Π. Πέρκα: “Αυτή είναι η Κυβέρνηση, στη Δ. Μακεδονία χάνονται 2500 θέσεις εργασίας από την απολιγνιτοποίηση δήθεν για χάρη του περιβάλλοντος”

Π. Πέρκα: «Αυτή είναι η Κυβέρνηση, στη Δ. Μακεδονία χάνονται 2500 θέσεις εργασίας από την απολιγνιτοποίηση δήθεν για χάρη του περιβάλλοντος, στη Χαλκιδική όμως το περιβάλλον ξεχνιέται για χάρη της Ελληνικός Χρυσός» (βίντεο) 

Βασικά σημεία από την ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτης Πέρκα στην τρίτη επιτροπή της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης με την εταιρία Ελληνικός Χρυσός

«Η κα Μάλαμα τα είπε όλα, αλλά βλέπω τον κ. Υπουργό και την κα Γενική να μην ‘ιδρώνει το αυτί τους’. Εγώ εάν ήμουν σε μία αίθουσα δυο μέρες και το μόνο που δε μου έχουν προσάψει είναι ότι ‘τα παίρνω’, θα ήμουν έξαλλη και θα προσπαθούσα να αποδείξω το αντίθετο. Και θα προσπαθούσα να απαντήσω σε ένα από αυτά τα καίρια ερωτήματα, κ. Υπουργέ. Πολύ χαρούμενος είστε με αυτό που κάνετε. Θα έπρεπε να ντρέπεστε, ειλικρινά το λέω. Τα είπε η κα Μάλαμα, τα είπε ο Εισηγητής μας, τα είπαν όλοι. Ειλικρινά αυτό που γίνεται είναι εκνευριστικό, δεν ντρέπονται, θα μας πει για τις θέσεις εργασίας πάλι ο κ. Υπουργός – θα πω και γι’ αυτές.

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι Υπουργός της ελληνικής Κυβέρνησης,  βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δέχτηκε ρήτρα μη άσκησης αγωγής, γεγονός  ευθύνης δημοσίου παντού, αν δεν εκδοθεί μια άδεια, αν δεν εκδοθεί αναθεωρημένη ΑΕΠΟ, θα ήθελα μια εξήγηση παρακαλώ, η εταιρία έχει προτεραιότητα στα δικαιώματα έναντι δικαιωμάτων άλλων – δάση κτλ, είστε και Υπουργός ΥΠΕΝ. Δηλαδή δεν είναι ότι σας υπαγόρευσαν ή σας έφεραν μία έτοιμη σύμβαση. Δεν τη διαβάσατε.

Να πω λίγο για τις θέσεις εργασίας, κ. Υπουργέ. Όπως ξέρετε, είμαι Βουλευτής Φλώρινας  και όπως επίσης ξέρετε, αυτή η φιλοπεριβαλλοντική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ο φιλοπεριβαλλοντικός πήγε μια φορά έξω, εξήγγειλε την απολιγνιτοποίηση, δεν το ήξεραν  οι Υπουργοί του, το έμαθαν και ξεκίνησε χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία πρόβλεψη, χωρίς τίποτα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν στη Δυτική Μακεδονία – βεβαίως, εμείς δε λέμε ποτέ όχι στην απολιγνιτοποίηση – προσέξτε τώρα, εκεί μας λέτε για χάριν του περιβάλλοντος, χάθηκαν και 2.500 θέσεις εργασίας βρε αδερφέ, τι να κάνουμε; 2500  χιλιάδες άνθρωποι είναι η αρχή. Θα χαθούν και άλλες, γιατί τίποτα δεν προχωράει εκεί πάνω και είναι αρμοδιότητά σας και αυτό. Εδώ όμως, το περιβάλλον εξαφανίζεται στη Χαλκιδική, διότι υπάρχει η εταιρία. Σας είπα χθες γι΄ αυτήν την εταιρία και όλη την ιστορία αυτής της επένδυσης που την ξέρουν πάρα πολύ καλά στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό θα το πληρώσετε που κάνετε.

Για τις θέσεις εργασίας τώρα, γιατί πραγματικά έχει ένα ενδιαφέρον. Με τι τις συγκρίνετε και με τι τις μετράτε; Διότι παλιά έλεγαν, είναι 1.200 οι εργαζόμενοι κι άλλοι 2.000 μόλις ξεκινήσει η μεταλλουργία – χαχαχα – τόσο. Οι 1.200 γιατί θα σταματήσουν να δουλεύουν; Εκβιάζει η εταιρία; Είναι μία ερώτηση σοβαρή αυτή. Δε λέω για τις καινούριες, λέω  γι΄αυτές που υπάρχουν και βεβαίως θα ήθελα μια μελέτη, δηλαδή μια σοβαρή απάντηση -τα επιμελητήρια έχουν τέτοια στοιχεία, τα είχα κι εγώ – πόσες θέσεις εργασίας χάνονται εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας, από  τον τουρισμό, από τον αγροτικό τομέα.

(Ο Υπουργός απάντησε «καμία’) Ε πώς καμία, κ. Υπουργέ; Όταν σκάβεις ένα βουνό, δεν έχετε πάει; Δεν έχετε δει τι έχει γίνει εκεί και τι θα γίνει ακόμα; Θα παραμείνει η Βόρεια Χαλκιδική τουριστικός προορισμός; Μάλιστα έχουν γίνει και ατυχήματα, ξέρετε και για τα νερά.

Η μεταλλουργία δε θα γίνει ποτέ. Και δε θα γίνει ποτέ, γιατί η μέθοδος που έφερε η εταιρία δεν ισχύει, το αποδείξαμε. Έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι αυτή δεν μπορεί να συμβεί, άρα πάμε στα συμπυκνώματα. Χρυσοφόρα συμπυκνώματα έξω – τα είπε πολύ ωραία ο κ. Αρσένης και θα συμφωνήσω μαζί του – καταστροφή της περιοχής και κέρδος σε μια άλλη χώρα, όπου θα λαμβάνεται το καθαρό μέταλλο. Εγώ στη θέση σας κ. Υπουργέ, δε θα χαμογελούσα. Θα ήθελα απαντήσεις. Απαντήστε κάτι μια φορά και μη μας πείτε τι ωραίες είναι οι επενδύσεις. Γιατί και εγώ θα πω ότι είμαι υπέρ των επενδύσεων, αλλά προστασία περιβάλλοντος και αειφορία. Να μπορέσουν και άλλες μορφές ανάπτυξης να συμβούν στον τόπο. Αυτή είναι η  διαφορά μας, όχι ό,τι θέλει η εταιρία.  

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/pfCQzXCPHJk

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας: https://www.syriza.gr/article/id/106171/-P.-Perka:-Ayth-einai-h-diafora-mas-emeis-eimaste-yper-twn-ependysewn-alla-me-prostasia-toy-periballontos-kai-aeiforia.-Eseis-kanete-oti-thelei-h-etairia.html