Πραγματοποιήθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου Σύσκεψη για τις Δενδρώδης Καλλιέργειες που Επλήγησαν από τον Παγετό

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη  θεσμικών και εκπροσώπων φορέων των δενδροκαλλιεργητών,  τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, με αντικείμενο την καταστροφή των δενδρωδών καλλιεργειών από τον παγετό και την καταβολή αποζημιώσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και μέλος του Δ.Σ. της επιτροπής του ΕΛΓΑ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Άμπας, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Φιλώτα-Αμυνταίου κ. Στυλιανός Δεμερτζίδης, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠΑ κ. Γεώργιος Γιαννιτσόπουλος και η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου κ. Διαμάντω Κρητικού.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν οι ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειες το κύμα παγετού που έπληξε την βόρεια Ελλάδα το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, ιδιαιτέρως στα πυρηνόκαρπα δέντρα (ροδακινιές, βερικοκιές, κερασιές, μηλιές κ.α.) και τις αμπελοκαλλιέργεις, καθώς και η ανάγκη στήριξης των πληγέντων παραγωγών με την προκαταβολή των αποζημιώσεων, ώστε να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες, σε μια περίοδο που παρατηρείται έλλειψη ρευστότητας.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω καταστροφή, θα επηρεάσει δυσμενώς και τον αγροδιατροφικό κλάδο (κονσερβοποιία, μεταποίηση, τυποποίηση, μεταφορές, εμπορία-εξαγωγές καθώς και εργαζόμενους),  έναν δυναμικό κλάδο που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας. Ενώ ενδέχεται το έλλειμμα αυτό, να πληρωθεί από ανταγωνίστριες χώρες.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης επισήμανε ότι ο παγετός έχει πλήξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, θέμα που έχει τεθεί στις Βρυξέλλες, με την προσδοκία να δοθούν επιπλέον κοινοτικά κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών στα κράτη-μέλη που επλήγησαν.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ, θα διαθέσει το προσωπικό που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διενέργεια αυτοψιών και εκτιμήσεων , ώστε στη συνέχεια να δοθούν οι αποζημιώσεις και πρόσθεσε οτι οι παραγωγοί θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς θα ενταχθούν ποικιλίες που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν γρήγορα και με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο και πρόσθεσε ότι  θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες διεκδίκησης και ανάπτυξης όλων των παραγωγικών φορέων των αγροτών.

Οι εκπρόσωποι φορέων των δενδροκαλλιεργητών κάλεσαν τους αρμόδιους να ενσκήψουν στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που προκλήθηκαν από τον παγετό και περιέγραψαν το πλαίσιο των μέτρων στήριξης, με κυριότερο την αντικειμενική και άμεση αποζημίωση των πληγέντων, προκειμένου να  συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης.

Τέλος οι συμμετέχοντες επισήμαναν την ανάγκη  αναζήτησης επενδύσεων – επιδοτήσεων σε συστήματα αντιπαγετικής – αντιβρόχινης προστασίας, καθώς οι κλιματικές αλλαγές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν δυσμενώς την αγροτική παραγωγή.