Π. Πέρκα: Το πελατειακό κράτος της ΝΔ με την σφραγίδα Κεραμέως

Μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται η περιοχή μας στο πλαίσιο της βίαιης απολιγνιτοποίησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρωτεργάτη την κ. Κεραμέως, αφού φρόντισε πρώτα να αναστείλει τη λειτουργία των έξι (6) νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που συστήθηκαν από το Ν. 4610/2019 (Κινηματογράφου και Τροφίμων & Διατροφής στη Φλώρινα), να καταργήσει τα Διετή Προγράμματα Σπουδών των ΕΠΑ.Λ (Αργυροχρυσοχοΐας – Αμπελουργίας/Οινοποιίας στη Φλώρινα) καθώς επίσης να απομονώσει και να υποβαθμίσει μέσω της αντιστοιχίας τα νεοσύστατα Τμήματα του Ιδρύματος, καταθέτει σήμερα ένα σχέδιο νόμου που έρχεται να απορρυθμίσει πλήρως την επαγγελματική εκπαίδευση και να επισφραγίσει όλο το ξήλωμα – που εδώ και ενάμισι χρόνο επιχειρεί- στα ζητήματα παιδείας της χώρας μας.

Επιπλέον σαν να μην έφτανε όλο αυτό, υλοποιώντας το αναχρονιστικό Σχέδιο Πισσαρίδη και με περίσσιο θράσος προσθέτει στο εν λόγω νομοσχέδιο το άρθρο 114 «Τοπική πρόσκληση πρόσληψης ωρομισθίων», το οποίο καθιστά τους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης κυρίαρχους στην επιλογή ωρομισθίων.

Αυτό σημαίνει κατάφορη παραβίαση των πινάκων αναπληρωτών μέσω ΑΣΕΠ άρα και της αντικειμενικής κρίσης και επιλογή σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» που μπορεί να συντρέχουν σε τοπικό επίπεδο, ωρομισθίων από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα εξαρτώνται πλήρως από τους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» και του «επιτελικού κράτους» ξηλώνει οτιδήποτε μπορούσε να εγγυηθεί διαφάνεια και αξιοκρατία παρακάμπτοντας θεσμούς όπως ο ΑΣΕΠ ακόμα και για τον διορισμό εκπαιδευτικών.

Η χώρα μας, οι μαθητές/τριες, οι φοιτητές/τριες μας και το εκπαιδευτικό μας δυναμικό δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτή την οπισθοδρόμηση και υποτίμηση που εξελίσσεται, εν καιρώ πανδημίας, μπροστά στα μάτια μας. Όχι άλλο ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ και τακτοποίηση ημετέρων. Τα σχέδια Κεραμέως και η ανεμελιά Μητσοτάκη δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.

 

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα