Π. Πέρκα: Μείωση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης από το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο  «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», στις 21.7.2020.

Ειδικότερα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν στις λιγνιτικές περιοχές, η κα Πέρκα σημείωσε ότι είναι από τις λίγες θετικές διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι πράγματι θετική η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης για μονάδες παραγωγής φορτιστών, εξαρτημάτων, μπαταριών κτλ. Εισάγονται φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα. Βλέπω για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο να λαμβάνεται μια μέριμνα γι’ αυτές τις περιοχές. Δε θα έλεγα ότι είναι και γενναίο μέτρο, άλλωστε και αυτά παραπέμπονται σε μεταγενέστερη εξουσιοδοτική διάταξη, την οποία θα πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε. Σίγουρα υπάρχουν και οι περιορισμοί και οι επιφυλάξεις από το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΓΑΚ), αλλά σε κάθε περίπτωση έγινε ένα πρώτο βήμα».

Εξέφρασε όμως την έντονη ανησυχία της, όσον αφορά στη χρηματοδότηση: «Στην Επιτροπή επίσης είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός για την ηλεκτροκίνηση, αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δε βγαίνουν και πολύ εύκολα και είχα επισημάνει ότι αλίμονο, να μη χρησιμοποιηθούν τα λεφτά της δίκαιης μετάβασης, της απολιγνιτοποίησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Τα σημερινά νέα όμως δεν είναι καλά και απορώ γιατί οι συνάδελφοι της ΝΔ πανηγυρίζουν. Η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής που αφορά στο συμβιβασμό μεταξύ Βορρά – Νότου της Ένωσης προβλέπει 20 δισ. ευρώ λιγότερα στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι δε θα πάρει το 1.7 δισ. ευρώ με την αναθεωρημένη πρόταση της Επιτροπής, αλλά κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια. Δημιουργούνται επομένως εύλογα ερωτηματικά και έντονη ανησυχία για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση και κάθε φορά θα μεταφέρω σε αυτήν εδώ την αίθουσα την αγωνία και την κραυγή της τοπικής κοινωνίας, η οποία αντιμετωπίζει μπροστά της αυτή την απολιγνιτοποίηση χωρίς ακόμα σχέδιο και χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση».

Το link με όλη την ομιλία:

https://www.syriza.gr/article/id/95162/P.-Perka:-Gia-pio-kathares-anthrwpines-kai-biwsimes-poleis-kai-gia-to-epithymhto-periballontiko-apotypwma-h-prowthhsh-ths-hlektrokinhshs-prepei-na-synodeyetai-kai-apo-thn-anaptyksh-Schediwn-Biwsimhs-Astikhs-Kinhtikothtas-SBAK—binteo.html

Το link με το video:

https://youtu.be/1HcUQcLGnA8