Πρόταση Διαλόγου για τη Δυτική Μακεδονία μετά τον λιγνίτη: Πράσινη μετάβαση, με δικαιοσύνη και βιώσιμη ευημερία για όλους και όλες

7 προτάσεις για σιδηρόδρομο και βιώσιμες μεταφορές:

Για στενότερη οικονομική διασύνδεση με Θεσσαλονίκη, Μοναστήρι και Κορυτσά

1.Γραμμή Φλώρινας: Συντόμευση διαδρομής (με νέα χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Σκύδρα μέσω Γιαννιτσών), ηλεκτροκίνηση, επέκταση προς Καστοριά και προς Αλβανία – Πόγραδετς – Κορυτσά. Προβλέπεται για το 2037, χρειάζεται επιτάχυνση και άμεση ωρίμανση της αρχικής μελέτης.

2.Άμεση λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινα – Μοναστήρι, στην ήδη ανακατασκευασμένη γραμμή.

3.Γραμμή Κοζάνης – σιδηροδρομική Εγνατία: ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Βέροια – Πλατύ, νέα γραμμή Βέροια – Κοζάνη. Επόμενο βήμα η επέκταση προς Καλαμπάκα και, στη συνέχεια, προς Γιάννενα & Ηγουμενίτσα.

4.Προαστιακή γραμμή Κοζάνη – Αμύνταιο – Φλώρινα: αποκατάσταση και ηλεκτροκίνηση της υπάρχουσας κομμένης γραμμής, για επικοινωνία της Κοζάνης με Φλώρινα – Έδεσσα – Μοναστήρι και, μελλοντικά, με Κορυτσά/Αλβανία. Για το τμήμα που είχε αποκοπεί το 2010 για άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων, η αποκατάσταση αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ.

5.Κέντρο συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών στον μελλοντικό εμπορευματικό σταθμό της Κοζάνης, στο Μαυροδένδρι. Χωροθέτηση επιπλέον εμπορευματικού σταθμού, σε άλλο σημείο του λιγνιτικού άξονα, για συγκέντρωση και φόρτωση αγροτικών προϊόντων.

6.Επαρκής κάλυψη όλων των οικισμών με δρομολόγια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, σε συνεργασία με το σχεδιαζόμενο Πάρκο Ηλεκτροκίνησης, τους δήμους και τα ΚΤΕΛ.

7.Για επενδύσεις με σημαντικό αριθμό εργαζομένων και επισκεπτών, εξαντλείται κάθε δυνατότητα χωροθέτησης με άμεση πρόσβαση από σιδηροδρομικό σταθμό.

 

Η θεματική ομάδα Οικονομίας των Πράσινων

Ολόκληρη η Πρόταση Διαλόγου για συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση

Οι αναλυτικές προτάσεις για την ενέργεια

Οι αναλυτικές προτάσεις για την οικονομία της υπαίθρου

Οι αναλυτικές προτάσεις για τον τουρισμό

Οι αναλυτικές προτάσεις για τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες και την Πράσινη Καινοτομία

Οι αναλυτικές προτάσεις για σιδηρόδρομο και βιώσιμες μεταφορές

Για περισσότερες πληροφορίες: 6979 952070