Π. Πέρκα: «Ανασχηματισμός Κυβέρνησης – Με τις επιλογές του, ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει πόλεμο με την κοινωνία»

Συνέντευξή της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πέτης Πέρκα  στον περιφερειακό σταθμό FLASH της Δυτικής Μακεδονίας, 05/01/2020.

Ανασχηματισμός κυβέρνησης

Η μεγαλύτερη κυβέρνηση που έχει γίνει στη χώρα, 59 Υπουργοί – υφυπουργοί, διαψεύδοντας τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη που υποσχόταν μικρό και ευέλικτο σχήμα. Αυτό σχολιάστηκε και από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κύρτσο.  Με τις επιλογές του, ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει πόλεμο με την κοινωνία. Κρατάει στα Υπουργεία, Υπουργούς  ως επιτυχημένους υποθέτω, που έχουν ευθύνη σε ότι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας, της παιδείας. Σημαίνει επομένως ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα κάνει όλα καλά. Είναι αυτό που λέμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενσυναίσθηση του τι τραβάει ο κόσμος. Πως βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Δεν μπορεί και δεν θέλει να καταλάβει τα προβλήματα της κοινωνίας.

Μετακίνηση Χατζηδάκη και απομάκρυνση Οικονόμου

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να μας απαντήσουν: απομακρύνθηκε ο κ. Χατζηδάκης και ο κ Οικονόμου επειδή έκαναν λάθη; Είχαν λάθος πολιτική; Δεν πάει καλά το θέμα της απολιγνιτοποίησης; ή τοποθετήθηκε ο κ. Χατζηδάκης σε ένα πιο «σκληρό» Υπουργείο, το Υπουργείο εργασίας ώστε να εφαρμόσει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, ως ακραίος υποστηρικτής της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

Η θητεία του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  είναι σαφές ότι δεν ήταν καλή θητεία και έχουμε κάνει πολλές σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Τα ζητήματα της ενέργειας (πχ ενεργειακή φτώχεια, ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, απανθρακοποίηση, καθαρές μορφές ενέργειας) αποτελούν κρίσιμα ζήτημα όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για ολόκληρη την χώρα. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Δίκαιης μετάβασης και διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι χειρισμοί από την Κυβέρνηση – και τους αρμόδιους Υπουργούς. Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση τα λάθη του κ. Χατζηδάκη είναι εμφανή. Ενδεικτικά, η μη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, φορέων και πολιτών στο σχεδιασμό της μετάβασης. Η διαχείριση του χρόνου της μετάβασης. Το deal με το φυσικό αέριο και η αντικατάσταση του λιγνίτη με το φυσικό αέριο, το οποίο είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο και ως εκ τούτου έχει ημερομηνία λήξης. Η διακοπή των έργων της τηλεθέρμανσης και η εισαγωγή φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.

Ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης τους αιφνιδίασε όλους ακόμα και την κυβέρνηση του, με την εξαγγελία του για την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση στις ΗΠΑ, από εκεί και πέρα όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρεώθηκαν στον κ. Χατζηδάκη. Θα φτάσουμε σταδιακά τα δυο χρόνια από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού και δεν θα έχουν γίνει ακόμα τα βασικά προ απαιτούμενα του σχεδιασμού τους.

Νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – κ. Σκρέκας

Τον κ. Σκρέκα θα τον κρίνουμε μόνο αν αρχίσει να πολιτεύεται, δεν μπορούμε να τον κρίνουμε εκ των προτέρων. Η διάθεση η δικιά μας είναι, να κάνουμε πάντα προγραμματική αντιπολίτευση, με προτάσεις δηλαδή. Επισημαίνω όμως να μην ακολουθήσει την ίδια πολιτική γιατί θα μας βρει απέναντι.  Οι κριτικές δεν είναι πότε προσωπικές, υπάρχει μια ολόκληρη πολιτική που εφαρμόζεται και όταν βέβαια είναι στέλεχος της ΝΔ δεν περιμένουμε να κάνει και θαύματα. Το θέμα είναι πόσο ευήκοα ώτα θα βρούμε για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί.

Χρονοδιαγράμματα απολιγνιτοποίησης

Τα χρονοδιαγράμματα της απολιγνιτοποίησης δεν βγαίνουν στην πραγματικότητα. Μόλις ένα μήνα πριν ήρθε στη βουλή, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για το χωροταξικό-πολεοδομικό, το ζήτημα των ζωνών απολιγνιτοποίησης και πώς θα θεσμοθετηθούν. Μα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δε ξέρεις πού θα το κάνεις. Είναι προφανές ότι η βιαστική και πρόχειρη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού εκτός από την έλλειψη σχεδιασμού, βάσει της οποίας προκαλούνται τελικά περαιτέρω καθυστερήσεις, στοίχισε και πόρους, διότι δεν ήταν πια ένα διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να ζητήσουμε παραπάνω πόρους στο πλαίσιο της ΕΕ για μια ταχύτερη απολιγνιτοποίηση. Το θέμα αυτό το  ανέδειξαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή, και παρόλο που δεν πέρασε η τροπολογία τότε, με την άσκηση των καταλλήλων πιέσεων φαίνεται ότι μετά την πολιτική συμφωνία των οργάνων της ΕΕ  ίσως έχει θετική έκβαση.

Παρόλα αυτά έχει χαθεί ήδη αρκετός χρόνος και εκ των υστέρων δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε καν τα βασικά. Δεν είναι τυχαίο που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου απέρριψαν το master plan. Έχω επισημάνει αρκετές φορές ότι το master plan είναι απλά ένα σχέδιο. Η έγκριση και η χρηματοδότηση από την ΕΕ γίνεται με τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, τα οποία δεν είχαν καν καταρτιστεί. Εάν καταρτίζονται τώρα, τότε είναι λάθος να καταρτίζονται χωρίς τους κοινωνικούς εταίρους, που πρέπει να συν διαμορφώσουν το σχέδιο της μετάβασης, σύμφωνα με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τον κανονισμό του ταμείου δίκαιης μετάβασης, στο οποίο προβλέπονται συγκεκριμένοι εταίροι που πρέπει να συμμετέχουν στην κατάρτιση των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης.

Σημεία σύγκλισης

Τα σημεία σύγκλισης και η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων για την απανθρακοποίηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχούς έκβασης της πράσινης μετάβασης. Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι πρέπει όλοι μαζί να συνεννοηθούμε, οι τοπικοί φορείς, παραγωγικοί φορείς, οι τοπικοί βουλευτές σε ένα κοινό σχέδιο. Διαφορετικά δεν θα βγει κάτι καλό για τον τόπο. Με αυτήν την έννοια εγώ είμαι πολύ ανοικτή. Και βεβαίως θεωρώ ότι, σε αυτό το πλαίσιο, αν τα βάλουμε κάτω πρέπει να βρούμε σημεία σύγκλισης, τα οποία πρέπει να αφορούν κυρίως το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο. Εάν τώρα κάποιοι από όλους αυτούς τους συνομιλητές επιλέξουν η περιοχή και όλο αυτό το χρήμα να πάει σε δυο τρεις μεγάλες εταιρίες ή  σε κάποιον εμίρη, όπως ακούγεται, και να μην αφήσει τίποτα στην τοπική κοινωνία, τότε προφανώς θα διαφωνήσουμε κάθετα. Πιστεύω όμως, ότι με καλή τεκμηρίωση προτάσεων, ακούγοντας τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες, με προτάσεις όπως πχ οι ενεργειακές κοινότητες που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς δεν φαίνεται να επιδοτούνται από το σχέδιο της ΝΔ, μπορούμε να πετύχουμε. Εάν δεν γίνει αυτό τότε θα γίνει κάτι πολύ κακό για την  περιοχή και αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργού και αυτό θα το θέσω και στον κ. Σκρέκα.

Δεν κρυβόμαστε, τέτοιες βίαιες αλλαγές του παραγωγικού προφίλ ενδέχεται ή να ερημοποιήσουν και να καταστρέψουν μια περιοχή ή με ένα καλό σχεδιασμό και με την κοινωνία να συμμετέχει, τότε μπορεί να είναι και μια ευκαιρία να αλλάξει η μονοκαλλιέργεια, να πάμε σε νέες μορφές καθαρής ενέργειας και να γίνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κέντρο καινοτομίας. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι το πανεπιστήμιο αντί να ενισχυθεί και να συμβάλει έτσι στην μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε κέντρο καινοτομίας, υποβαθμίζεται.

Δείτε εδώ το σχετικό video: https://youtu.be/WQ-KR73HMbQ