Π. Πέρκα στον ΣΚΑΙ για την πανδημία: «Δεν εργαλειοποιούμε τους θανάτους αλλά τα στοιχεία είναι αμείλικτα» (video)

Αρχικά, σχολίασε τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας: «Τώρα λένε ‘Μάρτη’, έχουμε ξανακούσει για ‘ένα μίλι’, ‘σε έναν μήνα τελειώνει η πανδημία’…τα έχουμε ακούσει όλα. Το γεγονός ότι περίπου 100 συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στην χώρα, μας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη στους θανάτους. Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει αυτό το πράγμα. Δεν εργαλειοποιούμε τους θανάτους, είναι όμως το μετρήσιμο μέγεθος, δε μπορεί να αγνοηθεί», σημείωσε δηκτικά για την κατάσταση με τους θανάτους λόγω covid.

Παρατήρησε δε, για την πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση της πανδημίας, σχολιάζοντας: «Μακάρι να έχει αποκλιμακωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Θα χαρούμε όλοι οι πολίτες, αλλά δυστυχώς τα ακούμε αυτά πολύ καιρό και τα μέτρα που έπρεπε να έχει πάρει η κυβέρνηση και τα λέμε από την αρχή της πανδημίας…δεν βλέπουμε να τα παίρνει».

Έπειτα, σε ερώτηση σχετικά με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άρση των μέτρων, σημείωσε: «Εμείς συμφωνούμε πρώτα και κύρια να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία. Σε πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές η κυβέρνηση δεν άκουσε την Επιτροπή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ψευδόμενος μέσα στη Βουλή έλεγε ότι δεν έχει μελέτη που λέει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν πιο πολλοί απ’ ότι εντός ΜΕΘ. Μετά αποδείχτηκε ότι είχε την μελέτη των κ. Τσιόδρα-Λύτρα στα χέρια του».

«Όταν έρχεται ένας προϋπολογισμός που έχει μείωση των δαπανών για την υγεία εν μέσω πανδημίας…καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει», παρατήρησε. Στη συνέχεια, στις αιτιάσεις για την υποτιθέμενη μη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πανδημία, ανέφερε: «Αν θυμάστε καλά, στην αρχή της πανδημίας είχαμε κάνει, όλη η κοινοβουλευτική ομάδα, βίντεο για να προτρέψουμε τον κόσμο για το ‘Μένουμε Σπίτι’. Φτάσαμε σε μέτρα που άγγιζαν τα όρια του Συντάγματος, όπως τη μη κυκλοφορία…δεν βγήκαμε να το καταγγείλουμε. Είχαμε τέτοια στάση γιατί ξέραμε ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα: να κάνει περισσότερες ΜΕΘ, να ενισχύσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να κάνει περισσότερες τάξεις στα σχολεία…»

«Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραλάβαμε 330 ΜΕΘ και εν μέσω μνημονίων και δημοσιονομικών περιορισμών- που οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάφεραν να μας βάλουν- και χωρίς να υπάρχει πανδημία, προβήκαμε σε αύξηση 30%», σημείωσε για τις κλίνες ΜΕΘ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους και τους νοσούντες εκτός ΜΕΘ, ανέφερε: «Τώρα όταν είναι γύρω στους 500-600 οι διασωληνωμένοι, γιατί υπάρχουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ αν οι ΜΕΘ είναι 750; Δεν λέει πάντα αλήθεια η κυβέρνηση. Δυστυχώς ακόμα, 100 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους. Μέχρι να έρθει η πανδημία η κυβέρνηση δεν είχε κάνει ούτε μία ΜΕΘ, ούτε μία πρόσληψη. Σήμερα υπηρετεί 10000 λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με πέρσι».

Κλείνοντας, σημείωσε: «Η κ. Ράπτη συγκρίνει μία κυβέρνηση που δεν έχει Σύμφωνο Σταθερότητας -έχει χαλαρώσει-, έχει 37δις αποθεματικό που αφήσαμε εμείς…και δεν ενισχύει το ΕΣΥ ούτε βέβαια προστατεύει την κοινωνία από την ακρίβεια αφού πλέον μειώνει τα ήδη ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης…».

 

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/rPkRGGV3N2I

 

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Βουλευτής Φλώρινας

Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.