Π. Πέρκα για τα  ενεργειακά – τηλεθέρμανση Φλώρινας: Είμαστε μια περιοχή η οποία έχει στηρίξει την ενέργεια και δεν έχει ποτέ εισπράξει τα αντίστοιχα οφέλη

Την Δευτέρα 18/05/2020, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας, όπου σημείωσε για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης:

  1. Το ζήτημα της ενέργειας και των τηλεθερμάνσεων είναι μείζον και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
  2. Η Φλώρινα και η Δυτ. Μακεδονία υποστήριξε την χώρα ενεργειακά και δεν εισέπραξε ποτέ τα αντίστοιχα οφέλη.
  3. Δεν μπορούμε να μιλάμε για απολιγνιτοποίηση με τέτοια χρονική βιαιότητα, δίχως κανένα σχέδιο και μεθοδικότητα και δίχως στήριξη της περιοχής η οποία ήδη μαστίζεται από τρομερή ανεργία.
  4. Υπάρχει σοβαρή διαφωνία για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε επενδύσεις τηλεθερμάνσεων με ΑΠΕ, σύμφωνα με τις επιταγές του 21ου αιώνα. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε γενναίες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα δώσουν θέσεις εργασίας στην περιοχή. Δεν μπορεί να αντικαταστήσεις την τηλεθέρμανση με φυσικό αέριο για θέρμανση. Το 2050 το φυσικό αέριο σύμφωνα με την Συνθήκη των Παρισίων θα σταματήσει επειδή κι αυτό είναι άνθρακας. Σε λίγα χρόνια δηλαδή θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο. Μπορεί εμείς να μην ζούμε αλλά για τα παιδιά μας θα είναι τραγικό.
  5. Έχει ξεκινήσει ένα έργο τηλεθέρμανσης, το οποίο κατάντησε να είναι πολύπαθο με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Φτάσαμε στο 2020 και έχει προχωρήσει λίγο, έχουν επενδυθεί αρκετά εκατομμύρια και αντί να συνεχίσει -ανεξάρτητα με το θερμικό φορτίο που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης- σταματούν το έργο και πάμε για φυσικό αέριο.
  6. Η τάση της εποχής είναι να μην χρησιμοποιείται άλλο το φυσικό αέριο για θέρμανση, αλλά να γίνονται επενδύσεις σε βιομάζα, αντλίες θερμότητας και ΑΠΕ. «Θα περίμενα λοιπόν σε μια περιοχή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα, να έχει ανοίξει μία πολύ σοβαρή κουβέντα με το αντίστοιχο επιστημονικό υπόβαθρο και το βλέμμα στην Ευρώπη και στο μέλλον».
  7. Έχουμε τον χρόνο για σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων, τη διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης ώστε να οδηγήσουμε σε εκσυγχρονισμό την περιοχή μας. Μας ξαναπάνε πίσω να βάλουμε φυσικό αέριο, να χαθούν τα λεφτά που έπεσαν στην τηλεθέρμανση και σε λίγα χρόνια να συζητάμε για την επόμενη λύση μας.
  8. Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι το έργο του φυσικού αερίου, που δεν έχει ακόμα ενταχθεί πουθενά, πως θα μπορεί το 2022 ή το 2023 να είναι έτοιμο. Δυστυχώς όμως, τη δεκαετία 2030 θα αρχίσουμε να μιλάμε για κόψιμο του φυσικού αερίου όπως γίνεται τώρα για τον λιγνίτη. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά και τα έχω προσφάτως καταθέσει στις τοποθετήσεις μου στη Βουλή.
  9. Ήταν τρομερά άδικο όλα αυτά τα χρόνια για την Φλώρινα. Δείτε το παράδειγμα της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου που πλέον προχωρά με βιομάζα και θα στηρίξουμε ώστε να συνδεθεί με την Πτολεμαΐδα 5. Αντίστοιχες προτάσεις αλλά και πιο καινοτόμες αξίζει και η περιοχή της Φλώρινας, να πέσει χρήμα για μελέτες και έρευνες για να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, γεωθερμίες κ.α.
  10. Έχουν περάσει 10 μήνες από την ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης και δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο για την περιοχή. Έχουμε ζητήσει στη Βουλή να μας καταθέσουν το Master Plan και δεν βλέπουμε ακόμα τίποτα. Δεν έχει γίνει καμία κουβέντα με την κοινωνία και κυρίως δεν έχει γίνει καμία προεργασία που να σου δίνει μία ελπίδα. «Δεν με ενδιαφέρει απλά η αντιπολίτευση, με ενδιαφέρει η περιοχή, να πάρει αυτό που της αξίζει και να λύσει μερικά προβλήματα».
  11. Τώρα ξαφνικά προτείνεται το φυσικό αέριο, μια εύκολη λύση και στροφή που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Εμείς λέγαμε για σταδιακή απολιγνιτοποίηση και παράλληλα αποκατάσταση, η οποία θα αντικαθιστούσε σιγά-σιγά τον λιγνίτη με καινοτόμες λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τώρα κλείνουν βίαια τις μονάδες, οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια και εξυπηρετούνται διάφορα συμφέροντα δίχως να έχουμε καμία εικόνα για το μετά.
  12. Μία σοβαρή χώρα και μία σοβαρή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάζει απλά σε βάθος τετραετίας. Πρέπει να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα.
  13. Διαβάζοντας και αναλύοντας το πως έγινε η απολιγνιτοποίηση σε άλλες χώρες καταλήγουμε ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να είναι «πεισμένοι» και ενωμένοι σε ένα κοινό σχέδιο. Δεν βγαίνει κάποιο σχέδιο αν δεν αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς. «Γι’ αυτό θα ξαναμιλήσω με τον Δήμαρχο της Φλώρινας και θα επανακαταθέσω την πρόταση μου για ειδική μελέτη και να προταθεί το βέλτιστο για την περιοχή σε ότι αφορά στην τηλεθέρμανση».
  14. «Η θέση μου είναι ότι το έργο της τηλεθέρμανσης πρέπει ούτως ή άλλως να ολοκληρωθεί». Όπου υπάρχει τηλεθέρμανση δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί. Μπορεί να δουλέψει και με άλλα θερμικά φορτία πλην της ενέργειας που παράγεται από τον λιγνίτη. Η Φλώρινα που είχε την ατυχία να μην έχει ολοκληρώσει το έργο της τηλεθέρμανσής της βγαίνει χαμένη. «Θα καταθέσω αυτή την πρόταση ολοκλήρωσης του δικτύου και θα την συζητήσω με όλους τους φορείς και σε κάθε περίπτωση αν δεν καταλήξουμε σε ένα κοινό σχέδιο, να πιέσουμε να έρθει το φυσικό αέριο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα – αν κι αυτό το βλέπω πολύ δύσκολο».

 

Στη συνέχεια,  παρατήρησε σχετικά με τα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής τα παρακάτω:

  1. Όλα τα έργα έχουν καθυστερήσει, τα παρακολουθούμε και φαίνεται πως η διάβαση του μεθοριακού σταθμού Λαιμού προχωρά λίγο πιο γρήγορα.
  2. Εφόσον η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, μας βλέπει ως έναν μικρό Νομό και υπάρχει ο φόβος να μας αγνοήσει επιδεικτικά, πρέπει όλοι μαζί να έρθουμε σε μία συνεννόηση στον τόπο μας για να καταθέσουμε την δική μας πρόταση.
  3. «Είμαι διαθέσιμη να εργαστώ και να συνεισφέρω ώστε να βρούμε κοινές λύσεις για το καλύτερο του τόπου». Υπάρχουν προτάσεις για εκμετάλλευση των ήδη απαλλοτριωμένων εκτάσεων εξόρυξης για αγροτική χρήση και αποκατάσταση, για χρήση με επενδύσεις βιομάζας κ.α. Υπάρχουν προτάσεις για στροφή επιχειρήσεων στις ΑΠΕ και άλλες καινοτόμες δράσεις όπως οι ενεργειακές κοινότητες. Υπάρχουν λύσεις και προτάσεις για τουριστική ανάδειξη, εκμετάλλευση των προορισμών των λιμνών.
  4. Δυστυχώς φέτος έγιναν πολλά κακά πράγματα μαζί. Μιλάμε για τα τμήματα του Πανεπιστημίου που δεν προχώρησαν και δεν άφησαν την όμορφη μικρή περιοχή μας να εκμεταλλευτεί τον πλούτο, την παράδοση και τα πλεονεκτήματα που έχει για να ανακάμψει.
  5. Οι επαφές θα συνεχιστούν με το Ε.Β.Ε. Φλώρινας, το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας και όλους τους παραγωγικούς φορείς για να καταστρώσουμε μαζί με την κοινωνία ένα σχέδιο κοινής αποδοχής.
  6. Έχουμε πολλά που πρέπει να στηριχτούν: κρασιά, φασόλια, φύση, πολιτισμό, εκπαίδευση, τέχνες, καινοτόμες εταιρίες. Όλα αυτά θα έπρεπε να μπουν σε ένα σχέδιο. Να ενταχθεί ο νέος κόσμος της περιοχής και οι επιστήμονες που έχουν διάθεση να επιστρέψουν και αυτοί που παραμένουν με μόχθο για να προστατέψουν την περιοχή τους.
  7. Στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν 60 εκ. ευρώ και βλέπουμε μέχρι σήμερα να μην έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουν αξιοποιήσει τίποτα από αυτό το πακέτο που αφορά στην απολιγνιτοποίηση. Τα 294 εκ. ευρώ που δίνει η Ε.Ε. δεν επαρκούν και το δηλώσαμε εξ αρχής. Πρέπει να διεκδικήσουμε ακόμα παραπάνω και δυστυχώς αυτό γίνεται με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. «Γι’ αυτό τον λόγο, θα πάρω τη πρωτοβουλία, να καταρτίσουμε σχέδιο και να πιέσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει. Στεναχωρήθηκα με την εξαγγελία για το φυσικό αέριο γιατί πραγματικά δείχνουν ότι δεν έχουν όρεξη να κάνουν κάτι μεγαλύτερο, κάτι που θα μας λύσει το πρόβλημα και θα φέρει θέσεις εργασίας, νέες τεχνολογίες…Είναι κρίμα. Δεν είναι ωραίος ο ρόλος της Κασσάνδρας, να λέμε σας τα έλεγα εγώ…Δεν μου αρέσει αυτό. Εγώ θέλω να το προλάβουμε».

 

Τέλος, σχετικά με τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, δήλωσε:

  1. «Εμείς εξ αρχής ήμασταν μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την αντιπολίτευση που είχαμε υποστεί. Στηρίξαμε τα μέτρα και μείναμε σπίτι. Καλά κάναμε και πήραμε πολύ σωστά και έγκαιρα μέτρα, για να έχει χρόνο η κυβέρνηση να ετοιμαστεί γι’ αυτό που έρχεται. Μιλάμε για ενίσχυση των ΜΕΘ, για προσλήψεις γιατρών, για τεστ».
  2. Το πρώτο που λέμε από δω και πέρα είναι να γίνουν όσα έπρεπε να γίνουν στη δημόσια υγεία, αφού ελέω της πανδημίας, κατέρρευσε ο μύθος της ιδιωτικοποίησης που οδηγούσε στην νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της υγείας και φάνηκε η αναγκαιότητα ενός ισχυρού και δημόσιου Ε.Σ.Υ.
  3. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η οικονομική διάσταση. Ανησυχούμε για τα μαγαζιά που έκλεισαν και αν θα ξανανοίξουν, για τους εργαζόμενους και τους όρους εργασίας τους. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε καταρτίσει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι». Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που άφησε στην επόμενη 37 δις. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην πρόσφατη ελληνική πολιτική ιστορία και λέγαμε πως είναι αποθεματικό έναντι κινδύνου.
  4. Η οικονομική επιστήμη λέει ότι όταν ρίχνεις εμπροσθοβαρώς χρήματα στην οικονομία, προλαμβάνεις τη μεγάλη ύφεση γιατί μετά θα χαθούν πολλά περισσότερα. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Πολλές χώρες έδωσαν μεγάλο ποσοστό του Α.Ε.Π. τους για να προλάβουν αυτή την ύφεση.
  5. Μας μίλησαν για μέτρα και πρόβλεψη 0% ύφεση, έπειτα 3%, μετά 4,7%…ώσπου ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μας είπε για 10% ύφεση. Δεν μπορεί όμως να παίρνεις τα ίδια μέτρα είτε έχεις 4% είτε 10%. Χρειάζεται πιο γενναία μέτρα και φοβόμαστε την επόμενη μέρα, που πλέον την ακούμε από όλους τους φορείς.
  6. Εμείς είχαμε ζητήσει να δοθούν μη-επιστρεπτέα 3 δις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι δάνεια και αναβολές. Πάρθηκαν πολύ λίγα μέτρα για την οικονομία και τη στήριξή της.
  7. Ο Πρόεδρός μας θα παρουσιάσει την εξειδίκευση του Μένουμε Όρθιοι ανά κλάδο. Ελπίζουμε κάποια στιγμή η κυβέρνηση να μάθει να ακούει την αντιπολίτευση, ειδικά στα σοβαρά ζητήματα.
  8. Δυστυχώς, στην οικονομία ακολουθείται μια λογική που είναι ανοσία της αγέλης. Όποιος είναι δυνατός θα αντέξει…μόλις βγήκαμε από μία τεράστια οικονομική κρίση, πάμε σε δεύτερη;
  9. Αντί να στηριχτούν οι Έλληνες που τράβηξαν τα πάνδεινα σε μια δεκαετή κρίση, βλέπουμε τώρα να τους ζητείται να ξανατραβήξουν τα ίδια και να δίνονται δωράκια σε συμφέροντα και να γίνονται τα ίδια πράγματα που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση. Είναι χρέος μας να πούμε στον ελληνικό λαό για τις συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, για τα 80 εκ. ευρώ για Σκόιλ Ελικίκου, 20 εκ. στα ΜΜΕ για να λιβανίζουν και να λένε την μισή αλήθεια. Αυτά είναι λεφτά που θα στερηθούν οι Έλληνες πολίτες.

 

Κλείνοντας, η κ. Πέρκα δήλωσε: Είμαι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σαφέστατα είμαι στην γραμμή του κόμματός μου, η οποία βλέπω ότι εξυπηρετεί την περιοχή μου. Πάνω απ’ όλα είμαι Βουλευτής Φλώρινας και θέλω να αφήσω το αποτύπωμά μου ότι προσπάθησα για την περιοχή μου κι αυτό μπορώ να το κάνω αν συνεννοηθώ με άλλους φορείς και με την κοινωνία. Να πιστέψουμε σε ένα σχέδιο και να το προχωρήσουμε.

 

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

https://soundcloud.com/perkapeti/180520a

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

 

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών