Π. Πέρκα: “Η αγροτική παραγωγή των Πρεσπών σε κίνδυνο κατάρρευσης”

Π. Πέρκα: «Η αγροτική παραγωγή των Πρεσπών σε κίνδυνο κατάρρευσης, η εξαγωγική δραστηριότητα μέσω Νίκης σε διαρκή παύση, η απολιγνιτοποίηση σε ιδιώτη και το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη ‘επικοινωνεί’»

Ήδη από τον Φεβρουάριο είχαμε τονίσει σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα -είτε μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε μέσω δημοσίων παρεμβάσεων  – την αναγκαιότητα της άμεσης λήψης μέτρων για την αγροτική παραγωγή της Πρέσπας και τη διευκόλυνση στις διαδικασίες μετάκλησης και υποδοχής των εργατών γης μέσω του Μεθοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής, ο οποίος εδώ και μήνες παραμένει κλειστός. Οι φορείς της Πρέσπας ανέδειξαν ως μείζονος σημασίας το ζήτημα και καταστήσαμε σαφές ότι απειλείται η αγροτική παραγωγή εκατομμυρίων ευρώ.

Η ίδια αγωνία εκφράστηκε για τη λειτουργία του Μεθοριακού Σταθμού Νίκης ως προς την εμπορευματική του δραστηριότητα και τον καταλυτικού χαρακτήρα που έχει σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Πλέον διαφαίνεται πως το επιτελικό κράτος δίνει μικρή σημασία στην περιοχή μας για την αγροτική της παραγωγή, τα αποτελέσματα της εμπροσθοβαρούς και βίαιης απολιγνιτοποίησης και εν τέλει τον αποκλεισμό της οικονομικής της δραστηριότητας. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι για την εξεύρεση λύσεων πολλές, καθότι οι αγροτικοί, οι εμπορικοί,  οικονομικοί φορείς και οι τοπικές αρχές αναδείξαμε τα ζητήματα και μάλιστα με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται σε συνθήκες πανδημικής κρίσης, λαμβάνοντας ξεκάθαρα υπόψη τους υγειονομικούς κινδύνους και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Αντ’ αυτού διαβάζουμε ανακοινώσεις που δεν τυγχάνουν σοβαρής τεκμηρίωσης. Πως γίνεται για παράδειγμα στην Κακαβιά και τους Εύζωνες να μην διέρχονται μέσω πλαστών τεστ και να διέρχονται στην Κρυσταλλοπηγή και τη Νίκη; Ο μετακλητός εργάτης γης που θα απασχοληθεί στα αγροκτήματα των Πρεσπών, γιατί πρέπει να μετακινηθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα παραπάνω για να φτάσει στην Πρέσπα και να αναμείνει σε συνθήκες συνωστισμού στο Τελωνείο Κακαβιάς παραπάνω από 20 μέρες για να περάσει στην Ελλάδα; Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να διακομίσουν το εξαγώγιμο προϊόν τους δια μέσου του Τελωνείου Νίκης και να γλιτώσουν συνωστισμούς, αναμονές και λειτουργικά κόστη, γιατί να αναγκαστούν να μετακινηθούν μέχρι τους Ευζώνους;

Τι προέχει τελικά για το κράτος Μητσοτάκη; Επικοινωνία, καθησυχασμός και κατά τ’ άλλα το ‘μαγικό χέρι’ του ιδιώτη  που θα λύσει όλα τα προβλήματα, ειδάλλως του σωτήρα που κατ’ εντολήν του διορθώνεται κάθε ζήτημα.

Η Φλώρινα, το Αμύνταιο και η Πρέσπα βαλτώνουν και δεν αξίζουν άλλη υποτίμηση. Οι πολίτες ανησυχούν γιατί τα έργα καθυστερούν και οι σχεδιασμοί αλλάζουν τεχνηέντως, γιατί τα σύνορα παραμένουν κλειστά, γιατί η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, γιατί η απώλεια θέσεων εργασίας εντείνεται, γιατί τα Πανεπιστημιακά Τμήματα απαξιώνονται. Ως εδώ όμως. Δυστυχώς δεν περιμένουμε κανέναν «Μεσσία» να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.  Όχι άλλη απαξίωση της νοημοσύνης των συμπολιτών μας.  Όχι άλλη ανακοίνωση Μητσοτάκη.

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα