Προγραμματικές θέσεις του Συνδυασμού «Με Ορίζοντα το Μέλλον»

Προγραμματικές θέσεις του Συνδυασμού «Με Ορίζοντα το Μέλλον»

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φίλες και φίλοι.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας. Σήμερα θα σας παρουσιάσω τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός μας για την ανάπτυξη του Δήμου Αμυνταίου, ώστε ο Δήμος μας να είναι φιλικός και λειτουργικός για κάθε επαγγελματία και εργαζόμενο, για κάθε συμπολίτη μας κάθε ηλικίας και όχι για ορισμένους, αλλά για όλους.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη που βρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Με Ορίζοντα το Μέλλον», για να διεκδικήσω τη θέση της Δημάρχου Αμυνταίου. Για εμένα αυτή η θέση είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Η ανάπτυξη της κάθε περιοχής και ειδικότερα των ακριτικών περιοχών της ελληνικής υπαίθρου, περνάει μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του δεύτερου, αλλά κυρίως του πρώτου βαθμού.

Σε μια κομβική για τη Δυτική Μακεδονία περίοδο, λόγω απολιγνιτοποίησης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ουσιαστικό ρόλο ανασυγκρότησης της τοπικής κοινωνίας. Έχει μια κυρίαρχη αποστολή, εκείνη της διαχείρισης της καθημερινότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο Δήμος Αμυνταίου, λόγω και της μεταλιγνιτικής εποχής, που βιώνουμε εδώ και έξι χρόνια στο Αμύνταιο, έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο την ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι επιτακτική ανάγκη, με ύπαρξη ευκαιριών που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Πρέπει και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν, αυτές που υπάρχουν να ενισχυθούν, αλλά και ο Δήμος Αμυνταίου να γίνει ο τόπος που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εμπορικών καταστημάτων, υπηρεσιών, τουρισμού, βιοτεχνίας και βιομηχανίας.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που εγκαθίστανται στην περιοχή μας. Ανεμογεννήτριες τοποθετούνται στα όρια του Δήμου Αμυνταίου από εταιρείες αγνώστων συμφερόντων. Τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα σχεδιάζονται για να εγκατασταθούν δίπλα στην πόλη του Αμυνταίου, από γνωστούς – αγνώστους της περιοχής, που θέλουν να υπηρετήσουν τον Δήμο ακόμη κι από το ανώτατο αξίωμα. Ο χώρος εγκατάστασής τους περιλαμβάνει ακόμα και την έκταση που προορίζεται για τη δημιουργία της Βιομηχανικής Περιοχής Αμυνταίου. Όλα αυτά συμβαίνουν με τους πολίτες να μένουν απλοί θεατές. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι επιχειρήσεις είδανε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να φορτώνονται πλήρως, σε μικρό χρονικό διάστημα, μηδενίζοντας τα περιθώρια για επενδύσεις συμψηφισμού ενέργειας. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανέναν. Ο Δήμος μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για μία πράσινη ανάπτυξη. Αυτή όμως, θα πρέπει να γίνει με σεβασμό προς το περιβάλλον και προς τους πολίτες.

Στην περιοχή μας, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών και των μεταποιητικών μονάδων που σχετίζονται με την αγροοικονομία της περιοχής.

Ο Δήμος Αμυνταίου, βρίσκεται σε ένα γεωφυσικό περιβάλλον που αποτελεί τουριστικό κεφάλαιο και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Έχουμε τέσσερις λίμνες με πανέμορφα παραλίμνια χωριά. Αμπελώνες και οινοποιεία. Αρχαιολογικούς χώρους. Τον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, τα Ιαματικά Νερά της Μπάνιας, τους ορεινούς οικισμούς με τα δάση και τα περιπατητικά μονοπάτια. Τα διεθνώς αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα του Ξινού Νερού και του ΟΠΑΠ Ξινόμαυρου. Όλα αυτά μέχρι σήμερα αξιοποιήθηκαν ελάχιστα. Ο Δήμος Αμυνταίου θα πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια των ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις, αλλά κυρίως τις υποδομές για την ανάπτυξη των παραπάνω κλάδων οικονομίας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας δώσω το περίγραμμα του τρόπου με τον οποίο θα διοικήσουμε τον Δήμο Αμυνταίου. Στόχος μας είναι η διοίκηση να χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα.

• Πιστεύουμε ότι τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι Πρόεδροί τους πρέπει να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες όσον αφορά τα έργα ανάπτυξης και βελτίωσης των Κοινοτικών υποδομών. Αυτό που θα επιδιώξουμε ως αυριανή διοίκηση με τα εκλεγμένα Συμβούλια των Κοινοτήτων, θα είναι η συμμετοχή αυτών στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων και ευθυνών. Επιπλέον θα τους εκχωρήσουμε το δικαίωμα να συντάσσουν δικό τους προϋπολογισμό εξόδων και θα εφαρμόσουμε επιτέλους την «παγία προκαταβολή», μέσω της οποίας οι πρόεδροι θα πληρώνουν οποιαδήποτε έκτακτη δαπάνη.

• Οι Αντιδήμαρχοι που θα οριστούν θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες στον Τομέα Ευθύνης τους και απόλυτη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

• Τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων και Εταιρειών του Δήμου θα διοικούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο που καλούνται να υποστηρίξουν, για να μπορούν να φέρουν το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.

• Οι Ειδικοί Σύμβουλοι του Δημάρχου θα είναι πλήρως καταρτισμένοι για το αντικείμενο που θα τους ανατεθεί.

• Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου θα πρέπει να έχει εμπειρία στην διοίκηση ενός τόσο μεγάλου οργανισμού όπως είναι ο Δήμος Αμυνταίου, καθώς επίσης και οργανωτικές ικανότητες για να πετυχαίνει αποτελεσματική συνεργασία με τα στελέχη και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του Δήμου.

• Θα φροντίσουμε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι υπεύθυνος, ώστε να τηρείται ο κανονισμός και η διαδικασία κατά τις συνεδριάσεις. Δεν θέλουμε να δημιουργούνται οι θλιβερές καταστάσεις που είδαμε τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ευτελίζουν το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε ότι αφορά τους πυλώνες του προγράμματός μας.

Το πρόγραμμά μας, σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Η θητεία μου από την πρώτη περίοδο του Καλλικρατικού Δήμου Αμυνταίου, μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω τις ουσιαστικές ανάγκες των δημοτών μας. Από τη θέση της Αντιδημάρχου Οικονομικών, κατανόησα τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του κάθε πυλώνα που σχεδιάσαμε.

Τις προηγούμενες ημέρες, συναντήθηκα και ανέλυσα τους πυλώνες ανάπτυξης του προγράμματός μας με αρμόδιους Υπουργούς και Στελέχη της Κυβέρνησης. Όλα τα σημεία που έχουμε σχεδιάσει, χαρακτηρίστηκαν κι από τους ίδιους απολύτως ρεαλιστικά. Με διαβεβαίωσαν πως θα έχουμε ως συνδυασμός την πλήρη στήριξη τους για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δική μας ανάπτυξη θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες. Το προηγούμενο διάστημα ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο, από τις υπηρεσίες, αλλά και από τους οργανισμούς και φορείς του Δήμου μας για τα θέματα που υπάρχουν.

• Ο Πρώτος Πυλώνας ανάπτυξης είναι αυτός που θα βελτιώσει τη λειτουργία της πόλης του Αμυνταίου, του Φιλώτα και του Αετού, αλλά και όλων των Κοινοτήτων του Δήμου μας, ώστε ο τόπος που κατοικεί και δραστηριοποιείται ο κάθε συμπολίτης μας, ακόμη και στο πιο μικρό χωριό, να είναι φιλικός και λειτουργικός.

Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που δεν έχουμε αστική συγκοινωνία και αυτή θα είναι από τις πρώτες υποδομές που θα δημιουργήσουμε. Η πόλη θα λειτουργεί φιλικά για όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Θα φροντίσουμε όλες οι Δημοτικές δομές να είναι προσβάσιμες από ανθρώπους με κάθε είδους αναπηρία, με σεβασμό στο αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα να λαμβάνουν όλοι τις ίδιες υπηρεσίες και παροχές από τον Δήμο μας.

Οι Κεντρικές Τηλεθερμάνσεις με βιομάζα που σχεδιάστηκαν για 11 Δημοτικά Διαμερίσματα την πρώτη περίοδο του Καλλικρατικού Δήμου Αμυνταίου, οπότε και υπηρετούσα τη θέση της Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου, θα ξανά σχεδιαστούν και θα πραγματοποιηθούν με ένα ρεαλιστικό σχέδιο στο πλαίσιο των αναπτυξιακών μέτρων που υπάρχουν λόγω απολιγνιτοποίησης.

• Ο Δεύτερος Πυλώνας ανάπτυξης θα είναι ο χώρος της υγείας. Το ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) θα λειτουργήσει στο 100% της δυναμικότητάς του, το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου θα υποστηριχθεί σε κάθε αίτημά του προς τη Δημοτική Αρχή και θα αξιοποιηθούν τα Ιαματικά Νερά της Μπάνιας για ιατρικούς και τουριστικούς σκοπούς. Πιστεύουμε ότι η υγεία των συμπολιτών μας και η ανάπτυξη των δημόσιων χώρων υγείας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας.

• Ο Τρίτος Πυλώνας ανάπτυξης είναι αυτός του εμπορίου, της τοπικής αγοράς, των υπηρεσιών, της μεταποίησης, της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας. Θα πρέπει επιτέλους να οριοθετηθεί η περιοχή όπου θα μπορούν να εγκριθούν και να λειτουργήσουν βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες. Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που δεν έχουν μέχρι και σήμερα Βιοτεχνική – Βιομηχανική Περιοχή χαρακτηρισμένη με τις προϋποθέσεις και τις υποδομές, ώστε ο Δήμος να είναι ελκυστικός σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Παράγουμε φρούτα και κηπευτικά σε πολύ μεγάλες ποσότητες, αιγοπρόβειο γάλα και δημητριακά, όπως και χορτονομές και δεν υπάρχει μεταποίηση σε κανέναν από τους παραπάνω κλάδους.

Έχω τη δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών, όπως και του Διοικητή του ΣΔΑΜ για ανάπτυξη στους παραπάνω τομείς της οικονομίας με ιδιωτικά και δημόσια έργα. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός τετραετούς προγράμματος για την πάταξη της ανεργίας, με θέσεις εργασίας επιδοτούμενες στο 100% του κόστους, λόγω μεταλιγνιτικής περιόδου.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, η ολοκλήρωση της βιομηχανικής περιοχής, αλλά και το πρόγραμμα απασχόλησης των ανέργων θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

• Ο Τέταρτος Πυλώνας ανάπτυξης έχει στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του οινοτουρισμού. Η εφαρμογή καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών σε οπωροφόρα δέντρα και αμπελώνες, μαζί με τα οινοποιεία του Δήμου μας, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην περιοχή μας. Η ανάπτυξη αυτή θα επηρεάσει άμεσα τα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους εστίασης, διαμονής και φιλοξενίας. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η πόλη του Αμυνταίου μπορεί να αποκτήσει πλέον ταυτότητα. Να χαρακτηριστεί ως η πόλη του Ξινόμαυρου, των κρασιών και των αμπελώνων. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια είμαστε χαρακτηρισμένοι ως ζώνη ΟΠΑΠ. Καλλιεργούμε στην περιοχή μας την ποικιλία που είναι πρεσβευτής των κρασιών της χώρας μας στο εξωτερικό. Είναι πλέον αναγκαίο, στην μεταλιγνιτική περίοδο που διανύουμε, όλα αυτά να αξιοποιηθούν. Η υλοποίηση των αρδευτικών Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας, όπως και η αποκατάσταση του ορυχείου της Βεγόρας, θα είναι μόνο η αρχή.

Το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κατοίκους ανά Τοπική Κοινότητα, τους φορείς και τους συλλόγους του Δήμου, το πρόγραμμά μας θα ολοκληρωθεί και θα διανεμηθεί στους δημότες.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να προσκαλέσω τους υποψηφίους Δημάρχους σε μια υγιή αντιπαράθεση ώστε να εκφράσει ο καθένας τις θέσεις του, την ανάπτυξη που πρεσβεύει, αλλά και τις δυνάμεις που έχει ώστε να πραγματοποιήσει αυτά που θα πει.

Να μας πουν, αν έχουν σχέδιο και ποιο είναι αυτό!

Να μας πούνε τι διαφορετικό θα κάνουν, ώστε να αλλάξει το μηδενικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει πίσω τους.

Περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες δεν υπάρχουν. Οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες. Ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Με Ορίζοντα το Μέλλον» ζητώ να ξεκινήσει ουσιαστική προεκλογική περίοδος μέσα από ανοιχτές και δημοκρατικές συζητήσεις, ενώπιον των συμπολιτών μας, ώστε να κριθούμε βάσει του τι πραγματικά πρεσβεύουμε και τι μπορούμε να υλοποιήσουμε.

Έχουμε συνηθίσει κατά την προεκλογική περίοδο να αναλωνόμαστε σε ποια μεταγραφή έκανε ο κάθε συνδυασμός, ποιον παίκτη έχει κλείσει, αλλά και σε αυτές τις γραφικές εμφανίσεις σε κάθε είδους εκδηλώσεις.

Ήρθε η ώρα να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας.

Ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούν όλοι οι πολίτες και οι φορείς του Δήμου Αμυνταίου με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί το ήθος εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και να πάψει ο εκχυδαϊσμός του δημόσιου λόγου.

Φίλες και Φίλοι, μένουν λιγότερο από δύο μήνες ώστε να αποφασίσετε ποιος θα διοικήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια τον Δήμο Αμυνταίου. Εμείς το διάστημα που απομένει θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, τι μπορούμε να κάνουμε, τι οραματιζόμαστε ώστε ο Δήμος Αμυνταίου να γίνει λειτουργικός, φιλικός προς τους πολίτες και οικονομικά δυνατότερος. Τον τρόπο τον ξέρουμε, εμπειρία έχουμε και μπορούμε να βάλουμε τον Δήμο μας σε τροχιά βελτίωσης και ανάπτυξης.

Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια νέα αρχή.

Τα προβλήματα είναι το πραγματικό μας μέλημα. Μαζί μπορούμε να τα λύσουμε. Λέμε όχι στην παλιά, γερασμένη αντίληψη των συγκρούσεων μέσα στην κοινωνία μας. Μπορούμε να κάνουμε το άλμα σε μια νέα δημιουργική κατάσταση.

Ο Δήμος μας χρειάζεται ανανέωση, κι αυτή φιλοδοξούμε να φέρουμε.

Αγαπητοί συμπολίτες, καλώ τον καθένα ξεχωριστά να συμμετέχει και να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και μετά να πει: «κι εγώ εκφράζομαι εδώ».

Σας ευχαριστώ πολύ όλους

Συμέλα Γιαννιτσοπούλου – Υποψήφια Δήμαρχος Αμυνταίου

Με τον Συνδυασμό «Με Ορίζοντα το Μέλλον