Παρέμβαση του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Θέμα: «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» – Προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα Κοινοβούλια και τους Δήμους των χωρών, όπου υπάρχουν εκλεγμένα μέλη ελληνικής καταγωγής»

Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαιρετίζω όλους τους Έλληνες της διασποράς, από την ακριτική Φλώρινα η οποία ταλανίζεται από την μεταλιγνιτική περίοδο. Μέχρι πριν από λίγο, είχαμε εδώ τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη μεταλιγνιτική περίοδο τον κ. Μουσουρούλη και θα συνεχίσουμε τις περιοδείες.

Δυστυχώς, είναι ευτυχής συγκυρία η τηλεδιάσκεψη, μας λείπει, όμως, η χημεία και η ζωντάνια μέσα από μία συνεδρίαση ζωντανή μέσα από τις αίθουσες της Βουλής.

Παρατηρώντας και ακούγοντας όλους τους συναδέλφους και όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, σκεφτόμουν πώς θα αισθάνονταν πριν από διακόσια χρόνια όλοι οι Ήρωες και οι Αγωνιστές του ΄21 βλέποντας και ακούγοντας ότι μετά από διακόσια χρόνια θα μπορούσαμε οι Έλληνες, από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη σε ζωντανό χρόνο να συζητάμε, να συνεργαζόμαστε, ενδεχομένως και να έχουμε και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.

Βλέπουμε ότι υπάρχει μία αναντιστοιχία στην εξέλιξη την τεχνολογική σε σχέση με την εξέλιξη των ιδεών. Και το αναφέρω αυτό, γιατί η μεν τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου, ακόμη, όμως και σήμερα βλέπουμε αντίστοιχα στις ιδέες να υπάρχουν προβλήματα στις δημοκρατίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, λαοί, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει κρατική οντότητα. Άρα η  Ελληνική Επανάσταση  πριν από διακόσια χρόνια και εννοείται και οι άλλες δύο, οι οποίες προηγήθηκαν, η Γαλλική και Αμερικανική, είναι επαναστάσεις, οι οποίες ακόμα και σήμερα θα γοήτευσαν λαούς και πολίτες.

Δεν ξέρω αν μας ακούει, η κυρία Αγγελοπούλου, ή  κάποιοι της Επιτροπής, κάποια στιγμή όμως θα φροντίσω να το δώσω κάποιο μικρό memo με αυτές παρατηρήσεις.

Θα ήθελα να κάνω δύο επισημάνσεις σημαντικές. Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η Επιτροπή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα τη σημερινή της χώρας. Με μία Τουρκία, η οποία προκαλεί, προσβάλλει, απειλεί και με όλα τα επακόλουθα που έχει αυτό στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα. Με όλες αυτές τις ανακατατάξεις που γίνονται στη Βόρεια Αφρική,  στη Μέση Ανατολή και με τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που δέχεται η χώρα. Με τις οικονομικές κρίσεις, τη 10η και την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και   την υπογεννητικότητα. Όλα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη η Επιτροπή, γιατί έχει δίπλα της τον ελληνικό λαό κουρασμένο ταλαιπωρημένο και θα έλεγα και πληγωμένο. Αυτός ο λαός έχει ανάγκη από μια αναβάθμιση και αναβάθμιση ιστορική και εθνική και νομίζω ότι είναι μια ευτυχής συγκυρία σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο το ότι γιορτάζουμε τα 200 χρόνια, για να δοθούν ισχυροί συμβολισμοί, όπως έκανε πάντοτε στις δύσκολες στιγμές ο ελληνικός λαός, ανατρέχοντας στην ιστορία του, στην παράδοση του και στον πολιτισμό του.

Τα ανέφερα όλα αυτά για να πω ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στην ιστορία μας στις γιορτές που θα γίνονται για τα διακόσια χρόνια. Δεν πρέπει να δεχτούμε λευκές σελίδες στην ιστορία μας. Αναφέρομαι και το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο, σε γεγονότα τα οποία σε κάποιες άλλες εποχές πριν από 10,  20 χρόνια λέγαμε ότι δεν βοηθούν στη σύσφιξη των σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία. Πρέπει να περιγράψουμε την ιστορική πραγματικότητα, όπως ακριβώς ήταν, τις ιστορικές αλήθειες, όπως ακριβώς ήταν και τους ιστορικούς και εθνικούς συμβολισμούς, τους οποίους έχει ανάγκη η Ελλάδα, οι Έλληνες και το ελληνικό έθνος.

Το δεύτερο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι νομίζω ότι στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να γίνουν πολιτικές συζητήσεις -στέκομαι στον πολιτικό χαρακτήρα – πολιτικές συζητήσεις και όχι μόνο μία στη Βουλή, όπου θα τοποθετηθούν και όλοι οι βουλευτές, κυρίως, για τον ιστορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα και τις προεκτάσεις της Επανάστασης – εννοείται και τις κοινωνικές και τις οικονομικές και τις πολιτισμικές διαστάσεις και  τα πάντα, αλλά στέκομαι στον πολιτικό χαρακτήρα που μας αφορά- αλλά και σε όλα τα συλλογικά όργανα, δημοτικά συμβούλια, περιφερειακά συμβούλια, συλλόγους, διοικητικά συμβούλια συλλόγων, παντού πρέπει να γίνουν τέτοιες συζητήσεις με το πολιτικό περιεχόμενο και το ιστορικό και το εθνικό και βεβαίως όλες τις υπόλοιπες διαστάσεις.

 Σταματώ εδώ. Θα είμαι κι εγώ πιο πολύ συγκεκριμένος στην επόμενη συνεδρίαση. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.