Π. Πέρκα: «Με παλινωδίες και παρεκκλίσεις δεν γίνεται απολιγνιτοποίηση»

Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα σχετικά με την παράταση ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων

Παλινωδίες, ερασιτεχνισμός, αντιφάσεις κυρίως όμως παντελής έλλειψη σχεδιασμού χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της απολιγνιτοποίησης.

Λίγες μέρες πριν τελειώσει το 2021 και μαζί με αυτό η δυνατότητα αιτήματος παρέκκλισης από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη χορήγηση επιπλέον ωρών λειτουργίας ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, το ΥΠΕΝ , χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, εξέδωσε σχετική απόφαση, την οποία πληροφορηθήκαμε από τη Διαύγεια,  ώστε  να λάβουν επιπλέον ώρες λειτουργίας επτά λιγνιτικές μονάδες.

Από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας είχαμε επισημάνει ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την απολιγνιτοποίηση και ότι η πράσινη μετάβαση δεν γίνεται με κείμενα και εξαγγελίες.

Επί δυόμιση και πλέον έτη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και μόλις πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ένα συγκεντρωτικό και αθηνοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια θα γίνουν το 2023,  οι αποκαταστάσεις των εδαφών θα ακολουθήσουν, οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν βρίσκουν ούτε χρηματοδότηση, ούτε ηλεκτρικό χώρο, το χρονοδιάγραμμα για την Πτολεμαΐδα 5 πάει μπρος-πίσω ανάλογα με το ακροατήριο, οι πόροι ‘’αυγατίζουν’’ μήνα με τον μήνα όμως στην πραγματικότητα παραμένουν ίδιοι και μη επαρκείς.

Εν τω μεταξύ οι λιγνιτικές περιοχές σβήνουν. Η ανεργία αυξάνεται, η έλλειψη προοπτικής δημιουργεί απόγνωση και η προοπτική ερημοποίησης φαντάζει όλο και πιο απειλητική.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση πάγωσε την αναθεώρηση του Eιδικού Xωροταξικού για τις ΑΠΕ και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Περιοχές Προστασίας Natura 2000. Η δε δήθεν απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου οδήγησε σε «υπερθέρμανση» στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και έχει φέρει απέναντι τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση σε έργα αποθήκευσης και τις ραγδαίες αυξήσεις στις  τιμές του φυσικού αερίου, θέτουν εκτός των άλλων και σοβαρό θέμα επάρκειας του συστήματος σε περίπτωση υψηλής ζήτησης.

Το άνοιγμα των μονάδων το καλοκαίρι τόσο στη Μεγαλόπολη όσο και στη Δυτική Μακεδονία επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και εκ των υστέρων ακολουθεί τις εξελίξεις και δεν τις καθορίζει. Ας σοβαρευτεί επιτέλους και ας ακούσει τις προτάσεις μας για την πράσινη μετάβαση. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ο ρόλος της πολιτείας καταλυτικός.

 

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα