Π. Πέρκα: Το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αυτό που κράτησε την κοινωνία όρθια

  Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας  

            Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κ. Πέρκα, αρχικά έδωσε τις ευχές της για υγεία και χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο μέσα σε αυτή την δύσκολη υγειονομική κρίση που ακόμα διανύουμε.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, απάντησε: «Έτσι φαίνεται. Σιγά-σιγά θα πρέπει να μπούμε σε μία λειτουργία του κράτους, της κοινωνίας και της οικονομίας. Γιατί ξέρετε, αυτό που λέμε και μεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετ’ επιτάσεως, δυστυχώς μετά την υγειονομική κρίση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σοβαρή οικονομική κρίση. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείναμε και το πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’ με κάποια μέτρα που πρέπει εμπροσθοβαρώς να ληφθούν. Συγκεκριμένα, να αξιοποιήσει η κυβέρνηση αυτό που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ -συν την ρύθμιση του χρέους που δίνει μεγάλο χρονικό ορίζοντα αλλά και φυσικά την έξοδο από τα μνημόνια».

Σημείωσε δε, πως αν δεν υπήρχε αυτό το ‘μαξιλάρι’ θα μπορούσε η χώρα να έχει χρεοκοπήσει χωρίς να το αντιληφθούμε. «Με την έννοια αυτή και επειδή πρέπει να κοιτάμε την επόμενη μέρα, θα έλεγα πως πρέπει να βγουν δύο άμεσα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αναγκαία στήριξή του. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. σε ότι αφορά στην δημόσια υγεία. Είναι γνωστά αυτά τα περί ιδιωτικής υγείας – νοσοκομείων και πάντα εμείς λέγαμε και αποδεικνύεται πια δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη- πως τα προηγούμενα χρόνια η λιτότητα και οι ιδιοτελείς ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού, που μάζευαν και μείωναν τις χρηματοδοτήσεις του δημοσίου συστήματος υγείας με στόχο να μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει μεγάλα κομμάτια. Δυστυχώς, αποδεικνύεται τραγικό. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ιταλία με τις αντίστοιχες πολιτικές που εφαρμόστηκαν εκεί».

Έπειτα, εξηύρε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας και της οικονομίας, σημειώνοντας: «Ξέρετε, η επόμενη μέρα θα έρθει και δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αυτό που κράτησε την κοινωνία όρθια όσο γίνεται. Να υπενθυμίσω αντί να κάνουμε τις 7500 απολύσεις που είχαν νομοθετήσει, όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση κάναμε 19500 προσλήψεις. Αυξήσαμε την χρηματοδότηση εν μέσω μνημονίων όσο γινόταν –ήθελε όντως πολύ δουλειά ακόμα. Το δεύτερο σημείο, είναι αυτό της οικονομίας. Από την στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανέλαβε με γεμάτα ταμεία και ρυθμισμένο χρέος, θα μπορούσε σε αυτή την φάση να ξοδέψει από αυτό το ‘μαξιλάρι’, αλλά με διαφάνεια και ενημέρωση της Βουλής, διότι ακούμε διάφορα αυτές τις μέρες».

Καυτηριάζοντας την αμφιβόλου ποιότητας διαδικασία κατάρτισης των επιστημόνων, που αποτελεί σκάνδαλο και εμπαιγμό, σχολίασε: «Η πόλη μας έχει πολλούς δικηγόρους, μηχανικούς και επιστήμονες οι οποίοι τις τελευταίες μέρες παρακολούθησαν αυτά τα ‘voucher’, είχαν μια δυσάρεστη έκπληξη. Βρήκαν έννοιες του τύπου ‘σκοιλ ελικικού’, ‘μετζού’…πράγματα απίστευτα και φυσικά προσβολή για τους επιστήμονες της χώρας μας, οι οποίοι είναι υψηλού επιπέδου. Να μπαίνουν σε προγράμματα που λένε ‘πως ανοίγεις και πως κλείνεις τον υπολογιστή’ για να πάρουν 600 ευρώ. Ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να πάρουν απευθείας 800 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ διότι δικαιολογείται και θα μπορούσε να γίνει. Και τι κάνουνε; Δίνουν επιπλέον 80 εκ. ευρώ σε αμφιβόλου ποιότητας ΚΕΚ, για να δώσουν αυτά τα voucher και να πάρουν οι επιστήμονες 600 ευρώ αντί για 800. Αυτά όλα τα έχουμε θέσει και μπαίνουν στη δημόσια κουβέντα γιατί η χώρα και η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει δεύτερη οικονομική κρίση».

«Πρέπει να υπάρχει ισχυρή κρατική παρέμβαση και ζεστό χρήμα. Το πρόγραμμά μας αναφέρεται σε 26 δις που πρέπει να πέσουν στην οικονομία. Τα 14 δις να δοθούν ως ζεστό χρήμα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και τα 12 δις ως εγγυοδοτήσεις. Ξέρετε υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για μαγαζιά που έκλεισαν και κινδυνεύουν να μην ανοίξουν μετά την κρίση. Αυτά τα επισημαίνουν όλοι οι οικονομολόγοι, τα μέτρα πρέπει να παίρνονται πριν έτσι ώστε να στηρίζεται η ζήτηση. Όχι βλέποντας και κάνοντας. Φοβάμαι πολύ, όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, ότι προχωρούν σε ‘ανοσία αγέλης της οικονομίας’ σύμφωνα με τις απόψεις του ΣΕΒ, δηλαδή οι μικροί θα πεθάνουν και θα ζήσουν οι μεγάλοι. Αυτό είναι το μότο του νεοφιλελευθερισμού. Πράγματι, είναι πολύ τραγική η κατάσταση. Μόλις προσπάθησε η χώρα να κάνει κάποια βήματα προς κάποια ανάπτυξη», σημείωσε για την οικονομική πολιτική της χώρας.

Ακόμη, πρόσθεσε για τα πεπραγμένα της οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ διότι αυτά δεν ακούγονται πια από τα ΜΜΕ: «Εμείς τον Ιούλιο παραδώσαμε την χώρα με ανάπτυξη 2,8%. Το 3ο τρίμηνο του 2019, με την Ν.Δ. η ανάπτυξη -όχι μόνο δεν έφτασε το 4% όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά- αλλά είχε πέσει στο 1% και στο πρώτο τρίμηνο του 2020 έχουμε πάλι υπο-απόδοση σε ότι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή, η οικονομία με κουμπάρους-φίλους και δωράκια στους ισχυρούς με φοροαπαλλαγή των πλουσίων δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Αν δεν στηρίξεις την εργασία και την μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορούμε να πάμε καλά».

Έπειτα, επανερχόμενη στα ζητήματα υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, δήλωσε: «.Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα εφόσον ξεπεράσουμε το ζήτημα της πανδημίας, όπου και εκεί χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια για στήριξη του ΕΣΥ και μόνιμες προσλήψεις. Είχαμε ετοιμάσει 4000 μόνιμες προσλήψεις – όχι συμβάσεις. Πρέπει όλοι να έχουν μια μόνιμη σταθερή εργασία για να δοθεί η ανάλογη προσοχή. Επίσης, πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει και με αυτά τα τεστ. Δεν γίνονται τεστ για να γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό υπάρχει ανοσία στην κοινωνία. Πόσοι το έχουν περάσει, τι ακριβώς γίνεται…Ναι μεν τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν έγκαιρα και έχουμε καλά αποτελέσματα και μπράβο στον Ελληνικό λαό που τα ακολούθησε, αλλά ωστόσο θα μου επιτρέψετε να πω ότι κάτι θα πρέπει να κάνει κι αυτή η κυβέρνηση όσο ο λαός ακολουθεί τα μέτρα και να εκμεταλλευτεί αυτόν τον χρόνο. Δηλαδή, να κάνει προσλήψεις, να κάνει ΜΕΘ, τεστ, έναν σχεδιασμό κι αυτό δεν βλέπουμε να γίνεται».

Σχετικά με την στάση της Ε.Ε. για τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σημείωσε: «Να υπάρξει μια αμοιβαιοποίηση όλου του προβλήματος, πράγμα που αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια και βλέπουμε τις χώρες του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο να το ζητάνε επιτακτικά. Δυστυχώς η κυβέρνηση -ενώ στην αρχή ήταν υπέρ και λέγαμε μπράβο γιατί βρίσκονται επιτέλους στην σωστή πλευρά της ιστορίας-  τώρα βλέπουμε να επιχαίρει για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία είναι 540 δις  και είναι ελάχιστο ποσό για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Χρειάζεται μια αμοιβαιοποίηση όλης αυτής της κατάστασης και το διακύβευμα είναι να μπορέσει να σταθεί όρθια όλη η Ευρώπη».

Σε ερώτηση για τα τοπικά ζητήματα και συγκεκριμένα για το χρόνιο αίτημα της δημιουργίας του αρδευτικού Πρεσπών και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, δήλωσε: «Εγώ χάρηκα πάρα πολύ με αυτή την εξέλιξη και μάλιστα έβγαλα και μια σχετική ανακοίνωση. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της περιοχής των Πρεσπών, το οποίο στηρίξαμε πάρα πολύ και προσωπικά το στήριξα. Είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα 2014-2020 του ΕΣΠΑ με Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης τον Στ. Αραχωβίτη. Είχε έρθει και είχε κάνει την εξαγγελία τον Μάϊο του 2019 και πολύ σωστά η κυβέρνηση το προχώρησε. Το λέω γιατί δεν είναι αυτονόητο. Είναι πάρα πολλά έργα σε όλη την επικράτεια που έχουν παγώσει και η κυβέρνηση έχει αναστείλει διαγωνισμούς π.χ. το Μετρό Θεσσαλονίκης, το Πάτρα-Πύργος, πάρα πολλά…Εδώ λοιπόν ευτυχώς συνεχίζεται. Θα δώσει μεγάλη ανάσα στην περιοχή και γι’ αυτό είναι αυτό που λέμε πάντα ότι ένα έργο και μία σοβαρή μεταρρύθμιση ξεπερνάει την μέση θητεία μίας κυβέρνησης και ενός Υπουργού. Πρέπει η επόμενη λοιπόν να μην μπαίνει στην λογική του ράβε-ξήλωνε αλλά να συνεχίζει αυτό που έχει βρει. Με την έννοια αυτή, αυτό ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη».

Σχετικά με την ίδρυση του εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στην Πρέσπα και την σημαντικότητά του, παρατήρησε: «Εμείς βέβαια θα επιμείνουμε να είναι μόνιμο το πυροσβεστικό κλιμάκιο γιατί απ’ ότι λένε οι κάτοικοι και οι φορείς των Πρεσπών, δυστυχώς έχουμε φωτιές όλο τον χρόνο, εισαγόμενες και μη, έχουμε πυκνή καύση ξυλείας. Αλλά εν πάσει περιπτώσει έγινε το πρώτο βήμα».

Τέλος, κλείνοντας την ραδιοφωνική της παρουσία, η κ. Πέρκα απευθυνόμενη στους κατοίκους της Φλώρινας δήλωσε: « Είμαστε εδώ, είμαστε όλοι μαζί. Θα περάσουμε και αυτή τη δυσκολία. Θα έχουμε όμως και το νου μας για να σχεδιάσουμε μαζί και να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Εννοώ τον Νομό μας, πέρα από τα γενικά της χώρας, γιατί πραγματικά το λέμε πάντα αυτό, έχει αδικηθεί. Ας βρούμε ένα σημείο συνεννόησης. Είναι ανοιχτή η πόρτα μου και θέλω πραγματικά, ειδικά τώρα με την κρίση του κορονοϊού, να βοηθήσω για όλα τα προβλήματα όπως αυτά των υλοτόμων, του αγροτικού τομέα, το μεγάλο θέμα της Δ.Ε.Η. Πρέπει κάπως να συνεννοούμαστε, να έχουμε μια κοινή γραμμή και να τα παλεύουμε. Είμαι αισιόδοξη, πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους και όλες, με υγεία. Γιατί καταλάβαμε πως δεν υπερισχύει το εγώ, είμαστε το ‘εμείς’. ».

 

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

https://soundcloud.com/perkapeti/21042020a

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών