Ο προσυνεδριακός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Το νέο καταστατικό και η δημιουργία ενιαίου κόμματος είναι τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση της 26.6.13 των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, με ομιλήτρια το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Η συμμετοχή για άλλη μια φορά ήταν πολύ μικρή.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας είπε ότι «η Ελλάδα είναι σε αναβρασμό πολιτικά και κοινωνικά κι εμείς πρέπει να οργανωθούμε για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες».

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Θανάσης Γερμανίδης αναφέρθηκε στα δύο βασικά ζητήματα του προσυνεδριακού διαλόγου «το καταστατικό και την ίδρυση του νέου ενιαίου κόμματος».

Επεσήμανε ότι  υπάρχει ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. «Έχουμε μια πλήρη ταύτιση σαν να είναι ένα ενιαίο κόμμα και η δική μου γνώμη είναι ότι έχουν εντολή από τη τρόικα να εξαντλήσουν όλα τα όρια και τα περιθώρια για να εφαρμόσουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που κάθε μέρα εφαρμόζουν».

Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ομιλήτρια στη συνάντηση του προσυνεδριακού διαλόγου  ανέφερε  ότι από «το συνέδριο προσδοκούμε να αναζωπυρώσει το πολιτικό μας σχέδιο, τους όρους συμβολαίου με την κοινωνία, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις, για να πετύχουμε τον πολιτικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάληψη της κυβέρνησης από την Αριστεράς που θα βασίζεται σε μια πλατιά πολιτική και κοινωνική συμμαχία, για να σταματήσει η λαίλαπα και η καταστροφή που έφεραν στη χώρα οι δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Αυτή την περίοδο καθημερινά πραγματοποιούνται ανοιχτές συνελεύσεις στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου για το καταστατικό του νέου κόμματος και για τις θέσεις του. Η Ελλάδα είναι σε αναβρασμό πολιτικά και κοινωνικά κι εμείς πρέπει να οργανωθούμε για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες.

ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Φλώρινας

Το κόμμα βρίσκεται στη διαδικασία προς το συνέδριο και συζητάει για το καταστατικό και την ίδρυση του νέου ενιαίου κόμματος.

Είναι μια περίοδος γεμάτη από πολιτικές εξελίξεις, αρνητικές κατά τη γνώμη μας, γι’ αυτό και η θέση του κόμματος είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση που έχει μετασχηματιστεί από τρικομματική σε δικομματική, και δυστυχώς έχουμε την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  που στα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε κανείς να τη φανταστεί από τους οπαδούς, τους φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε μια πλήρη ταύτιση σαν να είναι ένα ενιαίο κόμμα και η δική μου γνώμη είναι ότι έχουν εντολή από τη τρόικα να εξαντλήσουν όλα τα όρια και τα περιθώρια για να εφαρμόσουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που κάθε μέρα εφαρμόζουν.

ΠΕΡΚΑ , μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα υπάρχει μια προσυνεδριακή διαδικασία που αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριο του. Πάμε για ένα συνέδριο τομή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από συνιστώσες και ανένταχτους θα μορφοποιηθεί σε ένα ενιαίο πολιτικό κόμμα. Αυτή είναι η από φάση που υλοποιούμε. Αυτό το συνέδριο προσδοκούμε να αναζωπυρώσει το πολιτικό μας σχέδιο, τους όρους συμβολαίου με την κοινωνία, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις, για να πετύχουμε τον πολιτικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάληψη της κυβέρνησης από την Αριστεράς που θα βασίζεται σε μια πλατιά πολιτική και κοινωνική συμμαχία, για να σταματήσει η λαίλαπα και η καταστροφή που έφεραν στη χώρα οι δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός  ότι σε τέτοιες κορυφαίες για το κόμμα διαδικασίες όπως είναι οι προσυνεδριακές  δεν συμμετέχουν οι πολίτες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: να πω ότι συμμετέχουν περισσότεροι απ’ ότι συμμετείχαν. Έχουν πολλαπλασιαστεί και οι οργανώσεις μας. έχουν υπερδιπλασιαστεί. Παρόλα αυτά δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Πάντα θέλουμε περισσότερο ανοιχτές οργανώσεις, περισσότερο κόσμο ακόμα και με τον όρο του παρατηρητή.

Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε  από την άλλη μεριά ότι μέσα σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση ο πολίτης ίσως να του είναι και λίγο δύσκολο να συμμετέχει σε τέτοιες διαδικασίες στο βαθμό που εμείς θα θέλαμε. Κι εμείς πρέπει να κάνουμε πιο ανοιχτή προσπάθεια. Να καλούμε πιο συχνά τον κόσμο σε συνελεύσεις. Πράγμα που ούτως ή άλλως το κάνουμε και θα το θεσμοθετήσουμε στο συνέδριο. Ανοιχτές συνελεύσεις όπου ο κάθε πολίτης να έρχεται να ακούει, να παρακολουθεί, να λέει τη γνώμη του, να συμμετέχει.