Π. Πέρκα για τις ανατιμήσεις των προϊόντων: «Η ιδεοληψία περί αυτορρύθμισης της αγοράς έχει οδηγήσει σε ρεκόρ ανατιμήσεων» (video)

Τηλεοπτική παρουσία της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πέρκα στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, όπου σχολίασε την επικαιρότητα σχετικά με τις ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και άλλων προϊόντων.

Η κ. Πέρκα τοποθετήθηκε ως εξής:

-Το ζήτημα των ανατιμήσεων αφορά όλα τα νοικοκυριά, όλους τους πολίτες  και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης. Έχει κάνει τραγικά λάθη και ξεκινώ από τις ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος.

-Ήδη από το 2019 με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης τη μια θα έσωζε τη ΔΕΗ, ενώ σε λίγους μήνες πριν ακόμη εισπράξει τους λογαριασμούς που είχε ήδη ανατιμήσει κατά 20%, εμφανίστηκε ότι έσωσε τη ΔΕΗ. Ωστόσο από εκεί και πέρα και με το target model έγινε χειραγώγηση των τιμών, η ΡΑΕ δεν παρενέβη εγκαίρως -παρά μόνο τον Ιούνιο αν δεν κάνω λάθος- υπήρξε μία πρόβλεψη σε ένα νομοσχέδιο για να γίνει μία αρχή, ένας μηχανισμός εποπτικός για τις τιμές. Η τιμή του ρεύματος έχει ξεφύγει

    -Είναι η πιο βασική ανατίμηση, περιμένουμε περίπου στο 50% σύμφωνα και με τις προβλέψεις της κυβέρνησης που αφορούν και μετακυλίονται σε όλα τα προϊόντα. Εκεί έχουν γίνει λοιπόν τραγικά λάθη, η ιδεοληψία περί αυτορρύθμισης της αγοράς έχει οδηγήσει πραγματικά σε ρεκόρ ανατιμήσεων. Αρκεί να σας πω -γιατί λέμε ότι είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό/παγκόσμιο- ότι τον Αύγουστο είχαμε ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος. Ήμασταν η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης. Αυτό προφανώς και έχει πολιτικές ευθύνες και αυτό που είναι ανησυχητικό είναι πως δεν βλέπουμε να λαμβάνονται μέτρα.

-Μιλάμε για ανατιμήσεις που αφορούν την ελληνική οικογένεια, τον ελληνικό πληθυσμό, τον παγκόσμιο πληθυσμό και είναι πολιτικότατο θέμα για να δούμε και πώς μοιράζεται ο πλούτος και τι παρεμβατικό ρόλο παίζει ένα κράτος. Κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν παρενέβη, αλλά άφησε τάχα την αγορά να λειτουργήσει. Θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση το 2008, ήταν κρίση σε παγκόσμια κλίμακα, όμως η χώρα μας την πλήρωσε, γιατί δεν είχε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, γιατί ενώ είχε πέσει χρήμα δεν είχε αξιοποιηθεί σωστά και γιατί «φαγώθηκε» και χρήμα.

-Έχει μεγάλη σημασία ότι τον Αύγουστο ήμασταν η χώρα με την υψηλότερη τιμή ρεύματος, κάτι που δεν δικαιολογείται και γι’ αυτό λέμε στην κυβέρνηση να προσέξει και να πάψει να κάνει δωράκια και να αφήνει την αγορά τάχα να αυτορυθμίζεται. Στην πραγματικότητα ευνοεί δύο-τρεις μεγάλους παίκτες σε κάθε τομέα της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή υποφέρει ο λαός μετά τις επιλογές με τα αλλεπάλληλα νομοσχέδια. Και αναφέρομαι στο πτωχευτικό, στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, στο νομοσχέδιο της παιδείας που οδηγούνται τα παιδιά στα ιδιωτικά κολλέγια.

-Οι υπουργοί μας προειδοποιούν ότι έρχονται ανατιμήσεις και το παραδέχονται, αλλά δεν ακούμε ένα μέτρο, ούτε μία αλλαγή πολιτικής προφανώς κάτι δεν πάει καλά.

Bonus στα golden boys της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ μισθοί 350.000 ευρώ, αλλά τα νοικοκυριά πληρώνουν τη χασούρα. Με την απελευθέρωση και το target model, αυτή την στιγμή υπάρχει αισχροκέρδεια. Όταν ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις, η ΔΕΗ έβγαζε κέρδος τέσσερις φορές επάνω. Αισχροκέρδεια και η  ίδια η ΔΕΗ.

Δείτε εδώ το video:

https://youtu.be/Q3VdFHeTBFU