Π. Πέρκα: «Το Σχέδιο Μετάβασης δημιουργεί πιο πολύ ανησυχία κι απογοήτευση, παρά ελπίδα ότι θα συμβεί κάτι καλό στην περιοχή» (video)

Τηλεοπτική παρουσία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας 

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα αρχικά, δεχόμενη τις ευχές του δημοσιογραφικού πάνελ για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της στο χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος και της ενέργειας, σημείωσε πως αποτελεί πρόκληση και σπουδαία ευθύνη για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Έπειτα, ερωτώμενη για την πρόσφατη ανακοίνωση του «Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης», σημείωσε:

  • Κάναμε μια κοινή δήλωση με τον τομεάρχη Σ. Φάμελλο. Είναι κατώτερο των προσδοκιών μας. Δεν είχαμε βέβαια υψηλές προσδοκίες αναμένοντας παραπάνω από ένα χρόνο και μη βλέποντας τίποτα. Ελπίζαμε όμως σε τουλάχιστον 2-3 απτά σημεία για να πούμε ότι κάτι γίνεται.
  • Βλέπουμε ότι είναι μια παράθεση απόψεων και έκθεση ωραίων ιδεών. Είδαμε και στη συνέντευξη δεν μπόρεσαν να απαντήσουν σε καμία ερώτηση που αφορά στις χαμένες θέσεις εργασίας, για το πως μπορούν να δημιουργηθούν και να αντικατασταθούν αυτές που θα χαθούν, τι θα γίνει με τις αποκαταστάσεις, τις μετεγκαταστάσεις.
  • Φοβόμαστε πολύ ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την απολιγνιτοποίηση μόνος του και εκ των υστέρων προσπαθεί να την καλύψει με ένα σχέδιο που δεν υπάρχει. Κι αυτό το προσχέδιο που παρουσιάστηκε είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών όλων. Πιο πολύ δημιουργεί ανησυχία κι απογοήτευση, παρά ελπίδα ότι θα συμβεί κάτι καλό στην περιοχή.
  • Εμείς ως Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στον αναπτυξιακό νόμο είχαμε καταθέσει τροπολογία για να υπάρχει ειδική κατηγορία για τις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται ώστε να δοθούν φορολογικά κίνητρα.
  • Χρειάζεται να γίνει σοβαρός σχεδιασμός υλοποίησης και όχι έκθεση ιδεών σαν διπλωματική φοιτητική εργασία.

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι παρατηρήθηκε εγρήγορση και τάση επιτάχυνσης σε μία διαδικασία με χρονοδιάγραμμα στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, σχολίασε:

  • Αυτό είναι το τραγικό. Στον νομό μου το Αμύνταιο έχει κλείσει, η Μελίτη καθυστέρησε λόγω περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δεν λειτουργεί όπως πρέπει ακόμα. Επισημαίνουμε συνέχεια και φωνάζουμε ότι η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε καταθέσει προτάσεις αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν συνηθίζει να ακούει την αντιπολίτευση.
  • Εμείς λέμε ότι το Master Plan πρέπει να συζητηθεί με τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους Δημάρχους που έχουν επεξεργαστεί προτάσεις και εμάς που συνεχώς προτείνουμε λύσεις γιατί πλέον δεν είμαστε «στο παραπέντε αλλά στο και πέντε».
  • Έπρεπε ήδη να υπάρχει η υποδομή. Πως θα γίνει η χρηματοδότηση; με ποιες μελέτες; ποιες θα χρηματοδοτηθούν; Φοβόμαστε πολύ πως όλο αυτό μπορεί να δουλέψει προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και δυστυχώς έτσι δεν μπορεί να υπάρξει υπεραξία για τον τόπο.

Σχετικά με την έντονη ανησυχία για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και τις επενδύσεις ΑΠΕ που εμφανίζονται στην περιοχή, δήλωσε:

  • Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προωθούσαμε την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών με χωροταξία και ανάλογα με την παραγωγικότητα της γης. Δεν μπορείς να πράττεις χωρίς μελέτη, χωροταξία και ειδικά κριτήρια.
  • Εννοείται πως υποστηρίζουμε τις Α.Π.Ε. καθότι αποτελούν το μέλλον, αλλά αυτές δεν μπορούν να γίνονται τυχαία και εις βάρος άλλου τομέα. Δεν μπορούν όλα τα χωράφια να γεμίσουν φωτοβολταϊκά. Κάποια τα χάσαμε λόγω της εξόρυξης λιγνίτη και δεν πρέπει να ξαναδούμε να συμβαίνει το ίδιο με τις Α.Π.Ε.
  • Είναι πια ευρωπαϊκή κατεύθυνση και είναι μέσα στην Πράσινη Συμφωνία, να γίνονται ενεργειακές κοινότητες έτσι ώστε η κοινότητα, η κοινωνία να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει.
  • Δεν είναι το ζητούμενο να δημιουργούνται τεράστια πάρκα σε μεγάλες εκτάσεις και να τα εκμεταλλεύεται και να ωφελείται για παράδειγμα μια γερμανική εταιρία όπως πρόσφατα δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
  • Εμείς στηρίζουμε και επιμένουμε στη δική μας νομοθέτηση που αφορά στις ενεργειακές κοινότητες. Εκεί μπορεί να εμπλακεί και η τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το μέλλον.

Σχετικά με την Φλώρινα και το έργο της τηλεθέρμανσης, παρατήρησε:

  • Η κατάσταση στον νομό μου είναι ακόμα πιο τραγική σε ότι αφορά το έργο της τηλεθέρμανσης. Εκεί επενδύθηκε ένα κεφάλαιο, έγινε κάποιο έργο και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σταμάτησε αφού έγινε προμήθεια υλικών και τώρα παύει για να γίνει έργο φυσικού αερίου για οικιακή χρήση το οποίο αποτελεί αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας