Π. Πέρκα: «Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, τώρα!»

Παρέμβαση της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Αερορράχη πλησίον του Νυμφαίου.

Τις τελευταίες ώρες επιχειρείται η διάνοιξη δρόμου σε δασική έκταση πλησίον του Νυμφαίου, η οποία θα οδηγήσει στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας, σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία γειτνιάζει με τον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Αρκτούρου και αποτελεί το σύνορο της περιοχής Natura 2000.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι του Νυμφαίου, φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες της περιοχής, οι οποίοι ανησυχούν για την ενδεχόμενη καταστροφή του τοπίου της περιοχής.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής απαιτείται να προσεγγίσουμε το θέμα της ενεργειακής μετάβασης με την ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας, του τοπίου και των τοπικών κοινωνιών εν γένει.

Είναι επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και η αξιολόγηση των σωρευτικών επιπτώσεων των έργων ΑΠΕ, με  εισαγωγή κριτηρίων όπως η κλίμακα κάθε έργου, κριτήρια ευαισθησίας ή/και ακεραιότητας οικοτόπου/οικοσυστήματος, στοιχεία που θα μπορούν να λειτουργούν ως κριτήρια αποκλεισμού περιοχών ως μη κατάλληλων από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, για τις περιοχές Natura 2000 (των οποίων ο τελικός κατάλογος στάλθηκε στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2017), για να καθοριστούν -επιτέλους- οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και δραστηριότητες στις περιοχές προστασίας της φύσης.

Αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και δυο χρόνια δεν έχει προχωρήσει τίποτα από αυτά με αποτέλεσμα να  οδηγούμαστε σε μία άναρχη ανάπτυξη, παντού στη χώρα, η οποία και έχει ως αποτέλεσμα εντάσεις, συγκρούσεις και αδιέξοδα.

Σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση ΑΠΕ, η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας και το βιώσιμο μέλλον δεν επιβάλλονται με τα ΜΑΤ και την καταστολή. Είναι άμεση ανάγκη η διαβούλευση για όλα τα ζητήματα -ακόμα κι αν θεωρούνται διοικητικά ολοκληρωμένα- με τις τοπικές κοινωνίες ενεργές και ενημερωμένες με αξιόπιστες πληροφορίες.

Αναλογιζόμενη τις αγωνίες και τον αγώνα των κατοίκων θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη η διακοπή της οποιαδήποτε προσπάθειας διάνοιξης του δρόμου και συνέχισης των εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ορίζει πως είναι αντίθετη απέναντι στην άναρχη και άτακτη ανάπτυξη ΑΠΕ. Είναι εξοργιστική η απαξίωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

Από την πλευρά μου θα συνδράμω ώστε να εξετασθούν οι μελέτες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων καθώς και οι τροποποιήσεις τους. Θα συνεχίσω να καταθέτω τεκμηριωμένες προτάσεις, να προβαίνω σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα των συμπολιτών μου.

Η Φλώρινα και η Δυτ. Μακεδονία δεν μπορούν να σηκώσουν ξανά όλο το βάρος της παραγωγής ενέργειας. Πρέπει να επιτέλους το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη να αποδείξει ότι έχει έστω ένα μικρό σχέδιο για την στήριξη της περιοχής μας και να μας διαψεύσει πως το μόνο σχέδιο τους είναι η διάλυση και ερημοποίηση.

 

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα