκαιη κατανομή. Όταν υπάρξει αυτό νομίζω και ο λαός θα δείξει κατανόηση. Αν δεν υπάρχει αυτό, τότε ο λαός δε δείχνει κατανόηση και δικαίως δε τη δείχνει, έχει απόλυτο δίκαιο. Και όλα αυτά τα οποία ακούγονται, οι ανησυχίες για αλλοίωση, για ανασφάλεια, όλα έχουνε πάρα πολύ βάσιμες ενδείξεις ότι όντως θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, αν συνεχίζονται αυτές οι ανεξέλεγκτες ροές. Πρέπει να παρθούν μέτρα δεν το συζητάμε.

κ. Βούζας: για π.χ. επιστροφές θα έχουμε στην Τουρκία;

Αντωνιάδης: Εννοείται, ότι θα έχουμε, αλλά βλέπετε με την Τουρκία, για ποια Τουρκία μιλάμε και τι μιλάμε. Αν περιμένουμε μόνον αυτό το παιχνίδι το έχουμε χάσει. Το πρώτο παιχνίδι που πρέπει να παιχτεί είναι να μην έρχονται άλλοι εδώ. Εδώ η Ελλάδα πρέπει να τονίσει σε όλους, σε τόνους αυστηρούς, ότι θα χρησιμοποιήσει ότι μέσο διαθέτει για να κόψει αυτή το ροή και προς τους Ευρωπαίους και προς την Τουρκία. Η Τουρκία, αν την αφήσετε ανεξέλεγκτη, γνωρίζετε τις απόψεις μου, ότι είμαι κατά της πολιτικής του κατευνασμού. Όσο ακολουθείς αυτή την πολιτική, τόσο πιο πολύ η Τουρκία αποθρασύνετε και τόσο πιο πολύ ζητάει και περισσότερα. Και όταν κάποια στιγμή θα χρειαστεί να φτάσεις σε πιο αυστηρές μορφές για να περιφρουρήσεις την ασφάλειά σου, τότε ήδη θα έχεις δεχτεί 10, και θα διαπραγματευτείς στα 10. Ενώ άμα από την αρχή το έχεις ξεκόψει, θα διαπραγματευτείς στο ένα το πρώτο και όχι τα υπόλοιπα δέκα τα οποία θα σου προκύψουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.