«Πρώτο σχόλιο της Πρωτοβουλίας «Ελλάδα 2028 – Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» στα 12 μέτρα άμεσης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε ο κ.Κ. Χατζηδάκης»

Παρακολουθήσαμε την ημερίδα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας» που διοργάνωσε στην Πτολεμαΐδα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τα «12 μέτρα άμεσης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία» που ανακοίνωσε στην ομιλία του ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Κ.Χατζηδάκης [σχετικό εδώ ] έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας νωρίτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν μας βρίσκει καταστατικά αντίθετους, αν και μας αναγκάζει να μετασχηματισουμε ριζικά τις επιχειρήσεις μας και τον τρόπο της ζωής μας.

Όμως ανησυχούμε και μάλιστα πολύ γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την αδυναμία του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια ενώ έχουμε δει πολλές φορές πολιτικές ηγεσίες να μην στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Έτσι λοιπόν, δεν βλέπουμε πως είναι εφικτό οι εξαγγελίες της κυβέρνησης να υλοποιηθούν εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει η ίδια.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν κατατεθεί 26 φάκελοι επιχειρήσεών μας για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο. Έξι (6) χρόνια μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Κι αυτό είναι μόλις ένα από το πλήθος των παραδειγμάτων που αποδεικνύουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη του καθήκοντα.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να υπάρχει η αξίωση να πιστέψουμε ότι αυτό το φαραωνικό σχέδιο ή έστω μέρος του θα έχει εφαρμοστεί  το 2023 όταν θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης αλλά οι καλές προθέσεις δυστυχώς δεν εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας που διατηρούν οι επιχειρήσεις μας στην περιοχή και πέραν των καλών αλλά μαξιμαλιστικών προθέσεων, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μας καθησύχασε αλλά μας ενέτεινε τα αισθήματα ανησυχίαςΗ πρωτοβουλία «Ελλάδα 2028 – Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» ιδρύθηκε από τους επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας με  την πρόθεση να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, τα κόμματα,  όλους τους αιρετούς αξιωματούχους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κάθε σχετικό εμπλεκόμενο και να καταθέσουμε την πολυετή εμπειρία μας, την εξειδίκευσή μας στα θέματα ενέργειας, την τεχνογνωσία μας σε όλους τους ενεργειακούς κλάδους ενώ αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να κρατάμε την κοινή γνώμη ενήμερη και με τρόπο ανεξάρτητο για όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Υπό το πρίσμα των άμεσων εξελίξεων έχουμε ήδη καταθέσει την 1η σειρά προτάσεων μας από 07.02.2020 προς μείωση – κατά το δυνατόν – των μεγάλων επιπτώσεων που θα πλήξουν την περιοχή.

Οι προτάσεις μας, περιληπτικά, αφορούν:

  1. Την επανεξέταση, από την κυβέρνηση, των χρονοδιαγραμμάτων για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
  2. Τη συμμετοχή των επιχειρήσεων της περιοχής στη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου που προαναγγέλθηκε και θα κατασκευαστεί στο χώρο αποθέσεων των ορυχείων, εκτάσεων της ΔΕΗ και του Ελληνικού Δημοσίου.
    Συγκεκριμένα, ζητούμε να συμμετέχουμε όχι μόνο ως κατασκευαστές αλλά και ως μέτοχοι, με στόχο να δημιουργηθεί η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα.
  3. Την τροποποίηση των υφιστάμενων αναπτυξιακών νόμων (Ν. 3908/2011, Ν. 4399/2016, κλπ), ώστε να ληφθούν υπόψη τα νέα κριτήρια της ταχείας μετάβασης και εγρήγορση των φορέων υλοποίησης.
  4. Φορολογικά και εργασιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις της περιοχής και τους εργαζόμενους.

 

Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε στο διάλογο και να συμπληρώσουμε τις προτάσεις μας.

Ο πρόεδρος
Κλεάνθης Ακτενίζογλου

 

Ποιοι είμαστε: Η πρωτοβουλία «Ελλάδα 2028-Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» ιδρύθηκε από μία ομάδα επιχειρηματιών της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό να συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της ελληνικής κυβέρνησης.

Σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι ο σχεδιασμός και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, η ενημέρωση της κοινής γνώμης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά και στα όργανα της ΕΕ, η οργάνωση επιστημονικών ημερίδων με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων για την ενεργειακή μετάβαση.

Για να ενημερώνεστε για όσα πρέπει να ξέρετε για την Απολιγνιτοποίηση στη χώρα μας αλλά και διεθνώς εγγραφείτε, δωρεάν, στο ενημερωτικό newsletter μας.