Παραίτηση του Γιάννη Στρατάκη από την θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑ                                                                         30-11-2020

Ναυάγησε η Διαβούλευση για την Απολιγνιτοποίηση στα νερά της ανευθυνότητας και των μεθοδεύσεων της Περιφερειακής  Αρχής! 

Παραίτηση από τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας υπέβαλλε ο Περ. Σύμβουλος  κ. Στρατάκης Γιάννης.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λυσσαρίδη Ν. απέστειλε ο κ. Στρατάκης υποβάλλοντας την παραίτησή του από την θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Η επιστολή κοινοποιείται προς τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη Γ. και την Πρόεδρο του Περ. Συμβουλίου κ. Ντιό Ε.

Ο λόγος παραίτησης , η υποβάθμιση της Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας περιλαμβάνεται η προετοιμασία για την μετά-Λιγνίτη εποχή ,καθώς και η συνολική υποβάθμιση του Περιφ. Συμβουλίου, που με ευθύνη  της Περιφερειακής Αρχής βρέθηκε εκπρόθεσμο στη διαδικασία διαλόγου για το ΣΔΑΜ-Απολιγνιτοποίηση.

Ο κ. Στρατάκης κλείνοντας την επιστολή του  αναφέρει:

«-Και το κυριότερο ,παρά τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη ,όταν ο Συνδυασμός μας ζητούσε επίμονα τη σύγκληση του Περ. Συμβουλίου,  τελικά μας κατέστησε  εκπρόθεσμους, με την ντροπιαστική υπόσχεση επισύναψης των αποφάσεων του Π.Σ στην ήδη ληφθείσα απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Δηλαδή μας θεωρούν δεδομένους με δρομολογημένες  έτσι κι’ αλλιώς τις εξελίξεις στη Περιοχή.

Τραγική κατάληξη με αποτέλεσμα, επί του κρισιμότερου θέματος που απασχόλησε μεταπολεμικά την Δυτ. Μακεδονία, να βρίσκεται εκτός διαδικασίας διαβούλευσης και δημοκρατικού προγραμματισμού το Ανώτατο Θεσμικό Όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ως έσχατο μέσο αντίδρασης απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς πρακτικές και μεθοδεύσεις με σοβαρές επιπτώσεις επί του κύρους και της σπουδαιότητας του Θεσμού της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού, υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης»

Υ.Γ.: Αξίζει να παρακολουθήσετε την επερώτηση που συζητήθηκε στο Περ. Συμβούλιο με ημερ. 20-7-20   https://youtu.be/nUE2KvJmVIA σχετικά με την παράκαμψη του Περ. Συμβ. και τη θεσμική λειτουργία του Περιφερειάρχη στις διαδικασίες διαβούλευσης για την Απολιγνιτοποίηση.

Ακολουθεί το έγγραφο παραίτησης:

ΚΟΖΑΝΗ 30-11-2020

Προς: Πρόεδρο Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Αντιπ/ρχη Περιφερειακής  Ανάπτυξης  κ. Λυσσαρίδη Νικ.

 

Κοιν/ση: – Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη Γιώργο

-Πρόεδρο Περ. Συμβουλίου κ. Ντιό Ε.

 

Θέμα :Παραίτηση από τη θέση Αντιπροέδρου της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

 

Κε Πρόεδρε

Κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής καθώς και σε προφορικές επικοινωνίες μας επανειλημμένα έθετα  το ζήτημα της ενεργής συμμετοχής της στον διάλογο για την Απολιγνιτοποίηση (ΣΔΑΜ), λόγω αρμοδιότητάς της.

Επίσης σε επερώτησή μας (Γ. Στρατάκη και Γ. Χριστοφορίδη, μελών της Επιτροπής από το Συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ) με ημερομηνία 9-7-2020 ,που συζητήθηκε στο Π. Συμβούλιο στις 20-7-20, καταγράφονται οι ενστάσεις μας σχετικά με τις διαδικασίες και το διάλογο που εξελισσόταν  για την Απολιγνιτοποίηση:

-Για την παράκαμψη και υποβάθμιση της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

-Για τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και σύσταση σχημάτων που συνιστούσαν θεσμική υπέρβαση .

-Για προσπάθεια παράκαμψης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ανησυχίες  οι οποίες τελικά επιβεβαιώθηκαν με την  πιο τραγική κατάληξη του διαλόγου, που εξελίχθηκε σε μία άσκοπη «άσκηση επί χαρτών» , χωρίς αποτελέσματα συγκροτημένα ενιαία και το κυριότερο αποτέλεσμα να κλείσει η διαβούλευση από την Κυβερνητική Επιτροπή  25-11-20, χωρίς η Περιφέρεια να κατορθώσει να  καταθέσει τις δικές της προτάσεις και  απόφαση του Περ. Συμβουλίου για την έγκριση ή απόρριψη του υπό διαβούλευση Master Plan (Μ.Ρ.)

Μετά την εξέλιξη αυτή

-Και η Επιτροπή Παραγωγικής  Ανασυγκρότησης παρακάμφθηκε.

-Και οι Επιτροπές (ομάδες) Εργασίας και τα συμπεράσματα-προτάσεις τους έμεινα στα αζήτητα .

-Και η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακής Μετάβασης κατά την συνεδρίαση του Π.Σ. στις 26-11-20, που έδινε την εντύπωση έκφρασης γενικών απόψεων και όχι των Επιτροπών διαβούλευσης  επί του Μ.Ρ., επιβεβαίωσε την λανθασμένη επιλογή  του  σχήματος αυτού.

-Και το κυριότερο ,παρά τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη ,όταν ο Συνδυασμός μας ζητούσε επίμονα τη σύγκληση του Περ. Συμβουλίου,  τελικά μας κατέστησε  εκπρόθεσμους, με την ντροπιαστική υπόσχεση επισύναψης των αποφάσεων του Π.Σ στην ήδη ληφθείσα απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Δηλαδή μας θεωρούν δεδομένους με δρομολογημένες  έτσι κι’ αλλιώς τις εξελίξεις στη Περιοχή.

Τραγική κατάληξη με αποτέλεσμα, επί του κρισιμότερου θέματος που απασχόλησε μεταπολεμικά την Δυτ. Μακεδονία να βρίσκεται εκτός διαδικασίας διαβούλευσης και δημοκρατικού προγραμματισμού το Ανώτατο Θεσμικό Όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ως έσχατο μέσο αντίδρασης απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς πρακτικές και μεθοδεύσεις με σοβαρές επιπτώσεις επί του κύρους και της σπουδαιότητας του Θεσμού της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού, υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Γιάννης  Στρατάκης

Περ. Σύμβουλος –Συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ