Παρουσιάστηκε το Πλάνο ΄΄Διαχείρισης Κρίσης στον Ξενοδοχειακό Κλάδο της Δυτικής Μακεδονίας΄΄ στην Π.Ε. Φλώρινας

Με πρωτοβουλία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Ιωάννη Κιοσέ και του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και πρόεδρου της Εταιρίας Τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας, κ. Γιώργου Βαβλιάρα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στο γραφείο της Π.Ε. Φλώρινας, την Τρίτη 26 Μαΐου 2020, με τη συμμετοχή των ξενοδοχο-επιχειρηματιών του Δήμου Φλώρινας και Πρεσπών. Αντίστοιχου τύπου συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, με τους ξενοδοχο-επιχειρηματίες του Δήμου Αμυνταίου.

Ο τουρισμός δεν έμεινε αλώβητος από την υγειονομική συγκυρία, με συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση στην επιχειρηματικότητα και κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο, επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαβλιάρας παρουσίασε το πρόγραμμα ΄΄Διαχείρισης Κρίσης στον Ξενοδοχειακό κλάδο της Δυτικής Μακεδονίας΄΄, για τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αρχικά:

  • Την ηλεκτρονική κατάρτιση ιδιοκτητών/προσωπικού, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των επιχειρήσεων την περίοδο της πανδημίας, από εξειδικευμένο στον τουρισμό συνεργάτη της Εταιρίας Τουρισμού.
  • Την παραγωγή και διανομή διαφημιστικού σποτ για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας.

Επίσης γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας εκπόνησε ένα σχέδιο δράσης για την ανάδειξη του τουρισμού, ως μοχλού ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας, που ανεστάλη προσωρινά λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά τους οι ξενοδοχο-επιχειρηματίες, εξέθεσαν τα προβλήματα που οδηγούν τον κλάδο της περιοχής σε μαρασμό, με κυριότερα:

  • Την έλλειψη οδικών αξόνων.
  • Τα προβλήματα ενέργειας και θέρμανσης.
  • Τα προβλήματα με τις εταιρίες που κινούνται στον χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Και ζήτησαν τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίλυση τους.

Κοινή συνισταμένη των απόψεων των συμμετεχόντων στη συνάντηση, ήταν η ενδυνάμωση του τουρισμού ως νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη μεταλιγνιτική εποχή και η ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

 

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση και αναλογιζόμενη τις ανάγκες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας η Π.Ε. Φλώρινας υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο  Β΄ Κύκλος Δράσης Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης από την Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να κάνουν εκ νέου αιτήσεις για δάνεια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου μέχρι τις 28/05/2020, μέσω της δράσης ΤΕΠΙΧ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το πρόγραμμα παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους λόγω των μέτρων.

Πληροφορίες – Στοιχεία επικοινωνίας

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα : http://www.etean.com.gr