Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή»

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» και με παρόντα τον  πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο  της ΝΔ Κώστα Καραμανλή παρουσιάστηκε το Σάββατο 28.1.2023 το βιβλίο «Οι απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», του συγγραφέα, δημοσιογράφου και Διευθυντή  της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ  Μανώλη Κοττάκη.

Πολιτικοί εν ενεργεία από την Βόρεια Ελλάδα έδωσαν το δυναμικό παρών αλλά και τα διαπιστευτήρια τους στον πρώην Πρωθυπουργό. Από κοντά παρόντα και το σύνολο σχεδόν του τοπικού στελεχιακού της ΝΔ. Αρκετοί δε εμφανίστηκαν και αποχώρησαν. Στην κυριολεξία δεν έπεφτε καρφίτσα στην αίθουσα, υπήρχε μάλιστα κόσμος ακόμα και στον εξώστη του κτιρίου.

Ήταν μια εκδήλωση που ξέφευγε τα από τα όρια και της καλύτερης βιβλιοπαρουσίασης όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» ο κ. Ραπτόπουλος.

Η εκδήλωση είχε και τους συμβολισμούς με το «Μακεδονικό» σε εκκρεμότητα, με την αναγνώριση εκμάθησης της μακεδονικής γλώσσας, με τον διπλωματικό πόλεμο για τις διεθνείς κατανομές και ζώνες επιρροής της ενέργειας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του προέδρου του «Αριστοτέλη» στο ζήτημα αυτό. «Φυσικά, για μας τους Μακεδόνες, η υπόθεση δεν έχει κλείσει· ο αγώνας συνεχίζεται, διότι, δεν έχουν μόνο τα κράτη συνέχεια, έχουν και οι λαοί…

Πρόσφατα δε, διαμαρτυρηθήκαμε -συνεπείς απέναντι στην ιστορία μας, και μόνοι από τη Φλώρινα- για την αναγνώριση σωματείου με σκοπό την εκμάθηση της …«μακεδονικής γλώσσας».

Αναμένουμε την ακύρωση αυτής της αναγνώρισης, μετά τις εισαγγελικές πρωτοβουλίες και τις νομικές παρεμβάσεις φορέων, οργανώσεων και κομμάτων».

Στο βιβλίο καταγράφεται η περίοδος της Πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή 2004-2009, κατά την οποία ο πόλεμος των ζωνών επιρροής των αγωγών, του φυσικού αερίου, τα δύο όχι του κ. Καραμανλή στον αμερικανικό παράγοντα στις ωμές και άγριες παρεμβάσεις που δέχτηκε άμεσα και έμμεσα. Και οι συγκρίσεις του χθες με το σήμερα αναπόφευκτες.

 Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» και οι Εκδόσεις Λιβάνη. Ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Απόστολος Τζιτζικώστας – Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Φώλιας – πρώην Υπουργός, Ιωάννης Μάζης – Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ. Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέµη.

  

Προσφώνηση

του Προέδρου του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου Χατζηστεφάνου

κατά τη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του κ. Μανώλη Κοττάκη

«Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή»

(28/01/2023)

Παρά τη θλιβερή αγγελία της ημέρας για τη μεγάλη Οικογένεια του Αριστοτέλη, την αναπάντεχη απώλεια ενός εξαίρετου μέλους της, του Λάζαρου Καράντζα, μέλους των Διοικήσεων του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ επί χρόνια, με αγαστή συνεργασία και προσφορά προς τον Σύλλογό μας και, ευχόμενοι ο Θεός να τον αναπαύσει «ἐν σκηναῖς δικαίων»…

Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη θέρμη στη φιλόξενη Αίθουσα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», στην όμορφη και παγωμένη Φλώρινα, στην καρδιά του χειμώνα, εδώ στη γωνιά της Ελληνίδος γης, της μίας και μοναδικής Μακεδονίας, της Μακεδονίαςτων Ελλήνων.

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην κοινή πρόσκληση των Εκδόσεων ΛΙΒΑΝΗ και του ΦΣΦΑ, για τη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Οι απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», του συγγραφέα, δημοσιογράφου και Δ/ντη της ΕΣΤΙΑΣ, της ιστορικής ΕΣΤΙΑΣ, κ. Μανώλη Κοττάκη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας συνήθους βιβλιοπαρουσίασης -ακόμα και του καλύτερου βιβλίου, ακόμα και του καλύτερου συγγραφέα- και αυτό, διότι:

α) Στην παρουσίαση παρευρίσκεται ο «πρωταγωνιστής» του βιβλίου ο Πρωθυπουργός, της περιόδου 2004-2009, κ. Κώστας Καραμανλής.

κ. Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή για τον ιστορικό Σύλλογό μας η σημερινή  παρουσία σας, και δράττομαι της ευκαιρίας, εκ μέρους της μεγάλης Αριστοτελικής Οικογένειας, να σας εκφράσω τις ευχαριστίες για τις προσπάθειες που καταβάλατε για την υπεράσπιση της ιστορίας, του ονόματος και της ταυτότητας των Μακεδόνων, διότι όπως πολύ σωστά λέγατε, «η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται και δεν ξαναγράφεται».

β)  Η συγκεκριμένη έκδοση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό, καθώς φέρνει στο φως -τεκμηριωμένα με παραπομπές σε έγγραφα και άλλες πηγές- γεγονότα και αλήθειες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας, για θέματα που όλοι ζήσαμε, συζητούσαμε επί χρόνια, υποψιαζόμασταν, αλλά δεν γνωρίζαμε σε βάθος. Και επειδή «εθνικό είναι το αληθές»(Διονύσιος Σολωμός), τολμώ να πω ότι η έκδοση του βιβλίου έχει ιδιαίτερη εθνική αξία, διότι ξεπερνά κόμματα, χρώματα και ιδεολογίες και για αυτό, δεν χωρούν πολιτικές αντιπαραθέσεις και προστριβές διότι χάνεται η ουσία.

γ) Την έκδοση έχει επιμεληθεί ένας μεγάλος, καταξιωμένος εκδοτικός Οίκος της χώρας μας, ο Εκδοτικός Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ, με παρόντα απόψε εδώ κοντά μας, τον εκδότη κ. Ηλία Λιβάνη.

δ) Η παρουσίαση του βιβλίου, γίνεται από εγνωσμένου και υψηλού κύρους πανεπιστημιακές, πολιτικές, αυτοδιοικητικές και δημοσιογραφικές προσωπικότητες, των οποίων οι γνώσεις, οι κρίσεις και οι εμπειρίες τους είναι βαρύνουσες και πολύτιμες.

ε) Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: συγγραφέας είναι ο κ. Μανώλης Κοττάκης.

Γιατί όμως στην Φλώρινα και γιατί στον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ;

Θα μας τα πει ο συγγραφέας…

Εμείς, γνωρίσαμε τον κ. Κοττάκη κατά την περίοδο που ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ όπως και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συμπολιτών μας, πιστοί στην ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αγωνιζόμασταν δυναμικά, με ήθος, ευπρέπεια και κάθε νόμιμο μέσο, για τη μη υπογραφή της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών, που παραχώρησε όνομα, γλώσσα και εθνικότητα της Μακεδονίας, της δικής μας Μακεδονίας.

Φυσικά, για μας τους Μακεδόνες, η υπόθεση δεν έχει κλείσει· ο αγώνας συνεχίζεται, διότι, δεν έχουν μόνο τα κράτη συνέχεια, έχουν και οι λαοί…

Πρόσφατα δε, διαμαρτυρηθήκαμε -συνεπείς απέναντι στην ιστορία μας, και μόνοι από τη Φλώρινα- για την αναγνώριση σωματείου με σκοπό την εκμάθηση της …«μακεδονικής γλώσσας».

Αναμένουμε την ακύρωση αυτής της αναγνώρισης, μετά τις εισαγγελικές πρωτοβουλίες και τις νομικές παρεμβάσεις φορέων, οργανώσεων και κομμάτων…

Μάλιστα, ο Σύλλογός μας με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, θα παραστεί όπως δικαιούται βάσει της νομοθεσίας, με πρόσθετη παρέμβασή του για την υποστήριξη της αίτησης ανακοπής της αναγνώρισης του σωματείου αυτού, στις 02/02/2023.

Από την επαφή μας με τον κ. Κοττάκη, διαπιστώσαμε τη μεγάλη του αγάπη, για τη Μακεδονία (αν και νησιώτης από την Αίγινα), τη λατρεία του προς τη Δυτική Μακεδονία, τον θαυμασμό του για τη Φλώρινα και τον Αριστοτέλη. Και όλα αυτά, όποτε του δίνεται ευκαιρία, τα εκφράζει αποτυπώνοντάς τα με το ιδιαίτερο χάρισμά του από τις στήλες της ΕΣΤΙΑΣ.

Μαζί του διοργανώσαμε ιδιαίτερες και ξεχωριστές εκδηλώσεις-ομιλίες εδώ σε αυτήν την Αίθουσα, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών – Η αποδόμησή της. Οι νομικές αντιφάσεις που οδηγούν στην κατάργησή της», με τον ίδιο, τον κ. Κρις Σπύρου (Χρήστος Σπύρου) και την κα Αριάδνη Νούκα(16/03/2019).

«Η γλώσσα της Μακεδονίας μας και η γλώσσα των Σκοπίων», με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη(11/05/2019)και,

«Γλώσσα και Παιδεία», κατά την Χρηστίδειο Τελετή 2019 πάλι με τον κ. Μπαμπινιώτη(12/05/2019).

Σας ευχαριστούμε…

Φυσικά, μας γνώρισε και ο κ. Κοττάκης, για τα καλά:

Γνώρισε την 82χρονη πλέον ιστορία του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ μας·

την εθνική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του Συλλόγου μας·

προσκύνησε τα Μνημεία των θυσιασθέντων μελών μας για την Ελευθερία της Πατρίδας μας και τα εθνικά κειμήλια των Μακεδονομάχων μας·

περιηγήθηκε στις Αίθουσες και τα Τμήματα του κτηρίου μας -αληθινές κυψέλες πολιτισμού·

θαύμασε τα δύο Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών (1966, 2012)·

εντυπωσιάστηκε από τις εκατοντάδες τιμητικές διακρίσεις, τις χιλιάδες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις των Τμημάτων μας και τέλος, είδε και εμάς.

Γνώρισε μικρούς και μεγάλους, παλιούς και νέους του Αριστοτέλη.

Αισθάνθηκε τον παλμό μας και διέκρινε -με εκείνο το ευαίσθητο αισθητήριό του- την ξεκάθαρη ιδεολογία μας, την τιμή που αποδίδουμε στην Πατρίδα, την Εκκλησία, τη Σημαία, την Παράδοση και στους Προγόνους μας.

Κατανόησε τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για τη διατήρηση του Συλλόγου σε τόσο υψηλό επίπεδο για τόσες δεκαετίες.

Είδε, είδε, μας έμαθε…

Για αυτούς λοιπόν τους λόγους δεχτήκαμε με χαρά την τιμητική πρότασή του, να παρουσιασθεί το τελευταίο του Βιβλίο του εδώ.

Καλή αρχή και καλοτάξιδο…

Εδώ όμως σταματώ, δεν ήρθατε να ακούσετε -ιδίως- εμένα, αλλά τους εξαίρετους ομιλητές και φυσικά τον συγγραφέα.

Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας και παρακαλώ την κα Όλγα Τρέμη, Συντονίστρια της αποψινής εκδήλωσης, να λάβει τον λόγο.