Π. Πέρκα: «H Κυβέρνηση των αρίστων προέβη σε ακόμα ένα λάθος. Στο ΦΕΚ οριοθέτησης της περιοχής ως σεισμόπληκτης λείπουν 21 κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας»

Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μου προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, η προχειρότητα και τα χαμηλά αντανακλαστικά της κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα που αφορούν στη Φλώρινα.  Δυο μήνες σχεδόν μετά τον σεισμό της Φλώρινας της 9ής Ιανουαρίου 2022 και μόλις εχθές δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 52548/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την  «Οριοθέτηση περιοχών και την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022, σε περιοχές της: Α) Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Β) Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» (Β΄ 962)». Το ΦΕΚ οριοθέτησης της περιοχής ως σεισμόπληκτης, αποτελεί τη βάση για όλες τις επόμενες ενέργειες. Υποθέτουμε ότι τα πρόσφατα Δελτίου Τύπου και οι σχετικές τροπολογίες και ερωτήσεις που καταθέσαμε επί του θέματος, θα επίσπευσαν τις σχετικές διαδικασίες και θα πίεσαν την Κυβέρνηση να προχωρήσει, αφού από τις 22.2.2022 ήταν υπογεγραμμένη η σχετική ΚΥΑ αλλά ΦΕΚ πήρε μόλις εχθές.

Διαπιστώνουμε όμως ότι το πολυαναμενόμενο ΦΕΚ που εκδόθηκε, δεν περιλαμβάνει το σύνολο των πληττόμενων περιοχών. Λείπουν δηλαδή 21 κοινότητες της Π.Ε Φλώρινας που έχουν υποστεί ζημιές και δικαιούνται να ενταχθούν στην αναλογούσα στεγαστική συνδρομή. Όπως είχαμε επισημάνει ήδη, η στεγαστική συνδρομή  συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) και από 20% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα στους/στις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες. Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση των αρίστων αποδεικνύεται κυβέρνηση των προχείρων. Προφανώς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτό δεν είναι λάθος και ηθελημένα η Κυβέρνηση αφαιρεί 21 κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας -που ήταν το επίκεντρο του σεισμού- και είναι δεδομένο ότι δικαιούνται να ενταχθούν στη στεγαστική συνδρομή βάσει των κείμενων διατάξεων.

Καλούμε επομένως την Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση διόρθωση της σχετικής ΚΥΑ και να συμπεριλάβει το σύνολο των κοινοτήτων της Π.Ε. Φλώρινας που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022. Επιτέλους ας  αναλογιστεί η Κυβέρνηση την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες της Φλώρινας, λόγω της βίαιης  απολιγνιτοποίησης, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και κρίσης ακρίβειας και εν όψει ακραίων καιρικών συνθηκών, αφού η περιοχή σημειώνει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες της Ελλάδας. Φτάνουν αυτά τα προβλήματα, δεν μπορούν να προστεθούν και η ανεπάρκεια και τα λάθη της κυβέρνησης.

Αναλυτικά οι κοινότητες που δεν έχουν συμπεριληφθεί:

ΦΛΩΡΙΝΑΣ (9)

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Κλαδοράχης,  Μαρίνης, Μεσόκαμπου,  Νέου Καυκάσου,   Λόφων, Παλαίστρας,  Περάσματος,  Δροσοπηγής, Κολχικής

ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ (4)

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Πετρών, Ξινού Νερού, Ασπρογείων, Φιλώτα

ΠΡΕΣΠΩΝ (8)

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Λαιμού, Αγ. Αχιλλείου, Αγ. Γερμανού, Ανταρτικού, Καλλιθέας, Λευκώνος, Κρυσταλλοπηγής, Βατοχωρίου