Π. Πέρκα: “Όταν μία περιοχή ζει αυτή τη βίαιη απολιγνιτοποίηση με όλες τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην οικονομία και την κοινωνία”

Π. Πέρκα: «Όταν μία περιοχή ζει αυτή τη βίαιη απολιγνιτοποίηση με όλες τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην οικονομία και την κοινωνία, δικαιούται πολύ πιο φιλόδοξα και καινοτόμα πράγματα» (ηχητικό)  

Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας 

Την Παρασκευή 19 Μάρτη 2021, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, μίλησε στο περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Φλώρινας.

Για το πρόσφατο ζήτημα της μη χρηματοδότησης έργων φυσικού αερίου από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προβλήματα που προκύπτουν:

  • Δεν μιλούσαμε για τηλεθέρμανση με φυσικό αέριο. Έγινε κάτι ακόμα χειρότερο. Κόπηκε η τηλεθέρμανση τελείως ως έργο, πετάχτηκε επενδυμένο κεφάλαιο και επιλέχτηκε Φ/Α για οικιακή χρήση απευθείας. Αυτό που π.χ. στο Λονδίνο απαγορεύεται σήμερα, δεν υπάρχουν τέτοια έργα.
  • Δεν νιώθω δικαιωμένη που μίλησα πρώτη, νιώθω στεναχωρημένη. Την ευθύνη την ρίχνω βασικά στην Κυβέρνηση που έκανε αυτό τον σχεδιασμό. Ακόμα και οι διοικήσεις ΔΕΔΑ, ΔΕΣΦΑ…
  • Δεν είναι δυνατόν μία Βουλευτής Φλώρινας να ξέρει τις ευρωπαϊκές τάσεις, να διαβάζει τα ευρωπαϊκά κείμενα και να γνωρίζει που οδεύουν τα πράγματα και να μην τα ξέρουν αυτοί που ασκούν πολιτική. Τόσο καιρό λέω προσέξτε το Φ/Α και τα έργα του θα πάψουν να χρηματοδοτούνται…Τα πράγματα φαίνονται. Είναι φιλόδοξοι οι στόχοι της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα και αλλάζουν συνεχώς.
  • Μια σοβαρή ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάζει ανεξαρτήτως αυτών των τάσεων και να μην τις λαμβάνει υπόψιν.
  • Κοιτάξτε τώρα που έχουμε βρεθεί…γράφουν τώρα ότι θα βρεθούν και από αλλού λεφτά. Αλίμονο να μην βρεθούν θα έλεγα. Αλλά δεν πιστεύω ότι είναι τόσο απλό.
  • Το είχα πει εγκαίρως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες κόβουν τα έργα Φ/Α για θέρμανση και ψύξη στα σπίτια τους και πάνε σε ΑΠΕ.
  • Μάλιστα το πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα. Όταν μία περιοχή ζει αυτή τη βίαιη απολιγνιτοποίηση με όλες τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην οικονομία και την κοινωνία, δικαιούται πολύ πιο φιλόδοξα και καινοτόμα πράγματα.
  • Βλέπω και τα εδαφικά, το ΣΔΑΜ (master plan)…η καινοτομία να πέσει χρήμα σε ΑΠΕ που θα στηρίξουν μια τηλεθέρμανση δεν υπάρχει.
  • Να μας πουν τι θα γίνει με τις λίμνες. Σύντομα θα δείτε και κάποια βίντεο που έχουμε γυρίσει για τα χωριά που στήριξαν όλη την Ελλάδα και καταρρέουν και δεν έχουν αποζημιωθεί. Μιλάω για Αχλάδα, για Βεύη, τα ορυχεία…καίγεται ο λιγνίτης.
  • Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό στη χώρα μας. Είμαι πολύ θυμωμένη και στεναχωρημένη γιατί για άλλη μια φορά, μας αφήνουν πίσω από τις εξελίξεις.
  • Έλεγα σε κείμενο μου ότι σε 10 χρόνια θα βρεθούμε πάλι στη θέση που κάποιος θα μας πει «κοιτάξτε τώρα κόβεται το φυσικό αέριο». Ποια 10 χρόνια; Τελικά πολύ νωρίτερα θα έρθει αυτό.
  • Η αλήθεια είναι ότι τώρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ακόμα και για «απιστία» γιατί έχουν χαθεί περίπου 20 εκ. ευρώ για το έργο της τηλεθέρμανσης και δεν ξέρουμε ακόμα ποιες θα είναι οι απαιτήσεις του αναδόχου γιατί διαλύθηκε η σύμβαση. Είναι τραγικά αυτά που γίνονται.
  • Τώρα προσπαθούν να βρουν άλλους πόρους. Ελπίζω, αλλά φαίνονται που οδηγούνται τα πράγματα.
  • Κόψαμε τον λιγνίτη για να βάλουμε στη θέση του Φ/Α; Δηλαδή το ένα περιβαλλοντικά απαράδεκτο καύσιμο με ένα άλλο εξίσου ορυκτό; Εις ώτα μη ακουόντων.
  • Με την κήρυξη της απολιγνιτοποίησης έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός με πολύ καινοτόμα συστήματα. Τα έχω πει και τα έχω ξαναπεί.
  • Δεν μπορεί στα Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης να μην ορίζεται τίποτα για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Το ίδιο και για το Εξοικονομώ. Όλα τα έργα που θα τυγχάνανε άμεσης χρηματοδότησης διότι είναι πράσινα, είναι υποβαθμισμένα. Αντιθέτως βλέπουμε μπροστά μας έργα τα οποία θα τεθούν εν αμφιβόλω πριν πάρουν χρηματοδότηση.
  • Θα προχωρήσω στον σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα διαβουλευτώ με όλους τους τοπικούς φορείς. Επιμένουμε ακόμα πως θα πάρει χρηματοδότηση το Φ/Α ή μήπως σώζεται το έργο της τηλεθέρμανσης και διεκδικήσουμε πια καινοτόμες λύσεις; Σε μια περιοχή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και αφού στήριξε όλη τη χώρα, πλέον υποβαθμίζεται και δεν παίρνει τίποτα.
  • Πρέπει να αρχίσουμε να διεκδικούμε λίγο πιο δυναμικά. Δεν γίνεται άλλο. Εγώ από την πλευρά μου κάνω ό,τι μπορώ.
  • Ήρθε η αντιπεριβαλλοντική επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Βουλή, η οποία καταστρέφει τον τόπο, παίρνει τα χρυσοφόρα και τα πουλάει έξω. Εκεί λοιπόν έβγαινε ο κ. Σκρέκας και διατείνονταν πως «δίνει θέσεις εργασίας». Του απάντησα όμως πως στη Δυτική Μακεδονία για χάρη του περιβάλλοντος όπως επικαλείστε, χάθηκαν ήδη 2500 θέσεις εργασίας και είναι μόνο η αρχή.
  • Όπως είπα και στη δήλωσή μου είναι άχαρος ο ρόλος της Κασσάνδρας. Δεν είναι ωραίο αυτό. Πρέπει να συνεννοηθούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε. Αυτό με το Φ/Α δεν έγινε κατανοητό; Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνω πια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δικαιούμαστε.
  • Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε Φ/Α μέχρι το 2023. Όχι μόνο για τη χρηματοδότηση, η οποία θα είναι πάντα ένα αγκάθι, αλλά και τεχνικά δεν έχουμε δει κανένα έργο να γίνεται τόσο γρήγορα. Δεν είμαι αισιόδοξη.

 

Για την μεταλιγνιτική εποχή και τα προβλήματα που προκύπτουν:

  • Όλα τα χωριά μας που πλήρωσαν αυτό το μεγάλο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της χώρας έχουν μείνει σε χειρότερη κατάσταση απ’ όταν βάλανε ‘πλάτη’ και βοήθησαν. Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο.
  • Για την κοινότητα Βαλτόνερων πιστεύω πως κάτι θα γίνει. Παίρνω συνεχώς υποσχέσεις, καθότι δεν είμαστε κυβέρνηση.
  • Αυτό που κυρίως με ανησυχεί και έχει να κάνει με τις τελευταίες εξελίξεις είναι το ζήτημα των αποκαταστάσεων των εδαφών. Είναι πράγματα που πάλι είχα πει. Έρχεται η ΔΕΗ και κάνει ένα όχημα όπου θα μεταβιβαστούν τα εδάφη που θέλουν αποκατάσταση από τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για να αποδοθούν που; Δεν λένε στην τοπική κοινωνία. Είδαμε και τον χάρτη της ΡΑΕ.
  • Το θέμα είναι ότι η Ευρώπη έχει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Όποιος δηλαδή ευθύνεται για την ρύπανση των εδαφών αυτός πρέπει να τα πληρώσει. Επομένως τίθενται εν αμφιβόλω και τα 300 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των εδαφών. Πρέπει να ελεγχθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp). Και πάλι λέω πως αυτά δεν τα ξέρει μία κυβέρνηση; Ένας υπουργός; Οι αρμόδιοι φορείς; Δεν θα τα προσέξουν;
  • Η αποκατάσταση των εδαφών ήταν ένα έργο που έπρεπε να γίνει πριν απ’ όλα. Σε ποια εδάφη θα βάλεις φωτοβολταϊκά; Η αποκατάσταση επίσης δίνει άμεσα θέσεις εργασίας, βέβαια χρήζει ειδικών μελετών και δεν είναι απλά απόθεση χωμάτων. Βλέπουμε κι αυτό δεν έχει ξεκινήσει και είμαι ανήσυχη για την περιοχή.
  • Η απολιγνιτοποίηση είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα -υπάρχουν βέβαια καλές εμπειρίες από το εξωτερικό- το οποίο στη χώρα μας δεν πάει καλά. Γίνεται για να ανατεθεί σε 2-3 μεγάλους επενδυτές όλη η μετάβαση και αξιοποίηση όλων των πόρων με την τοπική κοινωνία «απ’ έξω».
  • Αν υπάρχει κάτι στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και στην ευρωπαϊκή εμπειρία είναι ότι πρέπει να υπάρχει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Ακόμα και για τα εδαφικά, υπάρχει όρος που λέει ποιοι οικείοι εταίροι συμμετέχουν πέρα από τους θεσμικούς κλπ., όπως επιτροπές για ισότητα φύλων, για τα δικαιώματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις…όλοι αυτοί είναι απ’ έξω από την κατάρτιση των εδαφικών σχεδίων.
  • Αυτά πέρα από το ουσιαστικό πρόβλημα, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα και στις χρηματοδοτήσεις, διότι δεν ακολουθούμε αυτόν τον κανονισμό. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα δεν είμαστε μια χώρα που κάνει ό,τι θέλει, πάει και ζητάει και μετά κάνει κόλπα. Δεν γίνεται πια αυτό.

 

Για την απολιγνιτοποίηση και τα αιτήματα των φορέων σε πρωτογενή παραγωγή και οδικούς/σιδηροδρομικούς άξονες:

  • Για την περιοχή μας τον πρώτο ρόλο πρέπει να τον έχει ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος έπειτα πρέπει να περάσει στην μεταποίηση, σε πιστοποίηση – brand names κλπ. Είναι μία διέξοδος και πολύ καλή αναπτυξιακή πρόταση που μπορεί να εμπλέξει νέο κόσμο, νέους αγρότες.
  • Κι αυτό όμως δεν το βλέπω να πηγαίνει πολύ καλά γιατί δεν αποδίδονται εδάφη στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα. Χρειάζονται πόροι και στήριξη για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει. Σε αυτά επιμένουμε και πιέζουμε γιατί είναι απαραίτητα.
  • Σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής, είναι γνωστή η ιστορία με τα τρένα. Είχα μια αντιπαράθεση με τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη, διότι είδα ότι ενώ το έργο είχε πάει στο Intereg και είχε πάρει μελέτη σκοπιμότητας με kick-off meeting και ήταν: Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή με διακλάδωση στο αεροδρόμιο Καστοριάς-Πόγραδετς, ξαφνικά βλέπω ένα ανταγωνιστικό έργο το οποίο λέει: Κοζάνη-Αρ. Ορεστικό-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς…Εντάξει, έγινε μια φασαρία σχετική. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, δηλαδή η Φλώρινα πάλι απ’ έξω. Δεν γίνεται αυτό.
  • Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι ο νομός που έχει συνδέσεις με τις χώρες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι η Φλώρινα. Αυτό δεν αμφισβητείται. Δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής. Έχουμε τη διάβαση της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, τη διάβαση των Πρεσπών που άργησε μεν λίγο αλλά ξεκολλάει και προχωράει – δεν σταματώ να το παρακολουθώ- και τέλος, ο σταθμός του Ν. Καυκάσου που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη ο σταθμός διέλευσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Τέσσερα σημεία διέλευσης.
  • Θα ήθελα να ευχηθώ στους συμπολίτες μας να πάνε όλα καλά. Να έχουν την προσοχή τους για όσο πηγαίνουμε καλά με την πανδημία ως περιοχή. Κυρίως όμως θα ήθελα να δώσω τη στήριξή μου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αδικηθεί πάρα πολύ. Η εστίαση, τα ξενοδοχεία…όλες οι μικρομεσαίες. Προσπαθούμε με προτάσεις και δυστυχώς δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση.