Πέτη Πέρκα: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλήρως εναρμονισμένο με την παγκόσμια καμπάνια καταπολέμησης της πλαστικής ρύπανσης

Δήλωση για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2023- #BeatPlasticPollution – της υποψηφίας Βουλευτή Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέρκα Θεοπίστης (Πέτης) 

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 επικεντρώνεται στις λύσεις για την πλαστική ρύπανση, στο πλαίσιο της εκστρατείας καταπολέμησης της πλαστικής μόλυνσης #BeatPlasticPollution. Η πλαστική ρύπανση είναι μια ανθρωπογενής πράξη, άκρως καταστροφική για το περιβάλλον και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι Κυβερνήσεις, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πλαστικής ρύπανσης και όλοι μαζί να βάλουμε ένα τέρμα στην πλαστική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ εκτιμάται ότι 19-23 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες ετησίως. Η πρακτική αυτή βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία, το περιβάλλον και προφανώς είναι ενάντια στη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι όπως την οραματίζεται η αριστερά.

Ειδικά για την Ελλάδα και σε ότι αφορά στον  τουρισμό μας, ο καθαρισμός των παραλιών μας, η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία οφείλουν να αποτελούν θέματα που πρέπει να υπάρχουν ψηλά στην πολιτική agenda των κομμάτων. Μάλιστα ενόψει των επικείμενων εκλογών, η σύγκριση των προγραμμάτων των κομμάτων στο μέρος που αφορά το περιβάλλον, είναι απαραίτητη.

Η ΝΔ με μια σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων απέδειξε στην πράξη, πως βλέπει το περιβάλλον ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Οι Υπουργοί ΠΕΝ κ. Χατζηδάκης και κ. Σκρέκας με εντολή του κ. Μητσοτάκη, υπηρέτησαν πιστά το νεοφιλελεύθερο δόγμα και ένα παραγωγικό μοντέλο παρωχημένο και ξεπερασμένο από τις εξελίξεις.

Η κλιματική κρίση που βιώνουμε, είναι ακριβώς μια βόμβα στο ιδεολογικό θεμέλιο του νεοφιλελευθερισμού. Μιας ιδεολογίας που έχει κηρύξει πόλεμο σε κάθε μορφής ελέγχου των εταιρειών και σε οτιδήποτε δημόσιο, σε οτιδήποτε προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την απληστία των δυνάμεων της αγοράς,  οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη δημιουργία και την όξυνση της κρίσης.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελούν κεντρικό στοιχείο της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι συναφείς δημόσιες πολιτικές διατρέχουν οριζόντια την προτεινόμενη κυβερνητική πολιτική.

Ειδικότερα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που εντάσσονται στην παγκόσμια καμπάνια «καταπολέμησης της πλαστικής ρύπανσης» #BeatPlasticPollution:

  • Προωθούμε την Κυκλική Οικονομία, τη διαχείριση απορριμμάτων και την
    ανακύκλωση, με ενίσχυση του ρόλου και της ευθύνης των ΟΤΑ. Kαταργούμε
    το τέλος ταφής. Αναθεωρούμε τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς, με βάση τις αρχές της πρόληψης και της διαλογής στην πηγή. Ενισχύουμε τους Δήμους για να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις. Ακυρώνουμε την στρατηγική καύσης και διαφυλάσσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση απορριμμάτων.
  • Διακόπτουμε τις διαδικασίες και προσπάθειες ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση νερού, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. Διαγωνισμοί ΣΔΙΤ)
  • Αποκαθιστούμε τη διαφάνεια και τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην ανακύκλωση και αποδίδουμε όλους τους πόρους στην πραγματική ανακύκλωση και τους Δήμους

Ομνύουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που σέβεται τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως την ορίζει ο ΟΗΕ. Καταστατική αρχή μας είναι ότι δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον και χωρίς διαφάνεια και ισότητα στην εφαρμογή των κανόνων. Η περιβαλλοντική πολιτική σε συνθήκες κλιματικής και ενεργειακής κρίσης αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την ανθεκτικότητα, την ανάπτυξή μας, την οικονομία μας αλλά και την ίδια μας τη ζωή.