Π. Πέρκα: «Χρειαζόμαστε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, μια διαφορετική πολιτική, στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής» (video)

Δευτερολογία της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου (ν/σ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων απολιγνιτοποίησης» 

«Σήμερα πραγματικά, θα το πω λαϊκά, μας τρελάνατε…», δήλωσε η κ. Πέρκα στην έναρξη της δευτερολογίας της, αναλύοντας τις αντιφάσεις στις τοποθετήσεις της συμπολίτευσης. «Η κλιματική κρίση είναι η πρόκληση του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να είναι εκτός πολιτικής. Αφορά το πώς μετακινούμαστε, ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο, ποια είναι η προτεραιότητα στις φυσικές καταστροφές, τι κάνουμε με τους κλιματικούς πρόσφυγες…Είναι πολιτική η διαφοροποίηση και σας το είπα στις Επιτροπές. Υπάρχει πολιτική διαφοροποίηση στην παγκόσμια πολιτική σκηνή για το πώς αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση, δεν καταργούμε την ταξική πάλη, δυστυχώς…θα παρομοιάσω την πράσινη μετάβαση με την βιομηχανική επανάσταση. Εάν πούμε ότι η βιομηχανική επανάσταση ήταν εκτός πολιτικής, κάνουμε τεράστιο λάθος. Τότε διαμορφώθηκαν οι πολιτικοί πόλοι στην παγκόσμια πολιτική σκέψη: Μάρξ, Α. Σμιθ, Ρικάρντο…τώρα θα πούμε ότι η πράσινη μετάβαση θα γίνει και είμαστε όλοι μαζί; Δεν είμαστε όλοι μαζί. Γι’ αυτό κ. Υπουργέ δεν ψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Γιατί πάει σε αυτό το μοντέλο που μας έφερε εδώ. Η αποπολιτικοποίηση της κλιματικής καταστροφής και ο νεοφιλελευθερισμός μας έφερε σε αυτή την κατάσταση».

Η Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως το κύριο πολιτικό ερώτημα δεν είναι αν έχουμε κλιματική κρίση ή αν θέλουμε απολιγνιτοποίηση. Αυτό έχει απαντηθεί. Προφανώς και ναι. «Είναι το πώς θα γίνει, με ποιο τρόπο, πώς θα είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο, ποιος θα μείνει πίσω, θα γίνουν 2-3 μεγάλες επενδύσεις ή θα είναι μέσα οι τοπικές κοινωνίες; Όλα αυτά που αναλύσαμε αυτές τις μέρες στις Επιτροπές. Αυτό είναι το διακύβευμα», σημείωσε δηκτικά.

«Απογοητεύτηκα για δεύτερη φορά σήμερα. Τόσο ανενημέρωτοι; Και δεν μας ακούτε; Τι συγκρίνετε; Ανόμοια πράγματα το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το συγκρίνετε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για το οποίο η κουβέντα ξεκίνησε το 2019 στην ΕΕ. Το 2021 έγινε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016-17-18 να σκεφτεί, τι; Θέλετε να μας πείτε ότι εσείς κάνατε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης; Θα τα επαναλάβω μήπως τα εμπεδώσετε: συγκρίνετε το πρώτο εθνικό ταμείο που είχε 60 εκ. ευρώ, που απευθυνόταν στις συγκεκριμένες περιοχές και έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε ορίζοντα μια 15ετία για απολιγνιτοποίηση. Αυτοί ήταν οι στόχοι τότε. Εμείς στην Ευρώπη παλεύουμε το 65% αντί για το 55% κι εσείς παλεύετε το taxonomy ώστε να μπει η αποθήκευση του άνθρακα και του φυσικού αερίου στις βιώσιμες επενδύσεις. Τα μαθαίνουμε. Αυτά παλεύετε και κάνετε μονάδες φυσικού αερίου», σημείωσε για το τι ευαγγελίζεται και προσπαθεί να πετύχει η ΝΔ στην Ευρώπη.

Σχετικά με τις τοποθετήσεις των Βουλευτών ΝΔ Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε: «Με απογοήτευσαν ιδιαιτέρως οι Βουλευτές της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία…πολύ χαμηλές φιλοδοξίες. Εγώ θέλω όταν κόβεται η τηλεθέρμανση στη Φλώρινα να βγουν όλοι έξω και να πουν ότι είναι ‘state of the art’ – γελάει όλη η Ευρώπη. Να το πουν ότι το φυσικό αέριο στα σπίτια δεν χρηματοδοτείται από τα ευρωπαικά ταμεία, άρα καταναλώνουμε εθνικούς πόρους που θα λείψουν από αλλού. Ο ένας Βουλευτής σας μίλησε για συνέχεια λειτουργίας του λιγνίτη, ο άλλος μας κατηγόρησε γιατί κλείσαμε τον λιγνίτη, άλλοι ότι είμαστε εμείς με τον λιγνίτη…μας τρελάνατε, αλήθεια. Αποφασίστε. Ξεκάθαρα. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε; Είμαστε με την πράσινη μετάβαση και αναγνωρίσαμε την κλιματική κρίση χρεώνοντάς τη στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο παραγωγής, διακίνησης, διανομής κλπ».

«κ. Υπουργέ είναι πολύ βαρύς ο μετασχηματισμός και έχετε πάρει μια καυτή πατάτα, που μάλιστα την έχετε πάρει πολύ αργά. 2,5 χρόνια…έκανε μια εξαγγελία ο Πρωθυπουργός και δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα. Για τους πόρους δεν θα τα ξαναπώ. Αν υπάρχουν τόσα λεφτά όσα λέτε, δώστε κάτι για τους ανέργους. Είναι ξαφνικός θάνατος για την περιοχή. Πότε θα το καταλάβετε; Είδατε τα χρέη των ανθρώπων που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν;», παρατήρησε.

Σχετικά με τις αιτιάσεις στις ομιλίες Βουλευτών της ΝΔ, σημείωσε: «Αναφέρθηκαν και ήταν τόσο αδιάβαστοι. ‘Πουλήσατε τις μονάδες και γιατί τις πουλήσατε…’ Καλά δεν ξέρετε την υπόθεση του antitrust; Υπήρχε καταγγελία από το 2003, ότι  η  ΔΕΗ είχε προνομιακή σχέση με τους λιγνίτες και έπρεπε να ισορροπήσει η αγορά, η οποία έφτασε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια το 2008 και επιδικάστηκε το 2018. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε όλα αυτά; Αν το ξέρετε είναι χειρότερο, αν είστε αδιάβαστοι το δικαιολογώ. Μικρή ΔΕΗ; Δικό σας σχέδιο».

«Εγώ κατάλαβα -κι αυτό είναι τραγικό γιατί εμείς γελάμε ακούγοντάς το- ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Ήρθαν τα μνημόνια, καταστράφηκε η οικονομία…Δεν πάμε έτσι μπροστά με το να λέτε τέτοια τραγελαφικά. Δεν εξυπηρετούμε τον τόπο. Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό;

Το 1992 ο Φουκουγιάμα δημοσιεύει το βιβλίο σύμβολο «Το τέλος της ιστορίας..» στο οποίο ουσιαστικά προφητεύει πως η διαλεκτική που έθρεψε τους πολέμους και τις επαναστάσεις δεν υπάρχει, σταμάτησε. Το δημοκρατικό μοντέλο κέρδισε. Η Ιστορία τελείωσε! . Μετά έγινε η πρώτη παγκόσμια σύνοδος με θέμα τη κλιματική αλλαγή και συμφωνήθηκε ο κίνδυνος της κλιματικής κρίσης και πάει και το βιβλίο του και πάνε όλα», στηλιτεύοντας την στάση της συμπολίτευσης.

Έπειτα, παρατήρησε προς τον αρμόδιο Υπουργό ότι οι συνεδριάσεις της συντονιστικής επιτροπής του ΣΔΑΜ δεν είναι διαβούλευση: «Τις παρακολουθώ όλες. Όταν αργούσαν να αναρτήσουν κάτι, κάναμε παρέμβαση. Από τον Ιούνιο έχει τελειώσει η ‘διαβούλευση’, κάναμε Ερώτηση και ΑΚΕ και τον Νοέμβρη αναρτήθηκαν. Δεν είναι διαβούλευση». Σημείωσε ότι ουσιαστικά συζητάμε το μοντέλο απολιγνιτοποίησης, το οποίο δεν ήρθε στη Βουλή. Η διαβούλευση δεν είναι ένα απλό ερωτηματολόγιο που δίνουν οι Περιφερειακές Αρχές και το συμπληρώνει όποιος θέλει, ούτε να μπορεί να παρακολουθεί ο πολίτης  ένα site για να λέει την άποψή του. «Δεν είναι αυτό εμπλοκή της κοινωνίας.  Είπατε ότι θα συμμετέχουν οι ΟΤΑ στις επιτροπές παρακολούθησης. Τι μας λέτε; Αυτό είναι υποχρεωτικό από τον Κανονισμό κοινών διατάξεων των Ταμείων. Είπατε ότι ενισχύεται η συμβολή της ΤΑ επειδή ένας υπάλληλος του ΠΕΠ θα ασχολείται με το ΠΔΑΜ. Αλήθεια; Οι ενεργειακοί Δήμοι δεν συμμετέχουν ούτε στην Συντονιστική Επιτροπή. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με ΜΑΤ».

Σχολιάζοντας τα θέματα του παρατηρητηρίου, σημείωσε: «Το κάνετε αυτοτελές τμήμα, το πήγατε από δω, από κει…ο ΙΟΒΕ είχε κάνει ολόκληρη παρουσίαση με οργανόγραμμα, αρμοδιότητες κλπ. Δεν τις έχετε δει; Στις ημερίδες συμμετείχε και ο κ. Μουσουρούλης. Είχαν συμφωνήσει όλοι. Οι τοπικοί φορείς μιλούσαν για ανεξάρτητο όργανο κλπ. Ούτε αυτό. Ούτε το ελάχιστο. Μου κάνει εντύπωση που δεν δημιουργείτε ένα παρατηρητήριο να παρακολουθεί την απολιγνιτοποίηση».

Σχετικά με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης: «Είπατε ότι ενισχύετε το προσωπικό των ΟΤΑ επειδή προσλαμβάνεται στη Μετάβαση ΑΕ να βοηθήσει τους ΟΤΑ. Πάρτε υπαλλήλους στους ΟΤΑ! Έχει Διευθύνσεις».

Επίσης, σημείωσε για τα εδάφη και την Μετάβαση ΑΕ: «Μας είπατε ότι υπάρχει έκθεση αποτίμησης. Προς το παρόν δεν υπάρχει. Δηλαδή νομοθετούμε και δεν ξέρουμε τι υπάρχει. Ποια είναι η αξία των εδαφών; Ποιο είναι το κόστος των αποκαταστάσεων; Λευκό χαρτί. Δηλαδή μας ζητάτε σήμερα -πες ότι θέλαμε να το ψηφίσουμε ή εσείς που θα το υπερψηφίσετε- λευκή επιταγή. Η έδρα της Μετάβασης που θα είναι; Στην Αθήνα…εδώ γίνονται τα κονέ».

Για τις κρατικές ενισχύσεις: «Μας λέτε ότι δίνονται πολλές κρατικές ενισχύσεις στη Δυτική Μακεδονία, στις επιχειρήσεις κλπ. Ποια είναι η αλήθεια κ. Υπουργέ; Προφανώς έφταιγε και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ που μπήκαμε στα μνημόνια; Σε αυτή την πλούσια χώρα καταφέρατε να την βάλετε σε μνημόνια και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις Περιφέρειες μειώθηκε κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ και επομένως, όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν κρατικές ενισχύσεις αρκετά υψηλότερες. Άλλαξε η πολιτική της Ευρώπης για όλες τις Περιφέρειές της. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι λιγνιτικές περιοχές έχουν 10% παραπάνω ενίσχυση. Αυτό είναι».

«Έκανε το λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει 4,5 χρόνια αυτή την χώρα. Αυτό ήταν και έτσι καταστράφηκε η χώρα. Έτσι γίνανε όλα τα κακά, ε; Σήμερα λοιπόν κ. συνάδελφοι σας έστειλα δύο βίντεο με τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης και της Αχλάδας. Έχει ενδιαφέρον να τα δείτε. Την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη που πλήρωσε πολύ ακριβά η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη δεν την υποστηρίζουμε. Όχι. Η καταστροφή είναι ορατή πια. Θέλει ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που θα επιτρέπει τη συνδιαμόρφωση. Μια άλλη πολιτική, την οποία δυστυχώς δεν είστε ικανοί να κάνετε και φαίνεται από αυτό το νομοσχέδιο. Δεν είχατε το θάρρος να βάλετε σε αυτά τα όργανα που θα διοικήσουν την Μετάβαση εκπροσώπους των Δήμων και των Περιφερειών που είναι της δικής σας πολιτικής παράταξης. Πού να ήταν και του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή…Χάσαμε πόρους γιατί στείλατε τα εδαφικά σχέδια στην ΕΕ που δεν συνάδουν με αυτό το νομοσχέδιο που φέρνετε. Έτσι χάσαμε πόρους και στο Ταμείο Ανάκαμψης που βάζατε έργα φυσικού αερίου και έλεγε η Ευρώπη ότι είναι αδρανή κεφάλαια. Πείτε στις λιγνιτικές περιοχές ότι θα περάσουν πάλι το ίδιο σοκ. Πάλι μετασχηματισμό γιατί προωθείτε έργα φυσικού αερίου», κατέληξε κλείνοντας την δευτερολογία της.

 

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/jVNwH6xu59M