Πέτη Πέρκα: «Και στις αερομεταφορές, οι επιλογές της κυβέρνησης πλήττουν το δημόσιο συμφέρον» (video)

Εισήγηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το ν/σ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: A) Κύρωση της από 07.12.2023 τροποποίησης της από 31.07.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Β) Κύρωση του από 04.01.2024 Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Aegean

«Η κυβέρνηση επιλέγει να ιδιωτικοποιήσει ένα σημαντικό ποσοστό από άλλη μια κερδοφόρα επιχείρηση του δημοσίου, έπειτα από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ-Hellenic Energy, χωρίς να υπάρχει κάποιος εξωτερικός καταναγκασμός, για παράδειγμα τα μνημόνια» σημείωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Π. Πέρκα, σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

«Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το στρατηγικό όφελος απώλειας της συμμετοχής του δημοσίου στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Υπάρχουν οφέλη στον τουρισμό; Υπάρχει κάποια στρατηγική συμμαχία που θα ευνοήσει την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές του αεροδρομίου; Κάτι τέτοιο δε φαίνεται μέχρι στιγμής, αντιθέτως φαίνεται να πλήττονται τα συμφέροντα του δημοσίου και συγχρόνως να ωφελείται ένα καναδικό fund και ο όποιος νέος μέτοχος του αεροδρομίου. Κι αυτό, ενώ το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ κατέγραψε το 2023 ρεκόρ όλων των εποχών, με πάνω από 28 εκατομμύρια επιβάτες, με αύξηση του τζίρου του για το πρώτο ενιάμηνο κατά 30% και των καθαρών κερδών του κατά 43%. Πρόκειται για έσοδα 463.6 εκ. ευρώ προ φόρων και 322 εκ. ευρώ μετά τους φόρους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο τον Ιούνιο του 2021 για την οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων λόγω του κορωνοϊού, όπου προβλέφθηκε 110 εκ. ευρώ κρατική ενίσχυση στο ΔΑΑ. Ήδη από τότε είχε υπογραμμιστεί ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη μέριμνα για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και είναι τα πιο ευάλωτα.

«Και τότε είχα αναφέρει ότι ναι μεν το κράτος οφείλει να στηρίξει τις αερομεταφορές, θα πρέπει όμως να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κι όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν σίγουρα σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα, είχα προτείνει στον Υπουργό Οικονομικών, όποια βοήθεια δοθεί, αυτό να γίνει υπό τον όρο ότι σε μελλοντική μεγάλη κερδοφορία, τα χρήματα θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου.

Ερχόμαστε όμως στο σήμερα, όπου βλέπουμε δυστυχώς, ενώ όταν υπήρχε ανάγκη, το δημόσιο ‘έβαλε πλάτη’, τώρα που πλέον η κατάσταση έχει αποκατασταθεί, όχι μόνο δεν παίρνει πίσω τα χρήματα που έδωσε, αλλά χάνεται απολύτως και ο δημόσιος έλεγχος στο ΔΑΑ. Με την είσοδό του στο χρηματιστήριο, τον κύριο έλεγχο θα έχει πλέον η διαχειρίστρια εταιρία. Παρ’ όλα αυτά, οι δημόσιες υπηρεσίες που στήριζαν το δημόσιο αεροδρόμιο (ΥΠΑ, ΑΠΑ, Αστυνομία, Τελωνεία κτλ), θα συνεχίσουν να στηρίζουν μια εξ’ ολοκλήρου ιδιωτική επένδυση, χωρίς πλέον να λαμβάνουν τα οφέλη που έως τώρα λάμβανε το κράτος. Δηλαδή, η διαχειρίστρια εταιρία θα έχει μόνο κέρδη – ούτε καν έξοδα! Από τη στιγμή όμως που το αεροδρόμιο ιδιωτικοποιείται, η διαχειρίστρια εταιρία οφείλει να πληρώνει. Φυσικά, κάτι τέτοιο δε φαίνεται ότι θα συμβεί.

Γενικότερα, τις παρενέργειες της πλήρους αποξένωσης του κράτους από τη διοίκηση κάποιου φορέα τις είδαμε στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, με τον περιορισμό τους σε ρόλο εισπράκτορα μερισμάτων από το 20% των μετοχών. Φοβάμαι ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και για το ΔΑΑ», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής Φλώρινας συνέχισε με την κύρωση του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Aegean, το οποίο προβλέπει την επαναγορά από την αεροπορική εταιρία των μετοχών που είχε αποκτήσει το δημόσιο τον προηγούμενο Νοέμβρη, ως άσκηση του δικαιώματος που προέβλεπε ο νόμος για την κρατική ενίσχυση των 120 εκ. ευρώ το 2021.

«Μας κάνει εντύπωση ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, δε διατυπώνει κάποιον προβληματισμό σε σχέση με το ότι από την ενίσχυση των 120 εκ. ευρώ, το κράτος θα πάρει πίσω μόνο 85.4 εκ. Μάλιστα, υπάρχει μια ‘αμήχανη’ προσπάθεια να τεκμηριωθεί όφελος για το δημόσιο, με το επιχείρημα ότι όταν το 2021 συμφωνήθηκε το σχέδιο στήριξης της εταιρίας, η τιμή της μετοχής της ήταν 5.5 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή της μετοχής το διάστημα 11.08.2023 – 03.11.2023, δηλαδή κατά τις τελευταίες 60 μέρες διαπραγμάτευσης πριν την ημερομηνία δήλωσης πρόθεσης εκ μέρους του δημοσίου για απόκτηση των μετοχών, ήταν 11.43 ευρώ».

Και για το συγκεκριμένο θέμα, η κα Πέρκα ανέτρεξε στο 2021 και σε σχετική της δήλωση, όπου υπογράμμιζε ότι κρατική ενίσχυση που λαμβάνει η Aegean δίδεται χωρίς να εξασφαλίζεται κάποια εγγύηση για το ελληνικό δημόσιο και χωρίς να συνοδεύεται από ρήτρα απασχόλησης.

Ήδη από τότε είχε τονιστεί ότι οι τίτλοι κτήσης επί των μετοχών (warrants) που λαμβάνει το δημόσιο ως αντάλλαγμα, ενέχουν υψηλό ρίσκο, ενώ αν το δημόσιο είχε λάβει απευθείας μετοχές της εταιρίας, θα είχε μερίδιο στην επιχείρηση, θα δικαιούταν μέρισμα και θα είχε λόγο στις αποφάσεις της. Όπως γινόταν άλλωστε εκείνη την περίοδο σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών – χαρακτηριστικό παράδειγμα η Lufthansa στη Γερμανία.

Μάλιστα, τα 120 εκ. ευρώ δεν ήταν η πρώτη κρατική βοήθεια στην εταιρία. Πέρα από το συγκεκριμένο ‘ζεστό χρήμα’, η Aegean είχε ήδη λάβει δάνειο 150 εκ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το ‘δανεισμό’ της εταιρίας από τους επιβάτες με εκατομμύρια ευρώ, μέσω της υποχρεωτικής λήψης voucher σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης, ενώ η εταιρία επωφελήθηκε και από τα οριζόντια μέτρα για τις μεταφορές.

Η κα Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Συνεχίζουμε να λέμε ότι συμφωνούμε στο να στηριχθεί ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας, αλλά με όρους και προϋποθέσεις, όπως κάνουν σε όλα τα οργανωμένα κράτη. Όχι με το να προσφέρει η κυβέρνηση κρατική στήριξη, χωρίς καμία εγγύηση για το ελληνικό δημόσιο, να αφαιρεί επιπλέον τον έλεγχο του κράτους από τα αεροδρόμια και να δέχεται τις απολύσεις που έκανε τότε η Aegean. Και να μας λέει σήμερα ότι τα 85 εκ. ευρώ που λαμβάνει το δημόσιο, είναι προς όφελός του. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια όλων αυτών των πολιτικών της ΝΔ που είναι σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/yZ3-34gihSk