Πάρης Κουκουλόπουλος: Το Πισοδέρι, η Πρέσπα, η Δυτική Μακεδονία είμαστε η ξεχασμένη Ελλάδα

«Είμαστε εδώ γιατί αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η Δυτική Μακεδονία, το Πισοδέρι, η Πρέσπα ανήκουν στην ξεχασμένη Ελλάδα. Αυτή η Ελλάδα πρέπει να βγει μπροστά, να κάνουμε όλοι μας ενέργειες ώστε η αποκατάσταση του δικτύου να γίνει σύντομα», επεσήμανε ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος, επισκεπτόμενος με κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΣΟΚ Φλώρινας, το Πισοδέρι και το δημαρχείο Πρεσπών το Σάββατο 25.11.2023.

Δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά γιατί αν παραμείνει η κατάσταση αυτή για πολύ καιρό η απομόνωση της περιοχής  θα είναι μεγάλη και δεδομένη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Στο δημαρχείο Πρεσπών  το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη αλλά και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Γιώργο Στεργίου

Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκονται τα έργα και οι προτάσεις για την βελτίωση του καθώς και στην πρόοδο που συντελέστηκε για το έργο της διάβασης του Λαιμού.

Σ’ ότι αφορά την κατολίσθηση στο 11ο χιλιόμετρο την Τρίτη28.11.2023 είπε ότι θα κλείσει ο δρόμος και η κυκλοφορία θα γίνεται από τον Ακρίτα. Χρονοδιάγραμμα  δεν υπάρχει λόγω των καιρικών συνθηκών. Η αποκατάσταση της κατολίσθησης στο τμήμα αυτό καθυστέρησε γιατί  έχει περίπου 6 μήνες από την ημέρα που συνέβη.

Για την κατολίσθηση στο Πισοδέρι τόνισε ότι μονοδρομήθηκε το τμήμα της κατολίσθησης με φωτεινούς σηματοδότες και υπάρχει μόνιμα περιπολικό της αστυνομίας για την επίβλεψη της κυκλοφορίας.

Την μελέτη της αποκατάστασης την εκπονεί η ΑΝΚΟ και θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου 2023 και θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση όλου του τμήματος  της κατολίσθησης. Η περαίωση της αποκατάστασης θα χρειαστεί ένα μήνα. Η λύση που προτάθηκε είναι με συρματοκιβώτια. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στα αίτια της κατολίσθησης.

Επεσήμανε τα προβλήματα με τα λεωφορεία που έρχονται από την Φλώρινα και στις οικονομικές δραστηριότητες των Πρεσπιωτών στη Φλώρινα.

Σημαντική είναι και η αποκάλυψη του κ. Πασχαλίδη  για την περιβαλλοντική μελέτη του δρόμου  Φλώρινα –Βίγλα «έχει  αδειοδότηση από το 2012 προς το κατάντι, προς τα Άλωνα δηλαδή και κανένας δεν έκατσε να ωριμάσει το έργο επί 11 χρόνια που είναι παρκαρισμένο». Έπρεπε να κατασκευαστεί ένας δρόμος για να περάσει το μηχάνημα για να γίνουν οι πασαλοπήξεις. Η μελέτη αυτή δεν έχει προβλεφθεί από την αρχική  μελέτη . Επίσης δεν έχει προβλεφθεί η περιβαλλοντική της αδειοδότηση.

   Για τον δρόμο  Περβάλι-Κρυσταλλοπηγή είπε πως ενώ είναι ώριμο έργο δεν έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση και χρειάζεται νέα περιβαλλοντική μελέτη. 

Για το τούνελ στο Περβάλι έγινε φάκελος από την ΑΝΚΟ και ο δρόμος αυτός θα έφτανε μέχρι τα σύνορα. Κι ενώ ψηφίστηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο μέχρι σήμερα δεν εντάχθηκε πουθενά.

Ο συνοριακός σταθμός στο λαιμό ανέφερε ότι «τρέχει». Στο τέλος του άλλου μήνα ολοκληρώνονται οι μελέτες, οπότε μετά θα πρέπει το έργο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα για χρηματοδότηση που είναι στα 8 εκατ. ευρώ. Τόνισε δε ότι «ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τουρίστες από τους 180.000 που έρχονται κάθε χρόνο. Εμείς αν πάρουμε τους 10.000 για μια βραδιά είναι 100% αύξηση του τουριστικού μας προϊόντος».

Ακόμα, την επόμενη Παρασκευή οι δήμαρχοι Πρεσπών  και Φλώρινας έχουν συνάντηση με τον υφυπουργό υποδομών κ. Ταχιάο για τον δρόμο Φλώρινα-Βίγλα-Πρέσπα.

Από τους επιχειρηματίες της Πρέσπας δόθηκε επιστολή στον βουλευτή κ. Παπασωτηρίου για κρατική αρωγή από το υπουργείο πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Πασχαλίδης έκανε γνωστό πως θα ζητήσει «παράταση της κατάστασης έκτακτης  ανάγκης των Πρεσπών μέχρι να τελειώσουν με τα οδικά προβλήματα».

Ο κ. Κουκουλόπουλος απαντώντας στην ενημέρωση που τους έγινε είπε:

«Δυστυχώς το πρόβλημα της προσβασιμότητας είναι έντονο και πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε η ξεχασμένη Ελλάδα. Θέλω να βοηθήσω στη λύση της προσβασιμότητας.

Τα ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας συμφωνήσαμε να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα.

Από σήμερα ξεκινάει κάτι δεν τελειώνει κάτι. Ήρθαμε στην Πρέσπα για να αναλάβουμε μια υποχρέωση. Η αναβάθμιση του δρόμου είναι ένα πρόβλημα που κατεπείγει. Από την μεριά μας θα γίνει ό,τι περνάει από το χέρι μας, συμβάλλοντας σ αυτή την κατεύθυνση αλλά εξ ίσου και με μεγάλη ένταση όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της αναβάθμισης του δρόμου Φλώρινα-Βίγλα-Πρέσπα που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της περιοχής. Επουδενί δεν δεχόμαστε λογικές ξεχασμένης Ελλάδας . Είμαστε εδώ για όλα που απασχολούν την απόμακρη Ελλάδα».

Στο Πισοδέρι το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινότητας Θωμά Μούσια, ο οποίος εξέφρασε την πικρία του γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καμιά ενημέρωση από την περιφέρεια τι θα γίνει και πότε. «Υπάρχει ένα θολό τοπίο σχετικά με την καθυστέρηση της αποκατάστασης. Κανείς δεν μας ενημερώνει γιατί υπάρχει καθυστέρηση. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού».  

Ο κ. Κουκουλόπουλος υποσχέθηκε στον πρόεδρο ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το μεγάλο έργο του δρόμου που καθυστερεί 15 χρόνια να μπει σε διαδικασία κατασκευής. Αναφέρθηκε στην ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών της Δυτικής Μακεδονίας λέγοντας ότι «το δημογραφικό είναι το νο1 πρόβλημα της χώρας. Τα χωριά η περιφέρεια ερημώνονται. Λύση του δημογραφικού χωρίς ύπαιθρο και περιφέρεια όρθια δεν γίνεται.

Το μοντέλο του τουρισμού που στηρίζεται μόνο στη θάλασσα δεν μας εκφράζει.

Πρέπει να καταλάβει η Αθήνα ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να την περιφρονεί».

Υποσχέθηκε δε ότι θα ενημερώνεται ο πρόεδρος και ο Δήμος Πρεσπών για τις εξελίξεις.

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

«Το Σάββατο 25-11-23 κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ Φλώρινας  μαζί με τον βουλευτή Κοζάνης και μέλος του πολιτικού συμβουλίου κ. Πάρι Κουκουλόπουλο πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Πισοδερι και αφού διαπιστώθηκε το μέγεθος του προβλήματος άκουσαν από τον πρόεδρο της κοινότητας το ιστορικό για το πως φτάσαμε εν έτη 2023 σε αυτήν την κατάσταση αλλά και για την μετάθεση ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς.

Στη  συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δήμο Πρεσπών όπου έγινε  ενημέρωση από τον δήμαρχο για τις ενέργειες που έχουν γίνει και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

 

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ  είναι θέση το ότι δεν πρέπει να υπάρχει Ελλάδα δύο ταχυτήτων, ούτε μια ξεχασμένη Ελλάδα.

Σε μία σύγχρονη πολιτεία τα αντανακλαστικά του κράτους και των αρμοδίων φορέων πρέπει να είναι άμεσα. Πέραν των “αναζητούμενων” ευθυνών από τους αρμόδιους προέχει η άμεση και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Δεσμευόμαστε στο  μέτρο που μας αναλογεί να συμβάλλουμε στην επίλυση του προβλήματος».