Πέτη Πέρκα: «Δυσβάσταχτη η ακρίβεια για τα νοικοκυριά»

Την κυβερνητική προσπάθεια αποφυγής φορολόγησης των υπερκερδών για χάρη των καρτέλ ενέργειας επισημαίνει η βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Για το θέμα των παρακολουθήσεων η Πέτη Πέρκα θέτει θέμα ποινικών ευθυνών για την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια «να κρατηθεί στην εξουσία».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου για το Action24Press

Για «ολοκληρωμένο σχέδιο» παρακολουθήσεων της κυβέρνησης κάνει λόγο στη συνέντευξη της η Πέτη Πέρκα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν και ποινικές ευθύνες. Αναφερόμενη στην επερχόμενη κρίση, αποκαλύπτει το σύνολο την προτάσεων που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και μιλάει για «ένα ολιστικό σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων». Δεν αποκλείει, όμως, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και πριν από τις εαρινές εκλογές.

-Εχετε αναδείξει την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της στρατηγική σας. Σας κατηγορούν για «μονοθεματική» αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;

Η αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη, Κουκάκη, αποτελεί ούτως η άλλως κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Αγγίζει τη λειτουργεία και την ποιότητα του πολιτεύματος. Η διαδοχή των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με πρώτη την υπαγωγή της ΕΥΠ στο Μαξίμου, στη συνέχεια με την επιλογή του κ. Κοντολέοντα ενώ δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα και τέλος με την εξάλειψη της υποχρέωσης λογοδοσίας της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ, σκιαγραφούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρακολουθήσεων της κυβέρνησης και βεβαίως την ενοχή της.

Όσο και να προσπαθεί η ΝΔ να υποβαθμίσει, συμψηφίσει, συγκαλύψει αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν θα τα καταφέρει. Διεθνή μέσα, η επιτροπή PEGA του ΕΚ, σύσσωμη η αντιπολίτευση αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Και όσο τα αμείλικτα ερωτήματα, ποιος και γιατί έδωσε την εντολή παρακολούθησης των κ. Ανδρουλάκη-Κουκάκη δεν απαντώνται, η πίεση προς την κυβέρνηση θα γίνεται αφόρητη.

Δεν θα τη σώσει η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και πιθανώς και στην Εξεταστική. Όλα θα έρθουν στο φως. Οτιδήποτε παραβιάζει τη Δημοκρατία μας αφορά όλους. Αφορά στην καθημερινότητα όλου του λαού, στο πώς θα αναδιανεμηθεί ο παραγόμενος πλούτος, πώς θα λειτουργεί η δικαιοσύνη, πώς θα εξασφαλίζεται η εργασιακή ασφάλεια, η καθολική παροχή του αγαθού της υγείας, η πρόσβαση στην παιδεία.

-Θα ζητήσετε ποινικές ευθύνες για τις παρακολουθήσεις και από ποιον;

Πέραν των ορφανών πολιτικών ευθυνών αφού κανείς πολιτικός προϊστάμενος- στην προκειμένη περίπτωση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης- δεν τις αναλαμβάνει και ανεξάρτητα από την Εξεταστική Επιτροπή, όπου παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της ΝΔ, θα προκύψουν νέα στοιχεία, έχουμε πει ότι μετά τις εκλογές η προοδευτική κυβέρνηση θα προτείνει Προανακριτική Επιτροπή. Καθήκον της Προανακριτικής θα είναι να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων.

Για εμάς είναι δεδομένο πως η εντολή που δόθηκε για τις τηλεφωνικές υποκλοπές Ανδρουλάκη, Κουκάκη και ποιος ξέρει πόσων ακόμα πολιτικών και δημοσιογράφων, ήταν παράνομη. Καλό θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει να αυτoγελοιοποιείται λέγοντας ότι οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες αλλά εάν το ήξερε δεν θα το επέτρεπε. Οι παρακολουθήσεις ήταν σαφώς εκτός νομιμότητας και ίδιος όχι μόνο ήξερε αλλά ήταν και ο εντολέας. Ας βγει λοιπόν με παρρησία να αναλάβει την πολιτική κατ’ αρχάς ευθύνη του, ας απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται και ας σταματήσει το κρυφτούλι της συγκάλυψης. Υπενθυμίζω ότι στο αντίστοιχο σκάνδαλο το WATERGATE η παραίτηση Νίξον προήλθε κυρίως από την προσπάθεια του να το συγκαλύψει.

-Υποστηρίζετε πως η μείωση στο φόρο κατανάλωσης είναι μια από τις λύσεις για τον επερχόμενο ενεργειακό Αρμαγεδδώνα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί;

Η μείωση του ΕΦΚ στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι μια από τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, όπως εγκαίρως έχουμε καταθέσει, μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού κ.α. Ηδη έχει εφαρμοστεί σε πάνω από 18 Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, κ.α.) και περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με άλλα μέτρα στήριξης των ΜΜΕ, επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων.

Δυστυχώς η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε στη χώρα μας πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και οφείλεται σε τραγικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στερούν από την πολιτεία κρίσιμα εργαλεία για ανάσχεση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος. Το χρηματιστήριο ενέργειας χωρίς έλεγχο και εποπτεία εξασφαλίζει υπερκέρδη στους 4 παίχτες (μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ) τα οποία υπολογίσαμε ότι ανέρχονται σε 2,2, δις την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος2022. Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση απειλεί με ερημοποίηση τις λιγνιτικές περιοχές και «αφήνει χώρο» στο φυσικό αέριο, η συμμετοχή του οποίου στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 24%, όταν σε όλη την Ε.Ε. βαίνει μειούμενο. Τα ουρανοκατέβατα κέρδη από τις ΑΠΕ, οι άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και η υπερείσπραξη φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς, επιστρέφονται εν μέρει στους πολίτες που τα πλήρωσαν, ως επιδοτήσεις. Δε γίνεται έτσι όμως. Απαιτείται έλεγχος στην ενεργειακή αγορά, εξάλειψη της αισχροκέρδειας και των υπερκερδών. Έχουμε προτείνει επιβολή ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων, αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο όπως πέτυχαν οι χώρες της Ιβηρικής και βεβαίως επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και των ενεργειακών δικτύων.

-Τα μέτρα που προτείνετε για την ακρίβεια στην ενέργεια θα είναι κοστολογημένα; Και το ρωτώ γιατί έχετε κατηγορηθεί για λαϊκισμό και παροχολογία…

Προφανώς και είναι κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε κυρίως όμως είναι ιεραρχημένα. Είναι πολιτική επιλογή εάν θα κάνεις 7,5 δις απευθείας αναθέσεις, λίστα Πέτσα για να σε λιβανίζει, εάν επιτρέψεις αισχροκέρδεια και υπερκέρδη, εάν προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων δεσμεύεις τη χώρα στο πανάκριβο φυσικό αέριο κλπ ή θα διασφαλίσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης την επιβίωση των νοικοκυριών, των επαγγελματιών, των ΜΜΕ, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, εφαρμόζοντας στοχευμένα μέτρα.

Σε ότι αφορά στον λαϊκισμό και την παροχολογία. Τον Σεπτέμβριο του 21 ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν κάλυψη κατά 80% των αυξήσεων στο ρεύμα, ουδείς την είδε. Επί δέκα μήνες ο ΠΘ και ο Υπουργός ΠΕΝ δεν έβρισκαν τα υπερκέρδη. Τον Μάρτιο και μετά τη δική μας πίεση και την παραδοχή της Ε.Ε. κάτι κατάλαβαν και είπαν ότι θα τα βρουν και θα τα φορολογήσουν κατά 90%! Επί σειρά μηνών τα 2,2 δις αυγατίζουν και η κοινωνία πληρώνει αφού το ποσό δε βρέθηκε και δεν φορολογήθηκε. Μόλις αυτή την εβδομάδα βγήκε η ΚΥΑ για τον προσδιορισμό των υπερκερδών όπου για τον υπολογισμό εξαφανίζεται ένα τρίμηνο, εξαλείφεται η διακριτότητα των αγορών και δεν υπολογίζονται τα υπερκέρδη από την εμπορία του φυσικού αερίου. Ακόμα μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τη φορολόγηση των υπερκερδών και να εξυπηρετήσει το καρτέλ ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών.

Τον Ιούνιο είπαν ότι καταργούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, νομοθέτησαν νέο μηχανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές της λιανικής ενσωματώνοντας  εις διπλούν την καταργημένη υποτίθεται ρήτρα αναπροσαρμογής. Με λίγα λόγια καλύπτουν την αισχροκέρδεια και χρηματοδοτούν την ακρίβεια. Και όμως εξαγγέλλουν, υπόσχονται, παραπλανούν. Πώς ακριβώς ονομάζεται αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης;

-Η φετινή ΔΕΘ υποστηρίζεται πως θα αποτελέσει βαρόμετρο και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιες θα είναι οι βασικές σας κατευθύνσεις;

Πράγματι σε αυτή τη δυσχερή συγκυρία που ως μόνη λύση φαντάζει η πολιτική αλλαγή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να προτείνει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα απαντάει σε όλα τα επίδικα.  Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα διαδεχθεί την κυβέρνηση της ΝΔ που κατάφερε σε 3,5 χρόνια να καταγράψει αρνητικές πρωτιές στη διαχείριση της πανδημίας, στην ακρίβεια, στο κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου, στην αδιαφανή διαχείριση των πόρων, στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών εργαλείων αλλά και της παιδείας και της υγείας και τελικά να πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη με την υπόθεση των υποκλοπών ως κυβέρνηση θεσμικής εκτροπής.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ως μέλλων πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα ολιστικό σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που συσσώρευσε η κυβέρνηση της ΝΔ και συγχρόνως θα δώσει τις κατευθύνσεις με όραμα και σχέδιο για την Ελλάδα που θέλουμε. Πρώτη προτεραιότητα το δίχως άλλο θα είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αγροτών, κτηνοτρόφων από τη δυσβάσταχτη ακρίβεια στην ενέργεια αλλά και γενικότερα ώστε και ο λαός να επιβιώσει και η οικονομία να ανακάμψει. Και προφανώς καμία ανάκαμψη δε μπορεί να προκύψει έξω από ένα ισχυρό πλαίσιο που θα ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, το δημόσιο έλεγχο, το κράτος δικαίου.

-Εκλογές Απρίλιο;

Με βάση και τα τελευταία γεγονότα η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το χρόνο των εκλογών έχει μεγάλη επισφάλεια. Ο κ. Μητσοτάκης αφενός έχει να διαχειριστεί την δύσκολη υπόθεση των υποκλοπών που προστίθεται στα προβλήματα που δημιούργησε ή όξυνε η πολιτική της κυβέρνησής του και αφετέρου να ικανοποιήσει τους χορηγούς του μοιράζοντας τα 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δύσκολη απόφαση.

Αυτό όμως που δείχνει ότι η ΝΔ έχει χάσει τη ψυχραιμία της είναι η συζήτηση που άνοιξε για δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς να έχει δοκιμαστεί ο προηγούμενος αφού γίνεται στην ίδια θητεία της κυβέρνησης. Πρωτοφανές, αλλά αναμενόμενο από μια κυβέρνηση που παίζει με τους θεσμούς και την κοινή λογική προκειμένου να κρατηθεί πάση θυσία στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση εμείς λέμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Δεν αντέχει άλλο ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Το δε θέμα των υποκλοπών τραυμάτισε σοβαρά τη δημοκρατία μας. Εμείς έχουμε εκλογική ετοιμότητα και την πεποίθηση ότι θα δώσουμε μια σκληρή μάχη που θα κερδίσουμε.