Π. Πέρκα στο ΑΡΤ: «Κανείς δεν κατανοεί τον αυτοθαυμασμό της κυβέρνησης και το ‘πάμε σε όλα καλά’» (video)

 Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Π. Πέρκα, τοποθετήθηκε για τα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας, την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, το άνοιγμα των σχολείων:

  • Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους καθώς είναι τραγική η κατάσταση. Φαίνεται πως βρισκόμαστε στην χειρότερη στιγμή της πανδημίας και γι’ αυτό εγκαλούμε την κυβέρνηση.
  • Ζητούμε πιο σοβαρές αποφάσεις και προβλέψεις, να ακούγονται οι ειδικοί και να βλέπουν τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.
  • Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Φλώρινα, σε κατ’ οίκον περιορισμό, νοσώντας από CoVID-19 -ευτυχώς με πολύ ήπια συμπτώματα καθότι είμαι τριπλά εμβολιασμένη. Το παράδοξο είναι ότι εγώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα μπορούσα να είμαι έξω, αφού οι πέντε μέρες πέρασαν. Ναι, αλλά τα τεστ που κάνω δείχνουν συνεχώς θετικά. Επομένως ακολουθώ από μόνη μου ένα πρωτόκολλο ασφαλείας για να μη θέσω σε κίνδυνο κανέναν γύρω μου. Είναι πιο επικίνδυνη απ’ ότι φαίνεται η Όμικρον σε ό,τι αφορά κυρίως στη μεταδοτικότητα.
  • Τώρα ακούω για μελέτη σε ότι αφορά στο 50+1. Θα θυμηθώ μία μελέτη των κ. Τσιόδρα-Λύτρα που διέφυγε της προσοχής του Πρωθυπουργού, ο οποίος μας έλεγε προφανώς ψευδόμενος στη Βουλή: «δεν ξέρω καμία μελέτη που να λέει ότι όσοι είναι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν πιο εύκολα από αυτούς που είναι εντός» …
  • Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο το πρωτόκολλο για τα σχολεία 50+1. Είναι απαράδεκτο.
  • Δεν λέει κανείς ότι δεν πρέπει να έχουμε ανοιχτά σχολεία. Προφανώς και πρέπει να έχουμε ανοιχτά, αλλά δεν θα συμβεί κάτι με το να παραταθούν κατά μία εβδομάδα οι διακοπές -τώρα που είναι στο peak της η πανδημία- ώστε να δούμε τι γίνεται.
  • Βγαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και παρακαλούν για ενίσχυση και είναι οι άνθρωποι έξαλλοι. Ο κ. Καπραβέλος δήλωσε ότι σε λίγο θα βάζουμε ΜΕΘ στο πάρκινγκ. Πρέπει να μείνουν ανοιχτά και τα νοσοκομεία.
  • Έχει φανεί η υπερμεταδοτικότητα της Ο. Εδώ στη Φλώρινα που είμαι εγώ, η μεταδοτικότητα είναι στο 10,5%. Είμαστε σχεδόν όλοι με CoVID.
  • Δεν είναι μόνο η εμμονή τους. Είναι γνωστή όλη η ιστορία που έκανε η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση με την CISCO. Βγήκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και ζήτησε να γίνουν αλλαγές στην τηλεκπαίδευση για να λειτουργήσει στα σχολεία. Γι’ αυτό λοιπόν ανοίγουν έτσι τα σχολεία, γιατί δεν έκαναν αυτά που έπρεπε και δεν έχουν Webex.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας κατέθεσε ένα σωρό προτάσεις. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή να ακολουθηθεί το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών: κάνουν μικρότερα τμήματα, έχουν μονά θρανία, παρέχουν δωρεάν τεστ και μάσκες. Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Τα σχολεία έκλειναν και άνοιγαν με τον ίδιο τρόπο και πλέον με συγχωνεύσεις και περισσότερους μαθητές στις τάξεις.
  • Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει λιγότερους εργαζόμενους από πέρσι. Είπαμε για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, είπαμε για συνταγογράφηση των τεστ.
  • Έχουμε ουρές για τεστ. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ουρές. Μάλιστα καταθέσαμε και ερώτηση για να δούμε πόσα από τα καθημερινά τεστ γίνονται από δημόσιους φορείς και πόσα από ιδιωτικούς. Πληρώνει ο κόσμος και στήνεται στην ουρά των φαρμακείων.
  • Δεν κατανοώ τον αυτοθαυμασμό της κυβέρνησης και το «τα πήγαμε σε όλα καλά». Πως γίνεται όταν είμαστε πρώτοι σε θύματα, σε κρούσματα, σε εκτός ΜΕΘ. Είναι απαράδεκτο αυτό που έχει γίνει στη χώρα. Κάναμε ένα σκληρότατο lock down πέρσι με πολύ λιγότερους νεκρούς σχετικά με αυτό που ζούμε σήμερα. Τώρα όλα ανοιχτά και όλα ωραία.
  • Κυρίως όμως, εξακολουθούν να μη στηρίζουν το ΕΣΥ. Γιατί δεν κάνουν προσλήψεις; Γιατί η ΝΔ είχε σκοπό -και την καθυστέρησε η πανδημία- να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια υγεία. Όπως ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Τώρα λόγω πανδημίας το ‘τρενάρει’, αλλά λέει…δεν θα προσλάβουμε κιόλας. ‘Πεταμένα λεφτά’ είπε ο κ. Πέτσας για την στήριξη του ΕΣΥ.
  • Σήμερα λοιπόν θα έπρεπε να είναι όλοι τους πιο σοβαροί, πιο σεμνοί και να κάνουν αυτοκριτική. Γιατί φτάσαμε σε άλλη μία κρίση; Πάλι αυτή η χώρα κι αυτός ο λαός το πληρώνει πιο ακριβά; Κάτι φταίει, κάποιες επιλογές.

 

Για τα μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης, σημείωσε:

 

  • Είναι η τέταρτη φορά που εξαγγέλλει τα ίδια πράγματα ο Πρωθυπουργός και κάθε φορά τα αλλάζει. Από τη ΔΕΘ ξεκίνησε με 80% κάλυψη της αύξησης της ρήτρας αναπροσαρμογής για την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Δεν έγινε τίποτα και έμεινε στο κενό όλο αυτό.
  • Έπειτα επαν-εξαγγέλλει και ώσπου να βγει μια ΚΥΑ…άλλαζε η ΚΥΑ. Πάμε να δούμε τι είπε τώρα -και θα το εξηγήσω με παράδειγμα: για ένα νοικοκυριό που κατορθώνει να μείνει στις 300 KW, έχει μειώσει την επιδότηση σε σχέση με τον Δεκέμβρη. Τότε ήταν 47,6 € και σήμερα η εξαγγελία λέει για 42€ όταν η ρήτρα αναπροσαρμογής αυξάνεται. Μιλάμε για πτώση την ενίσχυσης και το φέρνουν ως καινούργιο μέτρο που ουσιαστικά μειώνει!
  • Εννοείται πως όλα τα μέτρα που λένε ισχύουν από τον Ιανουάριο, αλλά δεν λένε τίποτα στους συμπολίτες μας για τους λογαριασμούς του Οκτώβρη-Νοέμβρη-Δεκέμβρη, οι οποίοι είναι τριπλάσιοι.
  • Πάμε και στους αγρότες όπου εκεί έχουμε τον μεγάλο εμπαιγμό. Σε μία από τις πολλές εξαγγελίες που κατά καιρούς κάνει ο κ. Σκρέκας και ο Πρωθυπουργός, είχαν πει ότι θα καλυφθεί το 80%. Σήμερα το 80% έγινε 50% και μάλιστα είπε είναι 65€. Όμως το 65€/kwh, με συγχωρείτε, αλλά είναι ουσιαστικά 28% με την ρήτρα αναπροσαρμογής να φτάνει περίπου στα 232€.
  • Εμπαίζουν τον κόσμο; Δεν θα δει ο κόσμος τον λογαριασμό του και την ακρίβεια με αυτή την πενιχρή επιδότηση και την κοροϊδία της κυβέρνησης;
  • Και φυσικά κουβέντα για τις ευάλωτες ομάδες, για επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου, για την ρευματοκοπή…
  • Η ενεργειακή κρίση είναι όντως παγκόσμιο φαινόμενο. Έλα όμως που η χώρα μας είναι πρώτη και πιο ακριβή χώρα στο ρεύμα. Πώς τα καταφέρνει αυτά η κυβέρνηση να έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα;
  • Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που βρήκε 37δις από την προηγούμενη. Βρήκε Ταμείο Ανάκαμψης και χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Άρα είχε το περιθώριο να δώσει λεφτά εκεί που έπρεπε και όχι εκεί που τα δίνει.
  • Για την ενεργειακή κρίση συνεχίζει να επιδοτεί την ακρίβεια και δεν παίρνει κανένα μέτρο για την χειραγώγηση των τιμών, για την αισχροκέρδεια, την οποία πλέον καταγγέλλουν και οι μεγάλοι καταναλωτές και η βιομηχανία.

 

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/MqY7JHqAHSA