Π. Πέρκα στο ART TV: «Ανάλγητες πολιτικές, ακραία φτώχεια» (video)

Για τη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα τραγικό γεγονός και θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σ’ αυτό το βαθύ πόνο, στην οικογένεια, στους φίλους, στους καθηγητές, σ’ όλο τον κόσμο, αλλά συγχρόνως θα πρέπει όλοι να συναισθανθούμε ότι κάτι δεν κάνουμε καλά, ο καθένας σ’ αυτό που του αναλογεί πραγματικά. Γιατί πέρα από το τι νομοθετούμε, τι κάνει η Πολιτεία, η Αστυνομία, δε γίνεται να μένουμε αμέτοχοι. Να μην αρχίζουμε να συνηθίζουμε τη βία, αυτό είναι το τραγικό μήνυμα που πρέπει να βγει από αυτή την ιστορία.

Και να ψάξουμε τις αιτίες, να ψάξουμε πώς καλλιεργούνται αυτές οι ομάδες, γιατί εδώ πρόκειται για ομάδα, δεν είναι ξαφνικά ένα άτομο. Ποιος τις ενθαρρύνει, πώς τις αντιμετωπίζουμε πολιτικά, πολιτισμικά, παιδαγωγικά, κοινωνικά. Τέτοιου είδους εγκλήματα είναι πολύ μεγάλο χτύπημα για μια κοινωνία. Πιστεύω ότι υπάρχουν στιγμές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας – είναι και παγκόσμια φαινόμενα δυστυχώς – που εξέθρεψαν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές που ουσιαστικά δε δίνουν αξία στην ανθρώπινη ζωή, στη δημοκρατία, στο διάλογο, σ’ όλα αυτά για τα οποία ο νεαρός που έχασε τη ζωή του πάλευε και θα είχε ένα λαμπρό μέλλον.

Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους, πρέπει να το ψάξει η Αστυνομία. Τους βλέπαμε για παράδειγμα σε ομάδες αντιεμβολιαστών, για να μη θυμηθούμε τη συμφωνία των Πρεσπών και κάποιους ακραίους σε εκείνα τα συλλαλητήρια.

 

Για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στο ρεύμα

Θα έλεγα στους Βουλευτές της ΝΔ να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί ο κόσμος την ακρίβεια πια τη ζει και υπάρχει πλέον θέμα επιβίωσης για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η ακρίβεια είναι παροδικό φαινόμενο, το ίδιο και η πανδημία, η οποία γι’ αυτούς τελειώνει το Μάρτιο και με βάση αυτά τα επιχειρήματα στηρίχθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του κράτους.

Τα δε μέτρα για την ενέργεια κάθε μήνα άλλαζαν, από 9 ευρώ, 18, 36, 49 ευρώ το Νοέμβριο και μετά πανηγυρικά πήγαν 42 ευρώ, μόνο για τα νοικοκυριά – επιχειρηματίες, αγρότες, μικρές επιχειρήσεις; Όσο για το σύνηθες επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμιο φαινόμενο, το ίδιο ισχύει και για την οικονομική και για όλες τις κρίσεις, εμείς όμως όλες τις κρίσεις τις πληρώνουμε ακριβότερα, η χώρα μας είναι η πιο ακριβή χώρα σε τιμή ενέργειας, η οποία έχει και το χαμηλότερο κατώτατο μισθό. Όπως είναι πρώτη σε νεκρούς από την πανδημία, όπως ήταν η πρώτη που μπήκε στα μνημόνια.

Η ακρίβεια στο ρεύμα ξεκίνησε από το 2019 με αύξηση 20% και 500 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν οι καταναλωτές. Όταν οι τιμές των καυσίμων έπεσαν το 2020 λόγω της πανδημίας, αυτή η μείωση δε μετακυλίστηκε στους καταναλωτές, η ΔΕΗ κερδοσκόπησε, πουλούσε 4 φορές πάνω από τη χονδρική. Και η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί ανέβηκε η μετοχή της. Όσο και να επιδοτείς την ακρίβεια – και βεβαίως πρέπει να την επιδοτείς, γιατί ο κόσμος υποφέρει – το σημαντικό είναι να πάρεις μέτρα περιορισμού, για τη χειραγώγηση των τιμών, τα καρτέλ κτλ. Αφέθηκε όμως η αγορά ενέργειας, το χρηματιστήριο ενέργειας και το target model χωρίς εποπτεία.

Μάλιστα υπάρχει παραδοχή της κυβέρνησης ότι υπάρχει πρόβλημα, γιατί σε μετέπειτα νόμο έφεραν μια τροπολογία 8 μήνες μετά να γίνει εποπτικός μηχανισμός στη ΡΑΕ που θα ελέγχει, αλλά φυσικά δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, εξακολουθεί και κερδοσκοπεί και η ΔΕΗ και οι προμηθευτές. Άρα πρώτον πρέπει να υπάρχει εποπτεία, ώστε να μην έχουμε χειραγώγηση τιμών και να μην είμαστε πρώτοι στην ακρίβεια. Από κει και πέρα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το τελευταίο θα γίνει το Μάιο, αλλά ακόμα και τότε, από τα ποσοστά που διαρρέουν, φαίνεται ότι η αύξηση αυτή δε φτάνει στα 800 ευρώ που λέμε εμείς.

Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα για τα δημόσια οικονομικά. Δεν έχει ξαναγίνει μια κυβέρνηση να έχει την τύχη να έχει βρει 37 δισ. ευρώ από την προηγούμενη. Να έχει την τύχη να μην έχει υποχρεώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω πανδημίας να έχει χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μια κυβέρνηση που έχει Ταμείο Ανάκαμψης κι ένα σωρό πόρους λόγω πανδημίας. Συγχρόνως, δίνει ένα σωρό λεφτά σε ΜΜΕ για να τη «λιβανίζουν» και 5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και επιδίδεται σε ράλι εξοπλισμών. Δε δέχομαι λοιπόν ότι δε μπορεί να στηρίξει τον ελληνικό λαό σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή με σοβαρά επιδόματα, με αύξηση του κατώτατου μισθού, με μείωση των ΕΦΚ.

 

Για το αν ο Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι «κρυπτόμενος»

Εννοείται ότι δε θα πω εγώ στον κ. Ανδρουλάκη αν θα πρέπει και πώς και πότε θα κάνει δήλωση, αλλά θα ήθελα να πω ότι η κυβέρνηση κάνει «επίθεση στην πραγματικότητα». Δυστυχώς τα περισσότερα νομοσχέδια τα ψηφίζουν μόνοι τους. Είναι μέτωπο η αντιπολίτευση, δεν είναι μόνο η αξιωματική, είδατε ότι έχει και κάποιες κοινές προτάσεις. Όταν λοιπόν η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, κάνει επίθεση, σήμερα στο ΚΙΝ.ΑΛ., αύριο στο ΣΥΡΙΖΑ, διορθώνω, στο ΣΥΡΙΖΑ πάντα.

Δεν έχω λόγο να πω εγώ για το αν παίρνει θέση ο Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. για ένα θέμα που αφορά το κόμμα του και τη ΝΔ. Μπορώ όμως να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι δεν αντέδρασε στο ακραίο για τα κοινοβουλευτικά ήθη περιστατικό που γίνεται για πρώτη φορά στη μεταπολευτική περίοδο, να κλείσει ο προεδρεύων κ. Αθανασίου το μικρόφωνο σε βουλευτή, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στη ΧΑ.

 

Για τη Novartis

Ένα μόνο θέλω να πω, που θα το πει όλος ο κόσμος και θα το γράψει και ο ιστορικός του μέλλοντος. Σε όλο τον κόσμο είναι σκάνδαλο, στη χώρα μας σκευωρία, ντροπή!

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/-VEpfMlzeTg