Πλούσιο το πρόγραμμα δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας

Το πρόγραμμα δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας για την τρέχουσα χρονιά παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του Γραφείου κ. Μιχάλης Χάτζιος.

Ο κ. Γιαννάκης ανέφερε στην τοποθέτησή του: “Όπως πολλές φορές έχουμε πει ο εθελοντισμός αποτελεί μια συνειδητή δράση ανιδιοτέλειας και ευαισθησίας και για την δημοτική αρχή αποτελεί μια στάση ζωή, που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ανθρώπινες αξίες.

Σήμερα, θα σας ανακοινώσουμε τον προγραμματισμό των νέων εθελοντικών δράσεων που, όπως θα δείτε και εσείς, αναπτύσσονται σε ένα πολυεπίπεδο φάσμα σε όλη την ηλικιακή πυραμίδα.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπογράφτηκε ένα σύμφωνο συνεργασίας με το “Χαμόγελο του Παιδιού” και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του, αλλά και όσους ασχολήθηκαν με αυτό, γιατί μέσα από τέτοιες δράσεις αναδεικνύουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και δείχνουμε τη διάθεση μας για συνεργασία με άλλες δομές.

Θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους εθελοντές γιατί δείχνουν μία ιδιαίτερη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα, όπως και τον κ. Πρόεδρο και τον κ. Κωνσταντινίδη γιατί είναι η ψυχή όλων των εθελοντικών δράσεων του Δήμου.

Εκτός θέματος, θα ήθελα να σας αναφέρω δύο νέες εντάξεις έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το έργο της οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ και το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου Αναψυχής και Πρασίνου στην πάνω μπουάτ προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ. Και τα δύο έργα, πλέον, έχουν πάρει το δρόμο της δημοπράτησης”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χάτζιος, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά:

“Πριν ξεκινήσω τη σημερινή συνέντευξη, και με την ευκαιρία της παρουσίας σας, θέλω καταρχάς να εκφράσω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, για την απερίγραπτη τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη με θύματα δεκάδες νέους συνανθρώπους μας.

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο αφού θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα πένθους, περισυλλογής και δράσης από τους υπευθύνους, και όχι λόγων.

Επίσης, με την ευκαιρία, να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μας προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι προσέφεραν απλόχερα είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας της Συρίας και της Τουρκίας. Οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν ήταν εντυπωσιακές και ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη ανάλογη δράση.

Τα αγαθά που προσέφεραν οι συμπολίτες μας έχουν μεταφερθεί στους πληττόμενους και οφείλω να τονίσω ότι για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι του τόπου μας απέδειξαν περίτρανα πως οι ανθρώπινες αξίες, η αλληλεγγύη και η έννοια της προσφοράς είναι πανίσχυρες και βαθιά ριζωμένες στην καρδιά των Φλωρινιωτών.

Επίσης να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο για την ολοκλήρωση αυτού του τεράστιου εγχειρήματος, αφού ξαναλέω ότι οι ποσότητες της ανθρωπιστικής βοήθειας που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, ήταν τεράστιες!

Η σημερινή μας συνάντηση αφορά στο πρόγραμμα δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου μας, για το τρέχον έτος, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά από συζητήσεις τόσο με τον κύριο Δήμαρχο, του οποίου την συνεχή αρωγή οφείλω να τονίσω, με εμπλεκόμενους φορείς, με προτάσεις που έχουν κατατεθεί και με συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με προέδρους κοινοτήτων, με διευθυντές και εκπαιδευτικούς, καθώς και συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων το προηγούμενο διάστημα.

Ο προγραμματισμός που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι ένα απόσταγμα σοβαρού σχεδιασμού που περιλαμβάνει εθελοντικές δράσεις για όλες σχεδόν τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες του τόπου μας, αφού πιστεύουμε βαθιά ότι ο εθελοντισμός αποτελεί ένα πεδίο όπου όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και πάντα στο μετρό των δυνατοτήτων του.

Είναι προφανές ότι επιγραμματικό σχέδιο του συγκεκριμένου προγραμματισμού των εθελοντικών δράσεων κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτονόητα, το σχέδιο αφορά τις δράσεις που δύναται να σχεδιαστούν.

Είναι η ορθή θεσμική διαδικασία που οφείλουμε να ακολουθούμε.

Πιο αναλυτικά.

Πρόγραμμα “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”

Σε συνεργασία με τον οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος μας με το Γραφείο Εθελοντισμού και την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, συμμετείχε στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που αφορά στο εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της βίας.

Βία ενδοσχολική, ενδοοικογενειακή και άλλες μορφές που δυστυχώς έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας στη κοινωνία μας.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης, του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επισκέφτηκαν εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και ομάδες ενηλίκων, οι οποίοι ενημερώθηκαν με δια ζώσης ομιλίες από εξειδικευμένο κατά ηλικία προσωπικό.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, επιμορφώθηκε ομάδα εθελοντών του Μητρώου Εθελοντών του Γραφείου μας. Η παρουσία του «ΟΔΥΣΣΕΑ» στη Φλώρινα αποτέλεσε και την επίσημη έναρξη της συνεργασίας του Δήμου μας με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο κ. Δήμαρχος υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Γιαννόπουλο και από κοινού επικύρωσαν με τον πιο επίσημο τρόπο μια συνεργασία που εκτός τις δυνατότητες που παρέχει και αναγράφονται αναλυτικά στο πρόσφατο δελτίο τύπου και στη διασύνδεση του Δήμου Φλώρινας με έναν Οργανισμό πανελλήνιας εμβέλειας, συμβάλει καθοριστικά στη σταθερή επιδίωξη του κυρίου Δημάρχου και της δημοτικής αρχής για εξωστρέφεια και αλληλεπίδραση με σημαντικούς φορείς πανελλήνιας εμβέλειας.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

Σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε ημερομηνίες που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν διήμερες εθελοντικές δράσεις και εκδηλώσεις σε πολυπληθείς κοινότητες του Δήμου μας.

Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του Γραφείου Εθελοντισμού ότι είναι σταθερή μας επιδίωξη το εθελοντικό κίνημα και έργο να μην έχει επίκεντρο την πόλη της Φλώρινας, αλλά να διαχέεται σε όλο τα μήκη και πλάτη του Δήμου Φλώρινας.

Αυτό αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Δημοτικής αρχής και θα γίνεται πράξη με κάθε ευκαιρία.

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκινήσαμε τις δράσεις αυτές από την κοινότητα Μελίτης και συνεχίζουμε το αμέσως προσεχές διάστημα με τις κοινότητες Ιτιάς, Αμμοχωρίου, Περάσματος και Κ. Κλεινών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για τον προγραμματισμό όλων αυτών των δράσεων, έχουν πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους (τον πρόεδρο, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, τους Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων και με κατοίκους εθελοντές) και οι δράσεις καθώς και ημερομηνίες έχουν σχεδιαστεί με βάση τις δικές τους προτάσεις και τις ανάγκες της κάθε κοινότητας και του σχολείου που εδρεύει εκεί.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επανέλθω παρενθετικά στην εθνική τραγωδία των Τεμπών και να πω ότι με κοινή απόφαση όλων των εμπλεκομένων, οι δεντροφυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα πραγματοποιηθούν στις εν λόγω κοινότητες θα είναι αφιερωμένες στα πενήντα επτά (57) θύματα της τραγωδίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα φυτέψουν συνολικά 57 δενδρύλλια, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης, μνήμης και ελπίδας, ελπίδας που την έχει τόσο μεγάλη η κοινωνία μας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ «ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ» ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας μετά από δική του πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων γίνεται “Πρεσβευτής” του Οργανισμού και αναλαμβάνει να υλοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τη Δωρεά Οργάνων και Ιστών καθώς και δειγμάτων Μυελού των οστών. Δυστυχή γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα, ανέδειξαν την τεράστια ανάγκη αλλά και τον απερίγραπτο ανθρωπισμό της δωρεάς Οργάνων και Ιστών.

Η καμπάνια ενημέρωσης, που ξεκίνησε ήδη, πραγματοποιείται με τη διακίνηση από μέρους μας ηλεκτρονικών συνδέσμων (links),που περιλαμβάνουν διαδικτυακά προγράμματα για μαθητές και για οργανωμένες ομάδες ενηλίκων και με έντυπο σχετικό υλικό.

Η καμπάνια ενημέρωσης θα είναι διαρκής και θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των αιμοδοσιών αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία και όπου θα υλοποιείται μια εθελοντική δράση θα υπάρχει και υλικό σχετικό με τη Δωρεά Οργάνων και Ιστών.

Είμαστε σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του Ε.Ο.Μ. και με τον Σύλλογο και με χαρά ανακοινώνουμε σήμερα ξεκινά και επίσημα η συνεργασία του Συλλόγου και του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, καθώς και με Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, τις επόμενες ημέρες μέλη του Μητρώου Εθελοντών του Γραφείου, θα εκπαιδευτούν από ειδικούς, προκειμένου να λαμβάνουν δείγματα μυελού των οστών από δότες, ως πιστοποιημένοι δειγματολήπτες.

Είναι προφανές ότι αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στην αποφυγή της ταλαιπωρίας και της μετακίνησης των δοτών συμπολιτών μας, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά στην όλη διαδικασία.

Όπως καταλαβαίνετε, παρά τις προθέσεις πολλών συμπολιτών μας, δεν είναι εύκολο να μεταβεί κάποιος στη αλλού για να δώσει δείγμα.

Ακόμη και η πιο σύγχρονη διαδικασία που εφαρμόζεται με την αποστολή κατ΄οίκον του υλικού για τη λήψη δείγματος, δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, αφού δύσκολα οι συμπολίτες μας θα μπουν στη διαδικασία αυτή.

Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τα ονόματα των πιστοποιημένων εθελοντών, οι οποίοι θα αποτελούν εφεξής συνεργεία δειγματοληψίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Προχωράμε στην ίδρυση Κοινωνικής-Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης η οποία θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει με στόχο την “ανακύκλωση” βιβλίων και της γνώσης για όλους τους συνδημότες μας.

Η ίδρυση της Κοινωνικής – Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» και με την Ι.Μ. Φλώρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας.

Η επικύρωση της συγκεκριμένης συνεργασίας θα γίνει τις επόμενες ημέρες, με τον πιο επίσημο τρόπο και θα συνοδευτεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των μερών.

Τα βιβλία που θα δωρίζουν οι συμπολίτες μας θα ταξινομούνται και θα κατηγοριοποιούνται με την καθοριστική συμβολή και βοήθεια των εξειδικευμένων υπαλλήλων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Κάποια από αυτά θα δοθούν δωρεάν για τον εμπλουτισμό σχολικών βιβλιοθηκών και κάποια σε βιβλιοθήκες συλλόγων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή βιβλίων όπου συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσουν δικά τους βιβλία με βιβλία της Βιβλιοθήκης μας αντίστοιχου είδους και τεμαχίων.

(π.χ. ο πολίτης θα φέρνει τέσσερα βιβλία λογοτεχνικού περιεχομένου και θα επιλεγεί ως αντάλλαγμα τέσσερα βιβλία του ίδιου περιεχομένου).

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μία συνεχής ανανέωση και “ανακύκλωση” βιβλίων τα οποία σήμερα το πιθανότερο είναι να σκονίζονται σε κάποια βιβλιοθήκη ή ακόμη χειρότερα σε κάποια αποθήκη.

Μέχρι την εύρεση χώρου για τη μόνιμη στέγαση της Κοινωνικής Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης τα βιβλία θα εκτίθενται περιοδικά στη πόλη και σε κοινότητες του Δήμου μας, όπου οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια αυτών των περιοδικών εκθέσεων να ανταλλάσουν βιβλία.

Εργαζόμαστε εντατικά για την εύρεση κατάλληλου χώρου και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καταφέρει να τον βρούμε και να ξεκινήσουμε τη διαμόρφωση του.

Επειδή όμως η εύρεση κατάλληλου χώρου δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην υλοποίηση της προσπάθειας αυτής, ξεκινάμε άμεσα τη λειτουργία της Κοινωνικής- Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης.

Στις αρχές του επόμενου μήνα, θα τοποθετηθεί ξύλινο σπιτάκι στη κεντρική πλατεία της Φλώρινας, όπου συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα της ανταλλαγής βιβλίων ή θα μπορούν να φέρνουν εκεί βιβλία που επιθυμούν να δωρίσουν.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και 3η ΗΛΙΚΙΑ

Μετά από συναντήσεις με τους υπευθύνους αλλά και τους εξυπηρετούμενους συμπολίτες μας των δομών που φιλοξενούν άτομα της 3ης ηλικίας και πάντα με την άδεια και έγκριση των προέδρων των συγκεκριμένων δομών του ΚΑΠΗ και του ΚΗΦΗ, η 3η ηλικία γίνεται πρωταγωνιστής και παραγωγός εθελοντικού έργου.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανθρώπων είναι μεν απόμαχοι της εργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απόμαχοι της ζωής.

Η συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις θα λειτουργήσει καταλυτικά στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση και στην δημιουργική απασχόληση των ανθρώπων της 3ης ηλικίας.

Βασικοί άξονες όπου οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας θα αναπτύξουν τις δράσεις εθελοντισμού είναι:

Τοπική γαστρονομία

Ανέκδοτα παραμύθια

Προσωπικές ιστορίες – Βιώματα

Τέχνη της πλεκτικής

ΠΑΡΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου μας, οπότε αυτές πραγματοποιηθούν, θα δημιουργηθεί ένα Πάρκο Εθελοντισμού, όπου θα υπάρχουν και θα λειτουργούν Περίπτερα Εθελοντισμού με συγκεκριμένη θεματολογία το καθένα από αυτά.

Για παράδειγμα, η Κοινωνική Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη θα έχει το δικό της περίπτερο όπου θα εκτίθενται βιβλία για ανταλλαγή.

Η 3η ηλικία θα έχει το δικό της περίπτερο όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τα αποτελέσματα του εθελοντικού έργου των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Θα υπάρχει Περίπτερο Ενημέρωσης για την αιμοδοσία, τη Δωρεά Οργάνων και του Μυελού των Οστών.

Θα υπάρχει Περίπτερο Ενημέρωσης σχετικά με τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπου εκτός του ενημερωτικού υλικού για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των κατόχων ζώων συντροφιάς, θα υπάρχει κτηνίατρος για πιο εξειδικευμένη ενημέρωση.

Επίσης, θα υπάρξει και μια οργανωμένη καμπάνια υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, μία πρακτική που ακολουθείται εκτενώς και φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική τόσο για την σωστή διαβίωση των αδέσποτων όσο και για τη δραστική μείωση του πληθυσμού τους από τα κέντρα φιλοξενίας και τους δημόσιους χώρους.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ & ΑμΕΑ

Οι σύλλογοι ΑΜΕΑ θα έχουν το δικό τους περίπτερο στο Πάρκο Εθελοντισμού, όπου τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να εκθέσουν δικές τους δημιουργίες, να οργανώσουν καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σε θέματα που τους αφορούν. Έχουμε αποστείλει ήδη ενημερωτικό μήνυμα και είμαστε σε επικοινωνία με τους συλλόγους και με δομές όπου φιλοξενούνται άτομα με αναπηρία και ρο προσεχές διάστημα θα οριστικοποιηθούν οι δράσεις και οτιδήποτε θεωρούν αυτοί ωφέλιμο να παρουσιαστεί στο δικό τους περίπτερο.

Πρέπει να τονίσω την τεράστια ανταπόκριση που επιδεικνύουν οι Σύλλογοι και οι δομές που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία.

Σταθερή μας επιδίωξη αποτελεί η έννοια «Συμπερίληψη» να γίνεται πράξη σε κάθε έκφανση εθελοντισμού.

Κλείνοντας, θέλω να σας ενημερώσω πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι εθελοντές και εθελόντριες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εθελοντών, θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση με τον κύριο Δήμαρχο, για το εθελοντικό έργο που προσφέρουν. Τέλος

Θέλω με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης να καλέσω κι εγώ από την πλευρά μου τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στον Δρόμο Υγείας που διοργανώνουν ο σύλλογος ΠΗΓΑΣΟΣ, ο Δήμος Φλώρινας και η ΠΕ Φλώρινας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 2 Απριλίου στις 11:30 στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας καθώς και στην ενημερωτική ημερίδα που θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Το Γραφείο Εθελοντισμού υποστηρίζει ενεργά με εθελοντές και εθελόντριες την αξιόλογη δράση αθλητισμού και υγείας, αφού εκτός από τη χρησιμότητα που εμπεριέχει η όλη εκδήλωση, έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως οι εθελοντές και οι εθελόντριες του Γραφείου μας, βρίσκονται στη διάθεση όλων των συλλόγων για την εθελοντική υποστήριξη του έργου τους.