Π. Πέρκα:  «Μέχρι πότε νομίζετε ότι θα αντέχει ο λαός να σας ακούει να επαίρεστε για τις επιτυχίες σας;» (video)

Εισήγηση της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου (ν/σ) του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022» 

«Μέχρι πότε νομίζετε ότι θα αντέξει ο λαός να σας ακούει να επαίρεστε για τις επιτυχίες σας. Επιτυχία στην πανδημία, επιτυχία στους οικονομικούς δείκτες, επιτυχία στις επενδύσεις, επιτυχία στην παιδεία, στην τάξη και ασφάλεια, επιτυχία στη διαχείριση των πυρκαγιών… Ούτε ένα λάθος, ούτε μια συγνώμη. Πρώτοι σε όλα! Ύβρις.

Ακολουθείτε κατά γράμμα το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, που έχει αποτύχει και ως οικονομική θεωρία και ως πολιτικό δόγμα.  Εγκαθιδρύετε ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης με την υπόσχεση ότι έτσι θα ζούμε όλοι καλύτερα…

Για να δούμε ποιοι όλοι: Μήπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πρέπει να ξεπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας και δεν έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση; Την ίδια ώρα βέβαια, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, στις τράπεζες και γλιτώνουν 183 εκατ. ευρώ φόρο το 2022, λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των κερδών από 24% σε 22%. Αυτή η έρμη μεσαία τάξη, νομίζετε ότι ανακουφίζεται γιατί μπορεί να μεταβιβάσει ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ (έως 1,6εκ) στα παιδιά της αφορολόγητα; Αυτό είναι; Μήπως οι εργαζόμενοι και αυτοί είναι ευχαριστημένοι και ζουν καλά; Με την κατάργηση 8ωρου, συλλογικών συμβάσεων, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση πραγματικού εισοδήματος; Αλήθεια τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι από την αύξηση της παραγωγικότητας; Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι; Χωρίς καμία απαλλαγή ή φοροελάφρυνση; Ούτε καν κάτι από την προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Μήπως οι αγρότες; Επιβαρύνονται λόγω της τιμής του ρεύματος στους λογαριασμούς άρδευσης έχουν επιπλέον χρέη και με την  ακρίβεια στα αγροτικά εφόδια να απειλείται η βιωσιμότητά τους. Ή μήπως οι νέοι? DATA και αυταρχισμός.

Ακούστε αγαπητοί συνάδελφοι,

Από τη στιγμή  που μια θεωρία δε βασίζεται στην πραγματικότητα, όσο εκλεπτυσμένη και ραφιναρισμένη είναι η παρουσίασή της και παρά τις οικονομικές γνώσεις του δημιουργού της, οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και στην περίπτωσή μας σε τραγικά αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν αποφασίσατε ότι η μεν πανδημία τελειώνει… η δε ακρίβεια είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Με αυτές τις αυθαίρετες παραδοχές μας παρουσιάσατε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Σε ένα πανδημικό πλαίσιο, όπου η χώρα μας καταγράφει τους χειρότερους αρνητικούς δείκτες, η μείωση δαπανών στον τομέα της Υγείας δεν δικαιολογείται, ούτε κρύβεται. Είναι απαράδεκτο. Είναι 820 εκ.  από την χρηματοδότηση του Υπ. Υγείας και μάλιστα τα 360 εκ. από αυτά αφορούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα νοσοκομεία. Έγινε πριν από λίγο αυτή η ιστορία για την μελέτη του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα. Το ερώτημα πλανάται. Δεν έχει απαντηθεί. Εδώ θα ξαναθυμηθώ τον Προυστ. Απαντάτε όπως όλοι άνθρωποι που όταν ξέρουν ότι φταίνε για κάτι, προσποιούνται ότι νομίζουν ότι τους ρωτάνε για κάτι άλλο. Απαντήστε!

Ποτέ δεν έχει περιγραφεί καλύτερα η άνεργη και άδικη ανάπτυξη από ό,τι σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Ποτέ δεν έχει εμφανιστεί πιο καθαρά η εμμονή της κυβέρνησης για κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Με μία επισφαλή πρόβλεψη για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, κουτσουρεύετε ό,τι προστατεύει και ανακουφίζει τους πολίτες. Αφαιρείτε 12,3 δισ. από την πραγματική οικονομία με τον μηδενισμό ακόμα και αυτών των λίγων μέτρων στήριξης που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την ακρίβεια, εκτός του ότι είναι ανεπαρκέστατα, τα παίρνετε από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα ποσά αυτά θα λείψουν από έργα εξοικονόμησης, έργα προσαρμογής στην κλιματική κρίση και έργα ΑΠΕ και κυρίως μόνιμης μείωσης της ενεργειακής φτώχειας.

Ποτέ δεν έχει αποδειχθεί καλύτερα το ψευδεπίγραφο περιβαλλοντικό προφίλ της κυβέρνησης, τόσο καθαρά.  Η πράσινη μετάβαση είναι ένας πολύ βαθύς μετασχηματισμός. Απαιτεί σχέδιο, απαιτεί πόρους, εργαλεία συμμετοχής, όραμα και διατρέχει οριζόντια όλες τις πολιτικές. Που είναι σε αυτόν τον προϋπολογισμό; Ανύπαρκτος σχεδιασμός σε ότι αφορά στην απολιγνιτοποίηση. Τα είπαμε στο προηγούμενο νομοσχέδιο: 2,5 χρόνια μετά την εξαγγελία, τώρα συζητήθηκε το μοντέλο διακυβέρνησης με την κοινωνία απούσα. Ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έξω από όλους τους Κανονισμούς και από την εργαλειοθήκη της Ε.Ε. Τίποτα! Όλα επαφίονται στο αόρατο χέρι της αγοράς. Αυτό το αόρατο χέρι που έχει καταφέρει να συσσωρευτεί ο μισός παγκόσμιος πλούτος 1% των ανθρώπων.

Μιας και μιλάμε για προϋπολογισμό όμως, θα μείνω λίγο στα νούμερα: Μας λέει ο πρωθυπουργός 5 δις, 6 δις, 7. 7,5 δις τα έφτασε τώρα, τζάμπα είναι. Εμείς εξακολουθούμε να βλέπουμε στον Προϋπολογισμό του 2022 το 1.6 δις του ΠΔΑΜ  2021-2027. Ούτε καν τους πόρους που μπορούσατε να τριπλασιάσετε από δύο ακόμα Ταμεία, του ΕΤΠΑ και της ΕΚΤ στο ΠΔΑΜ, αλλά δεν το έχετε κάνει. Δεν έχετε προβεί σε καμία αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Σκέλους του ΠΔΕ.

Άκουσα τον κ. Παπαθανάση, τον αρμόδιο Υπουργό. Μίλησε για το μεταβατικό Πρόγραμμα των λιγνιτικών περιοχών για τη Δίκαιη Μετάβαση. Ξέρετε αυτό λεγόταν «μεταβατικό 2020-23». Τώρα φαντάζομαι μιλάμε για 2022 έως 2023. Ένας χρόνος έμεινε, το 2023 κλείνουν οι Μονάδες και δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Επίσης, αυτό το Πρόγραμμα που μόλις τώρα αρχίζετε να κινητοποιείτε, είναι πόροι που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και 2,5 χρόνια τους είχατε παγωμένους.

Είναι άξιο απορίας, πώς θα εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Κυβέρνησης με την προσθήκη μόλις 105 εκ. στον τακτικό προϋπολογισμό σε σχέση με πέρυσι.  Είναι πρακτικά ανέφικτο. Και αφορούν σε απανθρακοποίηση, απολιγνιτοποίηση, εξοικονομώ και ηλεκτροκίνηση, και προώθηση ΑΠΕ, προώθηση φυσικού αερίου με αύξηση μόνο 105 εκ. στον τακτικό προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις ΕΚΟΙΝ κοινωφελούς χαρακτήρα και ΟΤΑ των λιγνιτικών περιοχών. Παρά τις εξαγγελίες για θεσμική και χρηματοδοτική στήριξη ενόψει απολιγνιτοποίησης, δεν υπάρχει καμία αναφορά.

Για το έτος 2022 προβλέπονται 500 εκ. από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ΥΠΕΝ, χωρίς όμως να μας λέτε σε ποια δράση κατευθύνονται. Αφορούν στις αποκαταστάσεις εδαφών; Δεν το είδαμε. Άλλωστε τι σημασία έχει; Προβλέπατε 2,6 δις για το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Μεσοπρόθεσμο το κάνατε 1,6 δις και τώρα στον προϋπολογισμό του 2022 εκτιμάτε 600 εκατ. για το 2021, όταν όλοι ξέρουμε ότι οι πραγματικές δαπάνες για το 2021 δεν θα ξεπεράσουν τελικά ούτε τα 150 εκατ. Τελείωσε το 2021.

Στον προϋπολογισμό επιδόσεων αναφέρεται πάλι Δίκαιη Μετάβαση, κ.τ.λ., δεν έχει όμως καμία αναφορά στους δείκτες μέτρησης της επίδοσης. Πολύ καλά κάνετε γιατί θα παίρνατε μηδέν!

Κατά τα άλλα το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ του 2021, το οποίο πρέπει να μετονομάσετε σε 2022 γιατί σας το ξαναλέμε ότι το 2021 τελείωσε. Το οποίο και λόγω αδράνειας και λόγω ακρίβειας στο ρεύμα και στα κατασκευαστικά υλικά, πετάει έξω τα φτωχά νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση. Το Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτίρια, ένα καθ’ όλα έτοιμο Πρόγραμμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει 2.5 χρόνια παγωμένο και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Η ηλεκτροκίνηση έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο. Καταργήσατε τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τα λεωφορεία και ακόμα περιμένουμε καινούργια. Αυτό το περίφημο πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης αφορά το 6% των ταξί και ποδήλατα.

Για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Έχετε μία μανία σε κάθε νομοσχέδιο να διαλύετε τον σχεδιασμό. Δεν θέλετε εργαλεία. Θέλετε επενδύσεις και σας ρωτάμε που; Πως; Οι χρήσεις γης; Είχατε δεσμευτεί πέρσι ότι φέτος θα είχαμε 400 έτοιμα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σε διαγωνισμό μπήκαν μόλις 12. Φέτος προβλέπετε αναθέσεις για μελέτες για τουλάχιστον 600 Δημοτικές Ενότητες και ως δείκτης μέτρησης επίδοσης τίθεται η συμβασιοποίηση 200 μελετών…Τι να σας πω;

Διαλύετε τα πάντα ψευδόμενοι και αυτοθαυμαζόμενοι! Δεν υπάρχει αμφιβολία, μας ξαναγυρίζετε σε συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, για άλλη μια φορά όμως θα σας σταματήσει ο ίδιος ο λαός! Το ένστικτο της επιβίωσης είναι πολύ ισχυρό.

 

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/UzbJ2tL0awU