Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας

Στην Φλώρινα τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά με συμβολική απεργιακή  συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, αντιπροσώπων εργαζομένων και μελών του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας (μέλος του Π.Α.ΜΕ.), του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (ΟΓΕ) και με την παρουσία της δημοτικής συμβούλου Δήμου Φλώρινας και του Περιφερειακού Συμβούλου Δυτ. Μακεδονίας με την Λαϊκή Συσπείρωση,  Μιμίκας Ναλπαντίδου και Βασίλη Καραντζίδη αντίστοιχα . Στην συγκέντρωση τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας λόγω της πανδημίας.

Η σύντομη ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Γιώτα Τορλαχίδου, Πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας, η οποία ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια, ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.

Επεσήμανε ότι δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, σε όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Που έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.

Δήλωσε  την συμπαράσταση του ΠΑΜΕ σε εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις (καφέ, take away, delivery, συνεργεία κτλ) που συνέχισαν να εργάζονται όλο το διάστημα της πανδημίας, συχνά εκτεθειμένοι σε κίνδυνο λόγω της αδιαφορίας της εργοδοσίας.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους των Δήμων της περιοχής (ειδικά σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και οι τεχνικές υπηρεσίας που μετείχαν άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλημάτων λόγω της παρουσίας του ιού) και ζήτησε  να τους χορηγηθούν άμεσα μέσα ατομική προστασίας αλλά και ειδικό επίδομα.

Επεσήμανε τις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και της καταστροφικής επιλογής της απολιγνιτοποίησης και της αναστολής λειτουργιάς του ΑΗΣ Μελίτης και των Ορυχείων που τον τροφοδοτούν, με μεγάλα θύματα τους εργαζόμενους. Επανέλαβε το αίτημα για έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας που θα διαχειρίζεται όλες τις μορφές και τομείς της ενέργειας (και τον λιγνίτη) προς όφελος όλης της χώρας, με σεβασμό στο Περιβάλλον και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ηρώ Λαφάτα εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας.