Π. Πέρκα: «Μέσα σε όλο το δυστοπικό κλίμα έχουμε μία λίστα που εξόργισε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες» (video)

Συνέντευξη της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πέρκα  στον περιφερειακό σταθμό FLASH της Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τη λίστα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, 19/02/20.

Για την κατάσταση της οικονομίας στην περιοχή της Φλώρινας:

  • Η οικονομία της Φλώρινας, όπως αντίστοιχου μεγέθους νομοί, στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι ο κορμός της οικονομίας μας.
  • Το έχουμε τονίσει ως ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίχτηκαν αυτές οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ή έχασαν τον τζίρο τους λόγω COVID. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως αυτές που είναι ακόμα ανοιχτές θα αντέξουν μέχρι την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.
  • Είμαστε η χώρα που καταγράφει την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Γιατί  δεν πήραμε εμπροσθοβαρή μέτρα να στηριχτεί η οικονομία μας; Είναι κάτι που λέμε συνεχώς. Έπρεπε να προχωρήσουμε σε άμεση ρύθμιση και διαγραφή οφειλών, σε ενίσχυση από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Πάρτε για παράδειγμα την εστίαση, τους ξενοδόχους…

Για τη λίστα ενίσχυσης επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:

  • Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό κλίμα εμφανίστηκε και μία λίστα, η οποία εξόργισε τους συμπολίτες μας που επιχειρούν, αλλά και όλους μας. Πως γίνεται να μη λαμβάνουν ενίσχυση αυτοί που έχουν περισσότερο ανάγκη, έστω και μία μικρή ενίσχυση.
  • Κάνει μεγάλη εντύπωση ο αριθμός των απορριπτέων αιτήσεων. Απορρίφθηκαν 2733 αιτήσεις και εγκρίθηκαν μόνο 1728. Αυτοί είναι οι λίγοι.
  • Όταν δε πάμε να δούμε τα κριτήρια, τον τρόπο και το ύψος του ποσού, βλέπουμε πως απλά είναι λίγο. Μιλάμε για μόνο 40 εκ. ευρώ. Αφήσαμε σε αυτή την κυβέρνηση 37 δις έναντι κινδύνου -αν η χώρα κινδυνέψει- και τώρα η χώρα περνάει κίνδυνο. Δεν τα έδωσε. Τα δίνει σε κολλητούς και έχουμε καταγγείλει πάρα πολλά.
  • Ας δούμε λοιπόν αυτή την πίτα των 40 εκ. Το ανώτατο ποσό είναι 40 χιλ. ευρώ. Επειδή λοιπόν είδαμε πολλά 40άρια στη λίστα, κρίνουμε ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν και κάποιοι πιο μικροί και κυρίως περισσότεροι αν μειώνονταν η μέγιστη ενίσχυση. Δεν μπορεί πάντα να ενισχύονται κάποιοι λίγοι.
  • Παρατηρείται πολύ μικρή ύπαρξη του λιανεμπορίου στη λίστα, της εστίασης και όλων αυτών των κλάδων. Που είναι οι επιχειρήσεις του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα;
  • Πρέπει πάντα η κυβέρνηση, οι αρχές, όπως αυτή τη στιγμή η Περιφερειακή Αρχή, να κυβερνά και να αποδεικνύει ότι το κάνει με δίκαιο τρόπο. Να μπορεί όσο το δυνατόν να αγκαλιάζει τους περισσότερους και τους πιο αδύναμους.
  • Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις, οικογενειακές που πλήττονται δραματικά και επειδή δεν είχαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων βρίσκονται έξω από τη λίστα;
  •  Δεν υπάρχει καμία ενσυναίσθηση του τι ακριβώς περνάει η οικονομία και η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι άνθρωποι καταφέρανε να μείνουν όρθιοι και να ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους και έρχεται η πανδημία με μία ανάλγητη κυβέρνηση να μην τους στηρίζει.
  • Φοβάμαι πως είναι ένα σχέδιο αναδιάρθωσης της οικονομίας, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Πισσαρίδη, όπου κανείς αν το μελετήσει θα βρει να λέει καθαρά ότι οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν είναι ανταγωνιστικές. Να φύγουν δηλαδή από τη μέση και να έρθουν οι πολύ μεγάλες και πολυεθνικές. Δεν είναι μοντέλο οικονομίας που θα στηρίζαμε εμείς, καθώς θεωρούμε πως δεν ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι καταστροφικό και όπου έχει δοκιμαστεί έχει αποτύχει.
  • Είναι πραγματικά θλιβερό όταν έρχεται και η τοπική αυτοδιοίκηση και ακολουθεί την ίδια πολιτική. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Κασαπίδης μετά τις αντιδράσεις θα καταλάβει το λάθος και θα ζητήσει αύξηση του ποσού ώστε να μοιραστεί πιο δίκαια και σε όλους.
  • Είναι αναγκαίο να δοθούν χρήματα στις επιχειρήσεις για να επιβιώσουν και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις μας είτε στο δημόσιο λόγο είτε στο Κοινοβούλιο.
  • Είναι μεγάλη πληγή σε μια περιοχή που έχει εξαρτημένο το ΑΕΠ της από τον λιγνίτη και η οποία ήδη έχει ξεκινήσει μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, δίχως να έχει ξεκινήσει ακόμα μία πράσινη μετάβαση ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας κλπ.

 

Δείτε εδώ το video: https://www.youtube.com/watch?v=w_mktvXUG48